Futbolda aydınlanma dönemi

Spor Bakanı Suat Kılıç futbolda barış adına büyük bir hamleye imza atacak.

Haberin Devamı

Bakanlık yaptığı çalışmada şiddet olaylarının özellikle gece maçlarında yoğunlaştığını belirledi.

Yapılan araştırma sonucu İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi gündüz maç oynatan ülkeler mercek altına alındı.

İncelemeler neticesinde elde edilecek sonuçlar, Federasyon, yayıncı kuruluş ve kulüplerle paylaşılacak.

İSTANBUL 2020 rüyası için son derece başarılı bir sunumun ardından Spor Bakanı Suat Kılıç ile biraraya geldik.  Bir yanda spor dünyasının en büyük organizasyonunu İstanbul’a alma çabası, öte yandan ükemizdeki spor barışının sağlanması adına atılan dev adımlar...
En başta ifade edelim, Spor Bakanlığı futbolda barış adına çok büyük bir hamleye imza atmaya hazırlanıyor. Elektronik bilet, kameralı güvenlik sistemi gibi uygulamaların ardından Süper Lig maçlarının başlama saatleriyle ilgili de bir çalışma başlatıyor. Futboldaki şiddet olaylarının daha çok gece maçlarında yoğunlaştığını belirleyen bakanlık İngiltere gibi, Almanya ve Hollanda gibi erken maç oynanan ülkeleri incelemeye aldı. Bu inceleme sonunda elde edilecek sonuçlar Futbol Federasyonu, yayıncı kuruluş ve kulüplerle paylaşılacak.
Şimdi gelin bu konuda Spor Bakanı Suat Kılıç’ın açıklamalarına bir göz atalım...

Haberin Devamı

OLAYLARIN ÖNÜNE GEÇMEMİZ GEREKİYOR

MAÇ saatlerinin erkene alınması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?
- Maçın erken oynanmasında ticari kaygılar var. Pazar gecesi 20.00’de oynanan bir maç ertesi gün çalışacak insanlar için de, aileler için de efektif değil. Zaman zaman VIP tribünlerinde bile yaşanan olaylar var. Bu olayların önüne geçmemiz gerekiyor. Statlara alkol girişinin kontrol altına alınması gerekiyor. Biz alkolle ilgili değerlendirmelerimizi düşüne düşüne milimetrik ifade ediyoruz. Ama İngiltere’de de, Almanya’da da, İtalya’da da, Hollanda’da da holiganizmle mücadelede en önemli parametre alkol kontrolü oldu. Spor alanlarına alkolün sokulmaması, satışının yapılmaması, maçların erken saatlere alınması gibi. Bakanlık bu konuda bu ülkelerdeki uygulamalarla ilgili bir çalışma yürütüyor. Sonuçlarını daha sonra paylaşacağız.

Haberin Devamı

Futbolda aydınlanma dönemi

TMSF, EKONOMİK DEĞERİ ÖLDÜRMEZ

DİGİTÜRK’e TMSF el koydu. Futbol yayınları tehlikede mi?
- Digitürk şu anda TMSF’de. Yönetimler konusunda hiçbir problem yok. Türkiye hukuk devleti. TMSF, Digitürk’ün kurumsal olarak imza koyduğu herşeyin gereğine bağlı kalmak zorunda. İmzalanan sözleşmelerin gereği yerine getirilecek. Ben hiçbir problem yaşanacağını düşünmüyorum. Herşey olduğu gibi devam eder. TMSF, Digitürk’ü satışa çıkarırsa o zaman imza koyduğu sözleşmeleri de beraberinde satışa çıkarmış olacak. Digitürk’ün yayın haklarından arındırıldığını düşünün, bir kutu olarak değeri kalmaz. Digitürk yayın haklarıyla beraber bir ekonomik değer ifade ediyor. TMSF o ekonomik değeri öldürmez. TMSF’nin amacı kamu alacağını tahsil etmek. Değerli şekilde satışa koymayı düşünecektir.

Haberin Devamı

YAYINCI SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRECEK

YAYIN haklarıyla ilgili olarak TFF ile yayıncı kuruluş açısından bir görüşmeniz olacak mı? Futboldaki terörün spor programlarındaki gerginlikten kaynaklandığı ve bunun da 3 dakikalık görüntülerin verilemesiyle ilintili olduğu görüşü var.
- Spor programlarının içeriğiyle ilgili devletten çok şey bekleniyor fakat yayıncı kuruluştan hiçbir şey beklenmiyor. O spor programlarını yayınlayanların kamuoyundan gelen tepkileri dikkate alması lazım. TRT’nin görüntü dağıtmasından söz ediliyor. Eğer bu olacaksa, hak sahibi olanlarla Yayıncılar da kendi yayınlarının sorumluluklarını yerine getirmeli. Vatandaş da bu yayınları izlemeyerek tavrını ortaya koysun. Hem bir yayını beğenmeyip hem de izleyerek reyting kazandırmak gibi bir çelişkinin içine girmesin vatandaş.

Haberin Devamı

Güvenliği koruma görevlileri sağlayacak

ÖNÜMÜZDEKİ sezon polislerin özel güvenlik yerine, statlara girmesiyle ilgili endişe taşıyor musunuz?
- Konuşulan konu polisin stada girmesi değil aslında. Koruma görevlisi diye yeni bir meslek birimi oluşuyor emniyet içinde. Karakollardan, kamu binalarının korunmasına kadar bu birim görev yapacak. Burada konuşulan stadyumlardaki güvenliğin de bu koruma görevlileri tarafından yapılması. İl Emniyet Müdürü’ne bağlı olarak bir güvenlik organizasyonu yürütülebilir.

Taraftar yasağı kalkmalı

“Derbiler öncesinde her iki kulübün başkanı ortaya çıkacak ve ‘Futbol, uğruna kavga etmeye değecek bir iş değildir’ açıklaması yapacak. İnanın bir daha hiçbir olay yaşanmaz.”

Haberin Devamı

BURAK YIldırım’ın ölümünden sonra taraftar yasağının devam etmesi gerekir mi?
- Burak Yıldırım adlı taraftarın ölümü çok acı bir hadise. Kesinlikle gözardı edilmemesi lazım. Benzer olaylar dünyanın farklı ülkelerinde de yaşanıyor fakat bizde yaşanmaması için çaba gösterilmesi lazım. Lazio ile Roma taraftarları arasında bu sezon yaşananlar Türkiye’den çok daha ileri görüntüler. Herşey yolundayken futbol özerk, siyaset karışmasın, bakan gözükmesin. Ama ortalık karıştığında devlet nerede, hükümet nerede, bakan nerede, kanun nerede, savcı nerede, polis nerede? Bu bir çelişki.
- Ben taraftar yasağının devam etmesinin gerekmediği kanaatindeyim. Bu yabancılaşmanın önüne geçilmesi lazım. Derbiler öncesinde her iki kulübün başkanları “Futbol uğruna kavga edilmeye değecek bir iş değildir” açıklamasını yapsın hiçbir olay yaşanmaz.

‘Fedakarlık yapmalılar’

“Kavga eden, sahaya yabancı cisim atan, kulübüne zarar verir” açıklaması yapsınlar, hiçbir olay yaşanmaz. Ama sektör acımasız. Rekabete dayalı olarak büyüyor. Bu konuda kulüp başkanlarının fedakarlık yapması lazım. Taraftarlık duygusu derinleştikçe çeşitli gelirler artıyor. Tamam artsın, fakat bunu taraftar arasına husumet sokmadan yapmak lazım. O ince çizgiyi tutturmak lazım.

PLAN VE PROJELERİNİ AÇIKLADI

GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, uluslararası federasyonların IOC üyesi başkanları ile St.Petersburg kentinde yapılan SportAccord toplantıları sırasında yeni sezonla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Taraftar tahrik olmamayı öğrenecek

“Takımı mağlupsa, taraftar zaten hakem hatası olduğuna inanıyor. Öncelikle tahrik olmamayı öğrenecek. Beğenilmeyen sevilmeyen spor programları varsa bunları izlemeyecek.”

YAYIN özetleri verildi diyelim. O özetlerdeki hakem hataları veya sporcu davranışları üzerinden tahrik etmek isteyen varsa aynı tahriklerin bir de görüntü imkanını da eline almış olmayacak mı?
- Görüntü elinde. Hakem hatası var. Üzerine gidiyorsun. Taraftar zaten takımı mağlupsa hakem hatası olduğuna inanmış. Tahrik etmek istiyorsan buradan da tahrik edersin. Taraftarın tahrik olmamayı öğrenmesi lazım. Kasten tahrik edenler varsa yayıncıların bu konuda kendi üzerilerine düşen sorumlulukları  yerine getirmesi lazım. Beğenilmeyen sevilmeyen spor programları varsa o taktirde seyircinin de bunları izlememesi lazım. RTÜK de görevini yerine getirsin, eğer 6222 sayılı kanunun kapsamına giren fiiller varsa orada Cumhuriyet Savcıları da görevini yapsın. HSYK’da bir hazırlık var. Biz de destek vereceğiz. 6222’nin tüm sportif müsabakalara aynı bakış açısıyla eşitlikçi yaklaşımla uygulanması yönünde.

‘REYTİNG VE TİRAJ KAYGISI VAR’

6222 sayılı kanunun yönetmeliği resmi gazetede yayınlandı. Yönetmelik kanun hükmündedir. O yönetmelikte medya, taraftar dernekleri, kulüp yöneticileri, özel güvenlik ve polisle ilgili yükümlülükler var. Bu yönetmelikte herşey çok açık yazılmıştır. Türkiye’de yaşanan şu. Görevini yerine getirmeyenler başkası görevini yerine getirsin diye bağırır. Medyada yayınlar sorumlu yapılsa, pek çok kurum görevini yerine getirmek zorunda kalır. Ama reyting ve tiraj kaygısı, herkeste var. Herkes o kaygıyla hareket ediyor ve olaylar da yaşanmasın istiyor.

AVRUPA’DAKi MAÇ SAATLERi

İNGİLTERE
Maçlar yerel saatle 12.45, 13.00 ve 17.30’da başlıyor. Sadece haftanın kapanış karşılaşması pazartesi günü oynanıyor ve başlama saati 20.00.

ALMANYA
Pazartesi maç oynanmıyor. Açılış cuma günü saat 20.30’daki maçla yapılıyor. Diğer karşılaşmalar ise 15.30, 17.30 ve 18.30’da oynanıyor.

İSPANYA
Maçlarını en geç sattlerde oynayan ülke. Siesta’dan kalma alışkanlıkları var. Karşılaşmaların en geç başlama saati 22.00’yi buluyor.

İTALYA
İtalya da maçların geç oynandığı ülkelerden biri. Saatler diğerlerine göre daha belirgin. Çizme’de karşılaşmalar 15.00, 18.00 ya da 20.45’te start alıyor.

FRANSA
Pazartesi maç yok. Cuma ilk maç 20.45’te başlıyor. Hafta sonu maçlarının en erkeni 14.00 en geçi 20.00. Pazar ise son maç 21.00’de yapılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları