Fransa'da 'bisikletin bayramı'

Güncelleme Tarihi:

Fransada bisikletin bayramı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2012 01:23

Bisikletseverler için “11 ayın sultanı” geldi çattı! 198 sporcu pedallara Liege’deki açılış etabında asılacak, Fransa Bisiklet Turu resmen başlayacak.

Haberin Devamı

Dünyanın en önemli spor olaylarından biri olan Tur’un bu yıl en çok dikkat çeken özelliği 100 km’ye ulaşan ve üç etaba ayrılan bireysel zamana karşı yarışı.

Schleck hayranlarını üzdü

Andy Schleck’in Criterium du Dauphine’de yaşadığı sakatlık nedeniyle çekildiği turda üç favori öne çıkıyor. Geçen yıl zafere ulaşan Cadel Evans, İngilizlerin umudu Bradley Wiggins ve İtalyan pedal Vincenzo Nibali.

Toplamda 3.469 kilometrelik 20 etap ve 1 açılışın bulunduğu Tur’da, 22 takım ve 198 sporcu yer alacak.

Büyük bir heyecan yaşanması muhtemel yarış her zaman olduğu gibi yine Paris’in dünyaca ünlü bulvarı Champs-Elysees’de sona erecek. Sarı mayoyu üstüne geçirecek olan sporcuya göre Paris huzur bulacağı bir yer olacak.  22  gün sonunda bisikletçiler Fransa’nın zorlu doğal koşullarıyla savaşacak. Acıyla, soğukla, terle boğuşacaklar. Ancak bunların hepsine değdiğini yıllar sonra torunlarına anlatacaklar.

MAYOLAR

Haberin Devamı

Yarış boyunca giyilen mayolar, genel klasman lideri ve özel kategori birincilerini simgeler.

Sarı mayo: Genel klasman liderinin giydiği mayodur.
Yeşil mayo: Puan klasmanı liderinin giydiği mayodur.
Kırmızı damalı mayo: Dağ etaplarında en fazla puanı toplayan giyer.
Beyaz mayo: 25 yaşının altındaki en hızlılar giyer.

ETAPLAR

Zamana karşı: Bisikletçi etap boyunca zaman karşı yarışır ve etabı en kısa sürede bitirmeye çalışır.

A) Bireysel zaman karşı: Bisikletçi etap boyunca başlangıçtan bitiş noktasına kadar tek başına gider ve etabı en kısa sürede bitirmeye çalışır.
B) Takım zamana karşı: Takımlar beşer dakika arayla piste çıkar ve bisikletçiler aralarında yardımlaşarak etabı en kısa sürede bitirmeye çalışır.

Düz: Düz etaplar kaçışlar için en elverişli etaplardır. Son 500 metrede hızlanan bisikletçiler sprint atarlar.
Dağ: Fiziksel dayanıklılığın üst seviyede olduğu etaplardır. Genellikle genel klasman liderleri dağ etaplarında belli olur.

* Yaklaşık 3.500 kilometrelik turda, bisikletçiler belli noktalardan, diğer etaba aktarma yapar.

TAKIMLAR

Tura 20 civarında takım katılır ve her takımda 9'ar bisikletçi yer alır. Her takım mayosunda sponsorların isimleri yer alır.

Haberin Devamı

Takımdaki roller:

Lider: Takımın önde gelen ismidir ve takım liderlerinin başarısı için ter dökerler. Lider de genel klasman liderliğine ulaşmak için çabalar.
Domestik: Takımın 'hizmetçi'sidir. Takmı arkadaşlarına yiyecek ve içecek taşır. Takım arabasından aldığı taktikleri liderine ulaştırır. Gerekirse bisikletini takım arkadaşları için feda eder.
Sprinter: Sprint etaplarında uzmanlaşmışlardır. Düz etaplarda sona yaklaştıkça iyice vites yükseltirler ve ortalama 60 km. hıza ulaşırlar. Yeşil mayo için ter dökerler.
Tırmanışçı: Dağ etaplarında uzmanlaşmışlardır. Genellikle sarı mayo için savaşırlar. İyi bir tırmanışçı, zaman farkını dağ etaplarında elde edeceğini bilir.

EKİPMANLAR

Haberin Devamı

Standart yarış ekipmanı: Standart ekipmanlar düz ve dağ etapları için hafif malzemeyle üretilmişlerdir. Değişik şekillere uygunlardır.
Zamana karşı ekipmanı: Oldukça hafif ve aerodinamik olarak son noktalarda üretilmişlerdir. Yüksek hızlara çıkılması için hazırlanmıştır.

STRATEJİLER:

Her etabın farklı profilleri bulunmaktadır. Takımlar farklı stratejilerle o etaptaki maksimum verimliliği sağlar ve kazanma şanslarını arttırır.

Düz etaplar: Günün çoğunda bisikletçiler pelotonda yer alır. Yol bisikletinde ‘grup’ anlamına gelmektedir. Bisikletçiler daha az enerji harcamak için bir arada giderken bu grubu oluştururlar. Peloton’un önündekiler rüzgârı göğüslediği için arka taraftakiler normalden yüzde 40 daha az enerji harcar. Bu etaplarda kaçış grupları da oluşur. Ancak çoğu zaman peloton onları yakalar. Amacı genç bisikletçilerin kendini öne çıkarma istediğir. Bazen kaçışlar etabı kazanmak için işe yarayabilir.

Haberin Devamı

Dağ etapları: Genellikle turların galiplerini belirleyen etaplardır. Dağlarda dayanıklı olan bisikletçiler, yükseklere tırmanıldıkça rakiplerine fark atmaya çalışır. Takım liderlerinin muhteşem çekişmeleri bu etaplarda yaşanır. Zorlu dağ koşullarına ayak uyduramayan bisikletçiler ise kendi aralarında bir grup oluştururlar. Gruppetto adı verilen bu topluluk, genel klasman liderliğinde geride kalmamak adına birbirlerine yardım eder.

Zamana karşı etapları: Bisikletçiler tüm güçlerini bu etaplarda ortaya koyar. Zamana karşı en iyi dereceyi elde etmeye uğraşan sporcular, profilleri dümdüz olan bu etaplarda avantaj sağlamak için var güçleriyle çalışırlar.

Haberin Devamı

GENEL KLASMAN LİDERLİĞİ VE DİĞER ÖDÜLLER

Bisiklet yarışlarında genel klasman liderliğini kazanmak için bitiş çizgisini en erken sürede geçmek gerekmektedir. Genel klasman liderleri genellikle son etaplara doğru ortaya çıkarlar. Dağ etaplarında pedala yüklenen bisikletçiler, zamana karşı yarışlarda da mümkün olduğu kadar iyi bir dereceyle finiş çizgisini geçmek için çalışırlar.

Sprint etaplarında ise, etabın sonunda bitiş çizgisini ilk geçen bisikletçi belirli puanlarla ödüllendirilir. Dağ etaplarında bulunan puanlar, düz etaba göre daha azdır. Yine etap ortalarında bulunan puan kapılarını öncelikli geçen isimler puan kazanır. Dağ etaplarında ise dağdaki eğimin dikliğine ve dağın zorluğuna göre farklı puanlar ihtiva eder.

SARI MAYOYA YAKIN İSİMLER

Cadel Evans:
Yaş: 35

Daha önce iki kez sarı mayoya çok yaklaşayan Evans, geçen yıl kazandığı birincilikle, bisikletin en prestijli ödülünü kazanan ilk Avustralyalı olmuştu. 2011'de yaşadığı zaferden sonra eşiyle dünyayı gezen ve Etiyopyalı bir bebeği evlat edinen tecrübeli pedal, her ne kadar gözden uzak çalışsa da, Tour de France'ın bu yıl da en büyük favorilerinden.

Bradley Wiggins:
Yaş: 32

Üç kez Olimpiyat şampiyonluğu yaşayan İngiliz daha önce hiç olmadığı kadar formda. 2009'da yaşadığı dördüncülük sonrası en başarılı Britanyalı bisikletçiler arasına giren Wiggins, bu sezon ise Tur'a kazanmak için geliyor. Paris-Nice, Tour de Romandie ve Criterium du Dauphine'de yaşadığı zaferler bunun en büyük kanıtı.

Vincenzo Nibali:
Yaş: 27

"İnişin efendisi" Fransa'ya sessiz ve derinden geliyor. Zaman karşı ve dağ etaplarındaki performansı bisikletseverlere 'neden olmasın' dedirtiyor. İtalyan pedal daha önce Vuelta'da zafere koşmuş, Giro D'Italia'da ise iki kez üçüncülük kürsüsünde yer almıştı.

KRALİÇE ETAP

16. Etap: 18 Temmuz Çarşamba - Pau to Bagneres-de-Luchon (197km)

Aşılmaz bir kale, stratejik bir nokta. Daha önce defalarca kullanılan bu zorlu etap, 2010'da Luchon-Paul olarak geçmişti. Gerçek bir dağ etabı izleyeceğimiz 16. etap, sarı mayo için mücadele verenler için oldukça kritik olacak. Burada kazanılan zaman büyük ihtimalle 2012'nin şampiyonunu belirleyecek.

ETAP

9 düz etap
4 orta seviye dağ etabı
5 dağ etabı
2 bireysel zamana karşı
1 açılış
2 dinlenme günü

Turu en çok kazanan sporcuların ülkeleri:

Fransa: 36 kez
Belçika: 16 kez
İspanya: 13 kez
Amerika: 10 kez
İtalya:9 kez
Lüksemburg, İsviçre, Hollanda: 2 kez
Almanya, Danimarka, İrlanda ve Avustralya: 1 kez

Turun enleri:

Turu en çok kazanan isim Lance Armstrong: 7 kez
Sarı mayoyu üzerinde en uzun süre taşıyan isim: 111 gün
En çok etap kazanan isim: Eddy Merckx 34 etap
En çok podyuma çıkan isimler: Lance Armstrong ve Raymond Poulidor ( 8 kez)
En çok katılan isim: Erik Zabel (16 kez)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!