Fırsat bildiler

Güncelleme Tarihi:

Fırsat bildiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2005 00:00

İsviçreliler’in kışkırtmaları ve futbolcularımıza attığı tekmeler görmezden gelinerek, olayların bütün faturası bize kesildi. Türkler’i barbar gibi gösteren gazeteler, FIFA’nın Türkiye’yi en ağır şekilde cezalandırmasını istedi.

TÜRKİYE-İsviçre maçı, aslında uluslararası arenada ne kadar yalnız olduğumuzu bir kez daha gözler önüne serdi. Karşılaşma sonrası yaşanan olayları manşetlerine taşıyan Avrupa gazetelerinin neredeyse tamamı Türkiye’yi suçladı. FIFA Başkanı Joseph Blatter’in maçın ertesi sabahı yaptığı, ‘Bu maçtaki olaylar beni çileden çıkardı’ sözünden cesaret alan Avrupa medyası, bütün faturayı Türkiye’ye kesti. Olayları objektif bir gözle değerlendiren gazete sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdı. İsviçre Milli Takımı futbolcularının, teknik heyetinin ve medyasının günlerdir yaptığı kışkırtmalar hiçbir Avrupa gazetesinde yer almadı. İsviçreliler sanki sütten çıkmış ak kaşık gibi lanse edildi. Avrupa basınının maçtan sonraki olaylarla ilgili haber ve yorumları şöyle:

Süddeutsche Zeitung:

Aşağılık kompleksi

İstanbul’daki olaylar Türkiye’nin futbolu ölümüne ciddiye aldığını gösterdi. Kimse demiyor ki, ‘Yahu bu bir futbol!’ Burası öyle bir ülke ki, erkekler birbirini, ‘Nerelisin, adın ne ve hangi takımı tutuyorsun?’ diye selamlıyor. Kendileri de günlük politik işlerin dışında, İslam ve futbol olmak üzere iki kaynaktan ilham alan bir başbakan tarafından yönetiliyor. Teknik direktör Terim ise futbolcularını, ‘Milletimiz sizden onlara hesap sormanızı istiyor. Türkiye’nin şerefi için oynayın’ diye motive ediyor. Türklerin aşırı milli gururunun altında aslında aşağılık kompleksi yatıyor.

Frankfurter Rundschau:

Türkler dövdü

Türkiye, ağır yaptırımlar beklesin. Türkler İsviçreliler tarafından provoke edildi, ama Türkler de onları dövdü.

B.Z gazetesi:

Futbol utancı

Tekmeler, yumruklar ve yaralılar, İstanbul’da futbol utancı. Olayları Mehmet Özdilek başlattı. Türk Milli Takımı yetkilileri, maç öncesi yaptıkları açıklamalarla halkı kışkırttı.

Berliner Kurrier:

Dayakçı Türkler

Dünya futbol kamuoyu şokta. Dayakçı Türkler, gelecek Dünya Kupası’ndan men edilecekler mi?

Bieler Tagblatt:

Tetikçi Terim

Bir örnek ceza vermenin zamanı geldi. Çünkü Türkler, bu tür olaylara ilk kez karışmıyor. Bütün bu kin dolu kışkırtmaların asıl tetikçisi olan Türk teknik direktör Terim, ömür boyu futboldan uzak tutulmalı. Türkiye Futbol Federasyonu en az üç resmi maçı ülke dışında ve seyircisiz oynamalı.

Le Matin:

Cezasız kalmasın

Koridorlardaki kavga muazzamdı. Galiba cehennem burasıydı. Grichting, Vogel, Huggel ve kaleci antrenörümüz Burgener tekme ve yumruk yediler. Yüksek tansiyonlu maç Hitchcock’un korku filmleri gibiydi.

Blick:

Sözlerinde durmadılar

Oyuncularımız sahada değil koridorlarda cehennemi yaşadı. Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün söz vermesine rağmen oyuncularımız korunmadı.

Tribüne de Geneve:

Cehennemden cennete

Koridorlar skandaldı. Birçok oyuncumuza saldırıldı. İsviçre İstanbul cehenneminden cennete çıktı. Barbarlık bu.

24 Heres:

Dostluk böyle mi olur?

Cehennemden sonra cennete. Kahraman İsviçre ekibi şirret Türkler’e dayandı. Dostluk, yakınlık böyle mi olur? Türkiye’deki Türkler buradaki Türklere pek benzemiyorlar, sanki onlar başka dünyanın insanları.

Daily Express:

Aynı statta olay

Türkiye sanık kürsüsünde. Dikkatler tekrar Türk polisine çekildi. Çünkü, iki sene önce de İngiltere Milli Takımı aynı statta buna benzer olaylar yaşadı.

Independent:

Tünelde kavga

İsviçre maçının ardından tünelde kavga çıktı. Grichting hastanelik oldu. Taraftarlar sahaya tehlikeli maddeler attı.

Times:

FIFA çok sevindi

FIFA ve Alman polisi, Türk Milli Takımı 2006 Dünya Kupası’na katılamayacağı için çok sevindi.

L’Equipe’te Türkiye anketi

FRANSIZ spor gazetesi L’Equipe, dünkü sayısında Türkiye-İsviçre maçında çıkan olayları manşete taşıdı. Alpay’ın İsviçreli futbolcuya tekme atarken çekilmiş fotoğrafını birinci sayfasına 9 sütun basan gazete, ayrıca internet sitesinde Türkiye ile ilgili bir anket başlattı. Ankette, ‘Türkiye 2010 Dünya Kupası’ndan ihraç edilmeli mi?’ sorusu yöneltildi. Öğle saatleri itibarıyle ankete katılanların tam yüzde 88’i ‘Türkiye ihraç edilmeli’ şıkkını işaretledi. Ancak olay Türk televizyonlarında yayınlanınca, L’Equipe’in internet sitesine mail yağdıran Türkler, bu oranı tersine çevirdi. ‘Türkiye ihraç edilsin’ diyenlerin oranı yüzde 32’ye düştü.

İsviçre’de dörtlü zirve

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ile Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı, FIFA Başkanı Joseph Blatter ve İsviçre Futbol Federasyonu Başkanı Ralph Zloclower ile toplantı yapmak için önümüzdeki günlerde İsviçre’ye gidecek.Bıçakcı, dün Blatter’e bir mektup yazdığını belirterek, ‘Futbol Federasyonu’nun, yaşanan olaylarla ilgili tavrını ve kamuoyundaki tepkiyi anlattım. Kendisiyle, Erzik ve Zloclower’in katılacağı bir toplantıda bir araya geleceğiz’ dedi.

HUGGEL: PANİĞE KAPILIP VURDUM

OLAYLI maçtan sonra Milli Takımımız’ın yardımcı antrenörü Mehmet Özdilek’e tekme atarken objektiflere yakalanan İsviçre Milli Takımı futbolcusu Benjamin Huggel, ‘O kargaşada paniğe kapıldım ve korktum. Misilleme yapmak amacıyla da Türk antrenöre tekme attım. Ben de ceza alabilirim’ dedi.

ard muhabiri: saldırı planlıydı

TÜRKİYE-İsviçre maçını canlı yayınlayan Almanya’nın birinci kanalı ARD’nin muhabiri Nick Golüke, İsviçre’nin ‘Blick’ gazetesine yaptığı açıklamada Türkiye’ye inanılmaz suçlamalarda bulundu. Golüke, ‘Maç sonrası yaşananlar tesadüf değil, planlıydı. Türkler gözü dönmüş bir şekilde saldırdı’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!