Ferai Tınç: Yumuşama sürecinde şimşekler çakıyor

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

TÜRKİYE sevinç içinde. Hazar ve Orta Asya enerjisinin Avrupa pazarlarına çıkması için Brüksel'de Türkiye ile Yunanistan arasında Avrupa Birliği şemsiyesi altında bir anlaşma imzalanıyor.

Türk basını bu haberlere geniş yer veriyor. Türkiye sevinçli, Atina ise tedirgin.

Aman Yunan kamuoyu yanlış anlamasın!

Hükümet, Türkiye'yi sevindiren bir adım atmış gibi görünmesin.

Brüksel'de imzalar atıldıktan sonra yapılan açıklamada Yunan sözcü, herkesi sükunete davet ediyor. ‘‘Bu bir başlangıç. Bir hayali hayata geçirmek için ilk adım. Başka hiçbir şey değil!’’

Atina tedirgin. Çünkü şu sıralarda Türk-Yunan barış sürecinde işlerin iyi gitmediği havası pompalanıyor oralarda.

Ama bizde durum farklı. Biz, madalyonun işbirliği-barış tarafını görüyoruz. Komşularımız ise, Türkiye'nin yumuşama için hiçbir somut adım atmaya hazır olmadığını dinliyor politikacılarının ağzından.

Neler oluyor?

* * *

BRÜKSEL'de atılan imza Türkiye için önemli.

Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının Batı pazarlarına taşınmasından Türkiye'nin köprü rolü oynayacağına olan inancı gösteriyor.

Güzergáh rekabetinde, Türkiye'ye Avrupa desteği sağlıyor.

Ama bir ilk adım bu. Brüksel'deki imza özellikle doğalgaz dağıtım yolları konusunda Türkiye ile Yunanistan arasında bir çalışma grubu kurulması ve proje hazırlanması amacını taşıyor. Avrupa Birliği, sadece proje çalışmaları için finansman sağlıyor, o kadar. Gerisi ülkelerin finans çevrelerini harekete geçirmelerine bakıyor.

Pekiyi, Türkiye'nin bu imzaya sevinmesi Atina'yı neden rahatsız ediyor?

* * *

ATİNA'nın rahatsızlığının nedeni, birkaç gün önce KKTC'de İngiliz üs bölgesinin hemen yanında, Türklerin ve Rumların birlikte yaşadıkları Akyar köyündeki Türk nöbetçi kulübesinin, 60-70 metre ötedeki sınırın dibine kaydırılması.

Bu işlem sırasında bir manga Türk askeri geliyor, bayrak göndere çekilirken İstiklal Marşı söylüyor. Sonra çekiliyorlar.

KKTC'nin amacı, BM Barış Gücü'nün görev süresini uzatırken, Türk tarafını hiçe sayıp sadece Kıbrıs Rum hükümetinden izin alan BM'ye kendi varlığını kanıtlama çabası. Bu şekilde BM Barış Gücü'nün bölgeye giriş çıkışları denetlenecek. Alınan birçok önlemden biri bu.

Ama Atina, Cenevre'de Kıbrıs görüşmeleri sürerken bu konuyu tırmandırıp kriz görüntüsüne sokuyor.

Savunma Bakanı Çohacopulos, ‘‘Türkiye ile siyasi ilişkiler dondurulsun’’ çağrısı yapıyor. Papandreu sıkışıyor.

Tüm bu tırmanışın ardında bir tek talep var. Türk tarafı ile görüşme süreci başlayıp derinleşmeden Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek başına Avrupa Birliği'ne üye olmasını sağlamak.

Kıbrıs'ı bir Avrupa sorunu haline getirmek.

* * *

AYNI gün iki ülke basınında farklı haberler yer alıyor. Türkiye'de Yunanistan ile işbirliği öne çıkıyor. Yunanistan'da kriz.

Barışa, siyasi bir taktik değil ama gerçekten inananların önümüzdeki günlerde tetikte olmaları gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları