Ferai Tınç: Yalanlar ve korkular

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

BARENTS Denizi'nde, bir çelik kapsül içinde sıkışıp kalan 118 denizci, bugün Putin'in Neo Sovyet hayallerinin cenazesini kaldırıyor.

Yolsuzluk, rüşvet ve mafya düzeni sürerken, imparatorluk mirasçısı güçlü devlet olunamıyor.

Yalan, korkuları geçirmeye de, gerçekleri gizlemeye de yetmiyor.

118 denizci ile birlikte nefes darlığı çeken, kadınlarının ekrandaki çaresiz öfkeleri ile çileden çıkan Rus halkı gibi, olayı dakika dakika izleyen dünya kamuoyu da Putin'e notunu verdi. Putin Yönetimi kaybetti.

* * *

KGB kökenli devlet başkanı iktidara geldiği zaman, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya'nın kaybettiklerini geri alacağı sinyalini vermişti.

Çeçenistan Savaşı tırmandırılmış, Kafkasya ve Orta Asya Cumhuriyetleri üzerindeki baskılar artırılmıştı. Bağımsız Devletler Topluluğu'nun yeniden canlandırılması girişimleri de bu stratejinin bir parçasıydı.

Putin'in, merkezî devleti güçlendirip, Rusya içindeki cumhuriyetlerin özerkliğini zaman içinde tasviye etmeyi amaçladığı da gözden kaçmadı.

Putin Neo Sovyet bir model geliştiriyordu. Esas amacı ekonomik pazarlıklarda masada eşitlik sağlamaktı.

Merkezî bir devlet, arka bahçesine hakim nükleer güç olarak masaya oturduğu takdirde Batı ile özellikle de ABD ile pazarlık gücünü eşitleyebilirdi.

Rus deniz stratejisinin can damarı olan Oscar II nükleer denizaltıların en ilerilerinden Kursk'un Akdeniz'e inişi de bu amaca hizmet edecekti.

Rus deniz gücü Avrupa sularında yeniden boy gösterecekti.

* * *

AMA olamadı. Büyük hayaller gerçeklerin üzerinden akıp gitti.

Yalanda ısrar edince Moskova hata üstüne hata yaptı.

Putin'in, her şeye hakimmiş edasıyla tatiline devam etmesi, sonucu değiştirmedi Moskova hiçbir şeye hakim olamadı.

Batı yardımının, milli gurur meselesi yapılıp geri çevrilmesi olayların gurur kırıcı biçimde sonuçlanmasını engellemedi.

Sorumluların sürekli yalan söyledikleri hemen anlaşıldı. Putin Yönetimi'ne ve Ordu'ya güven sarsıldı.

Bir milletin gücünün genetik haritasından değil, ekonomik ve hukuk devleti gücünden kaynaklandığı bir kez daha ortaya çıktı.

* * *

BİR Amerikan uçak gemisinin kaybı ABD Donanması için ne anlama geliyorsa, Kursk'un kaybı da Rus Donanması için o anlamı taşıyor.

Rusya'nın en modern silah sistemlerinden biri olarak tanınan Kursk'un Barents denizinin dibindeki silueti, denizcilerin feci sonu için ağlayan Rusya'da sadece siyasi sonuçlara yol açmayacak.

Putin, askeri stratejisini de gözden geçirmek durumunda kalacak. Rusya, hem nükleer hem de konvansiyonel bir güç olma hayallerini masaya yatıracak.

Ve dünyanın neresinde olursa olsun, yalanlar, korkuları gizlemeye hiçbir zaman yetmeyecek.

Yazarın Tüm Yazıları