Ferai Tınç: Türk kızları parmak ısırtıyor

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

AVRUPA yeni bir fenomenle karşı karşıya desem, bugün ortalığı boş gördüm diye abartıyor mu olurum acaba?

Hayır abartmıyorum. Gerçekten de öyle Avrupa'daki Türk kızları son yıllarda erkek yaşıtlarına göre öğrenmeye, ilerlemeye daha istekli. Ama bu sadece Avrupa'da değil, Türkiye'de de böyle. Üniversite sınav sonuçlarında bu yıl üniversiteyi kazanan kız öğrencilerin oranı erkek öğrencilerden daha fazlaydı.

Bugünkü öyküm, Lahey'de, İçişleri Bakanlığı'nın bir yetkilisiyle görüşürken, karşımdaki insanın ‘‘ 30 yıldır yabancılar konusuyla uğraşırım, böyle şey görmedim’’ demesiyle başladı.

İkinci nesilde büyük bir değişimden söz ediyor, özellikle kızlar üzerinde duruyordu.

‘‘Meslek hayatımda ilk kez görüyorum, ikinci nesil Türk kızları öyle bir hamle yaptılar ki... Erkek yaşıtlarına göre çok daha aktif ve hırslılar. 1994-98 yıllarına göre yüksek öğrenime yönelen kızların sayısı bugün iki misli artmış durumda.’’

Her ne kadar, Hollanda'da yaşayan 350 bin Türk, kendi kültürel özelliklerini korumada diğer yabancı gruplara göre daha ısrarcı davransalar da Türk kızları, toplumda eşit alanlar açmak için atağa geçmiş durumdalar.

Türklerin, 1998 seçimlerinde parlamentoya ilk kez soktukları iki milletvekilinin ikisi de kadın.

* * *

FADİME Örgü, iktidardaki Liberal Parti'nin en genç milletvekili. 32 yaşında. Babası otuz yıl önce Hollanda'ya gelmiş, ‘‘iskele’’de çalışıyormuş. İskele, Shell'e ait petrol platformlarına verilen ad.

‘‘Ne zaman siyasete atıldınız?’’

‘‘15 yaşında.’’ Mahalledeki kızları örgütlemekle başlamış işe. Türkü, Faslısı, Surinamlısı, hatta has Hollandalısı bile varmış aralarında. Kadınları eğitime çekmeyi amaçlamışlar. Annelerle, babalarla toplantılar yapmışlar. Zamanla örgütleri bölgeye yayılmış. Artık her sorunda kadınlar onlara başvurur olmuşlar.

Hem Türk, hem de kız çocuğu. Çifte kavrulmuş bir itilip kakılma düzenine baş kaldırarak çıktığı yol onu önce belediyede sorumluluk almaya sonra da parlamentoya taşımış.

Bir yandan Almanya ve İngiltere'de işletme eğitimi yapmış, diğer yandan Avrupa Konseyi'nin gençlik programlarında uzun yıllar çalışmış. 6 dil öğrenmiş. Konya Karaman'lı göçmen çocuğundan, iyi eğitim görmüş Hollandalı başarılı bir genç kadın yaratmış.

* * *

‘‘BEN sadece Türklerin değil. Bana oy veren ve vermeyen herkesin çıkarını savunmak zorundayım. Burada başarılı bir politikacı olarak Türklere daha yararlı olacağıma inanıyorum’’ diyor Fadime Örgü.

Türk kızlarının atılımı, boşuna şaşkınlık uyandırmıyor. Fadime örneği bunu doğruluyor.

Yazarın Tüm Yazıları