Ferai Tınç: Temkinli müdahale






Ferai TINÇ
Haberin Devamı

KUR'a atılan demir tarayınca, ABD bu kez bölgesel politikalarını Türkiye'ye demirlemenin doğru olup olmadığını tartışmaya başladı.

‘Türkiye, bizim bölgesel politikalarımızı bağlayacak kadar sağlam bir ülke mi değil mi?’ sorusu daha sık gündeme geliyor.

Gelen haberlere göre, geçtiğimiz hafta bu konu Beyaz Saray'da ele alındı.

ABD Savunma ve Dışişleri Bakanları, ısrarla Türkiye'nin desteklenmesi için tüm olanakların seferber edilmesi gerektiğini savunuyorlar.

Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, ABD'nin stratejik çıkarları açısından Türkiye'nin çok önemli olduğu görüşünde.

Paranın patronları, daha çok hazine kaynaklı olanlar ise bu görüşe mesafeli.

Bu tavrın altında Bush Yönetimi'nin kendi para sorunları ve piyasalara müdahale Türkiye'de sisteme duyulan güvensizlik yatıyor.

Yolsuzluk listelerinin ön sıralarında boy gösteren, bir türlü demokratikleşemeyen bir ülkeye güvenmenin doğru olmadığını ileri sürüyorlar.

ABD kasasından para vermek yerine, IMF ve Dünya Bankası programlarına destek verilmesini savunuyorlar. Hazine Bakanı Paul O'Neil gibi.

‘70’lerde bölgesel politikaların odağına İran'ı oturtmuştuk. O deneyimi unutmayalım' diyorlar.

* * *

TARTIŞMALAR sonunda ortaya çıktı ki, ABD Türkiye için, Meksika'ya yaptığı gibi bir yardım paketi veremeyecek.

Bu tabii ki, Türkiye'nin ABD politikaları açısından öneminin kalmadığı anlamına gelmez.

Aksine Washington yakın takipte.

Kuzey İrlanda, Hazar petrolleri gibi kritik bölgeler için atadığı özel temsilcilere benzer bir post oluşturmak üzere.

ABD özel temsilcilerinden kimi doğrudan Beyaz Saray'a bağlıdır kimileri de Dışişleri Bakanlığı'na.

Türkiye'deki krizi izlemek üzere de, para politikaları, faizler ve enflasyon konularında araştırmalarıyla tanınan ekonomist John B.Taylor'un hazine Bakanlığı Müsteşarlığı'na getirilmesi kararlaştırıldı. Taylor, krizlerden özellikle de Türkiye krizinden sorumlu olacak. Senato tarafından onaylanınca göreve başlayacak Taylor.

Türkiye'nin bir eli Kemal Derviş'in diğeri John B.Taylor'un avuçlarında kriz ateşi düşürülmeyeye çalışılacak.

* * *

ABD krize temkinli el koydu. Türkiye bu hazin durumdan, kendi iç dinamikleriyle kurtulmak zorunda.

Bunun bir yolu rüşvet, bahşiş ve yolsuzluğa dayalı sistemin hızla temizlenmesi ise diğeri ve birlikte ilerletilmesi gerekeni de demokratikleşme. Bu parlamento ile olur mu? Zor ama neden olmasın. Artık işin şakası yok.

Onlardan beklediğimiz, bir an önce partiler ve seçim yasasını değiştirmeleri. Hiç değilse bir kapı açmaları Türkiye'ye.

Bölgesel güç olma özelliğini korumak için tek yol bu. Son şans.

Kemal Derviş, geçici bir görevle anayurduna yardıma gelmiş olan ve daha geldiği ilk gün, ‘Beni fazla abartmayın’ diyerek kurtuluşu dışarıdan bekleyenlere nazik bir uyarıda bulunan hoş bir insan.

İleride geriye dönüp baktığımızda daha iyi anlayacağımız bir sembol o. Türkiye'nin hazin halini gözlerin içine sokan ve bu şekilde yola devam edemeyeceğini gösteren.

Yazarın Tüm Yazıları