Ferai Tınç: Sürekli Cumhuriyet

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

BUNA ‘‘nedamet’’ demeyeceğim, yani bir pişmanlık belirtisi değil. Bir uzlaşma özlemi. Evet, öyle demek istiyorum. İntihar olaylarını anlamak için gittiğim Batman'da HADEP'li Belediye binasının üzerinde iki dev Türk bayrağı dalgalanıyor. Bayrama hazırlık iki gün önceden başlıyor.

Kongre salonuna Türk bayrağı asmayı reddeden anlayış artık geride kalmış. HADEP, ‘‘Ben Türkiye'nin partisiyim’’ diyor.

Güneydoğu, Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor.

* * *

CUMHURİYET eşitlik ve özgürlük demek.

Eşitler ve özgürler bayram yapıyor.

Ya özgür ve eşit olmayanlar?

Onlarla, bıçak kemiğe dayanmadan kimse ilgilenmiyor.

Örneğin Batman. İntihar olayları, yerel basın sayesinde gündeme gelince bir kıpırdama oluyor.

Ortaya çıkan tablo ise ne hükümet düzeyinde, ne partiler ne de sivil toplum örgütlerinde insani sorunlarla ilgili bir hazırlık gösteriyor.

Olağanüstü durum döneminde başlatılan yetersiz okuma yazma ve el beceri kursları dışında hiçbir proje yok.

* * *

HANİ kadın örgütleri? Değişmez yönetim kurulları, dokunulmaz başkanlarıyla demokrasinin 'd'sinden habersiz kadın örgütlerinden çıt çıkmıyor.

Mahalli yönetimler nerede? Batman Belediye Başkanı'na, kadın sorunlarıyla ilgili bir komisyon oluşturup oluşturmadıklarını sorduğumda ‘‘hayır’’ yanıtını alıyorum.

GAP çatısı altında kurulan ÇATOM girişimleri, bölge kadınlarına eğitim ve el işi yaptırmaya çalışıyor ama olanaklar sınırlı, vizyon yok.

Kadınları eğitmek denince, Türkiye çapında ‘‘kadınlara kilim dokutmak ve okuma öğretmek’’ anlaşılıyor.

Oysa gençlerin talepleri - erkek ya da kadın fark etmiyor, zengin, yoksul demiyor - ‘‘en iyiye, en gelişmişe, en moderne ulaşmak’’ noktasında çakışıyor.

Şimdilik sadece ‘‘çet’’leşmeye yarasa da Batman'da izinli-izinsiz İnternet Cafe'lerin sayısı 100'e yaklaşıyor.

* * *

BİR genç kızla konuşuyorum. Batman meslek lisesini bitirmiş. Açık öğretimi kazanmış, ama o uluslararası ilişkiler okumak istediği için yeniden üniversite sınavına hazırlanıyor.

Babası izin vermeyince meslek lisesine girebilmek için sekiz gün açlık grevi yapmış. Mücadele etmiş, kazanmış. Şimdi, kızların okuması, sosyalleşmesi için çaba sarf ediyor. Başı bağlı. ‘‘Üniversiteye başın bağlı almazlar’’ diyorum. Yanıtı, ‘‘açarım’’ oluyor.

Bu örneği, türban konusuna takılıp kalınmasın diye veriyorum. Mesele, kızıyla erkeğiyle tüm gençlerin iyi eğitim almaları ve kendilerini kanıtlayacak ortamın yaratılması.

Yani Cumhuriyet projesinin hayata geçirilmesinden söz ediyorum. Cumhuriyet bir ‘‘ilan’’ değil bir sürekliliktir diyorum.

Batman, cumhuriyetin kalıp ve sloganlara sığdırılmaması gerektiğini gösteriyor.

Yazarın Tüm Yazıları