Ferai Tınç: İhracat fuarında bir barış örgütü

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

ATİNA

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu'nun, WINPEACE standını ziyareti sırasında yaşanan izdiham, bir barış örgütüyle bir ihraç ürünleri fuarı arasındaki doğrudan ilişkiyi ortaya koyuyordu.

Türk ve Yunan işadamlarının WINPEACE standına ilgileri, ekonomik işbirliği için barış ve istikrara olan ihtiyacı gösteriyordu.

Fuara katılma kararı aldığımızda, ne kadar isabetli olduğumuz dün ortaya çıktı.

Yunanistan'da ilk kez düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nda en büyük ilgiyi, Türk-Yunan Kadınları Barış Girişimi WINPEACE çekti.

‘‘Made in Turkey’’ damgalı etiketlerin, alıcıyı caydırdığı için gömleklerden söküldüğü dönemlerde, üç yıl önce kuruldu WINPEACE.

Kardak krizinden sonra Margarita Papandreu'nun (Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun annesi) çağrısıyla başlayan çalışmalar sayesinde, iki ülke kadınları en kritik dönemlerde bile barış için seslerini yükselttiler.

* * *

Devrim Erol, dünyanın en zor bölgelerine Türk ihraç ürünlerini götürmeyi misyonerlik ruhuyla sırtlanan bir kadın.

Ladin Fuarcılık'ın başkanı. Yunan fuarcılık şirketi ZITA'yla bir araya gelerek 90 Türk firmasını Yunan pazarıyla tanıştıran bu platformu hazırladı.

İstanbul, İzmir, Ankara, Edirne'den 1000 iş adamı dün fuarın açılışı için Atina'ydılar.

Önde gelen isimlere pek rastlanmıyordu ama, orta ölçeklilerin, doğu ve güney pazarlarından sonra batıyı da ilk durakları yoklayarak keşfe çıktıkları anlaşılıyordu.

* * *

Sanayi ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu, bilinen MHP kalıplarının dışında pragmatist bir tavırla, Yunan tarafının açılışa katılım düzeyinin bakan seviyesinde olmamasını sorun etmedi. Küsmedi, sinirlenmedi. Yunanistan kamuoyuna dostluk ve işbirliği mesajları verdi.

Yeni parlamentonun yemin töreni nedeniyle açılışa katılamayan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun mesajı ise yakınlaşma dinamiklerinin geri döndürülemez yönüne işaret ediyordu:

‘‘Verimsiz gerginlikleri artık geçmişe bırakmak zorundayız. Bu psikolojik ortamı kullanarak globalleşen ekonominin ve halklarımızın ihtiyaçlarına gerçekçi cevaplar vermeliyiz.’’

Güzel bir Yunancayla açılışa katılanlara seslenen Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Ali Tuygan ise ‘‘Hayalperest değil ama emsal ve yaratıcı olmanın zamanıdır’’ diyordu.

Türk ve Yunan kadınlarının fuar öncesi tek tek hazırladıkları ve çeşitli sloganların bulunduğu niyet şekerlerinden, Sanayi Bakanı Tanrıkulu'na ‘‘Barış ve istikrar istiyoruz’’ yazılı olanı çıkıyordu.

‘‘Made in Turkey’’ damgalı ihraç ürünlerini izlemek için fuara gelenler, barış savaşçılarına cesaret veriyordu.

Yazarın Tüm Yazıları