Ferai Tınç: Erivan'ın yanlış hesabı

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

ERMENİSTAN Devlet Başkanı Koçaryan'dan sonra, Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan da ABD Kongresi'ndeki Ermeni tasarısından siyasi prim çıkartma çabasına girdi.

Oskanyan'ın, ‘‘Soykırım'ın tanınmasının, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri yumuşatacağı açıklaması size de tuhaf gelmiyor mu?

Oskanyan, ekonomik dibe vuruştan canı yanan halkı, bir süre daha yeni umutlarla oyalama planları peşinde.

Anlaşılan, Oskanyan halkına düşmanlığı pazarlıyamıyor ve soykırım iddiası resmileşirse, Türkiye ile ilişkilerin düzeleceği vaadini yapmak zorunda kalıyor.

Çünkü, yıllardır yolsuzluk ve rüşvet çarkının dişleri arasına sıkışıp kalan fakir Ermenistan halkı, Türkiye ile ilişkiler gelişirse rahatlayacağına inanıyor.

Oskanyan'ın, ‘‘Soykırımın tanınmasının, Ermenistan-Türkiye ilişkilerine zarar vereceğini düşünmüyoruz. Aksine bu, iki halk arasındaki bariyerlerin indirilmesini, bölgedeki durumun yatışmasını, kalıcı istikrarın oluşmasını mümkün kılacaktır’’sözleri, gerçeği örtbas çabası taşıyor.

Erivan Yönetimi, soykırım hesaplaşmalarının sadece düşmanlıkları besleyeceğini, ve Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri zehirleyeceğini halkından saklıyor.

* * *

ERMENİSTAN Devlet Başkanı Koçaryan, geçtiğimiz günlerde Moskova'da dış borç ödemelerinin ertelenmesi için pazarlıklar yaparken, Sanayi Bakanı da ülkenin tek enerji kaynağı olan eski nükleer santralin 2004'te kapatılması kararını erteletmek için, Avrupa Birliği'ne dil döküyordu.

Bugüne kadar komşuluk hakkı gözönüne alındığı için, sınıra 50 kilometre mesafedeki Metsamor santralinin kapatılması konusunda, Türkiye tarafından hiçbir girişimde bulunulmamıştı.

Ermenistan'daki çevre örgütlerinin bile karşı çıktığı santralin kapatılmasının ertelenmemesi için, Türkiye sınırındaki halk ve çevre örgütleri harekete geçebilir. Santralin dizaynı uygun değil, kullanılan malzeme yeterince test edilmemiş ve standartlara uymuyor. Bunu Ermeni bilim adamları söylüyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da kapatılması gerektiğini düşünüyor.

* * *

ERMENİ gözlemciler, ülkedeki durumun kritik olduğunu söylüyorlar. Araştırmacı David Petrosyan, Noyan Tapan'da yayınlanan makalesinde, ‘‘Ülkede sosyal bir patlama olabilir’’ diyor ve politikacıların yerlerini sağlamlaştırma, iktidar alanlarını genişletme hesaplarından başka hiçbir şey düşünmediklerini yazıyor. ‘‘seçmenlerin gerçek çıkarı, siyasetçilerin ve Devlet Başkanı'nın yalanları ve iki yüzlülükleri arasında unutuluyor’’ diyor.

Erivan'ın yanlış hesap yaptığını kavrattıracak siyasi adımların yanı sıra, muhalefetle de dirsek teması gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları