Ferai Tınç: Denktaş: Türkiye ödemeli

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

LEFKOŞA

DENKTAŞ açıkça söylüyor. ‘‘Türkiye'ye karşı çıkan politikacılarla bu işi yürütmek zor’’ diyor.

‘‘Bu hükümetin Türkiye indinde itibarı sarsıldı. Bu sarsıntı içinde işleri zor yürütürüz.’’

Cumartesi sabahı, parti liderleri ile yaptığı toplantıdan önce Denktaş'ı ziyaret edip son gelişmeler konusundaki görüşlerini aldım.

Anladığım kadarıyla zirvelerde bir kez sürtüşme çıkmaya görsün, yumuşama kolay olmuyor.

Denktaş'ın Eroğlu'na kızgınlığı devam ediyor.

‘‘Çıkıp hatasını kabul etmeli. Seçimlerde partizanlık uğruna ekonomiyi dibe vurdurduğunu, kötü yönettiğini, Merkez Bankasının içini boşalttığını, banka krizine neden olduğunu itiraf etmeli. Suçlu olmadığını söyledikçe halkın kızgınlığı Türkiye'ye yöneliyor.’’

* * *

KKTC'de, şimdiye kadar görmediğim biçimde Türkiye sorgulanıyor. Denktaş'ın da dediği gibi halkın kızgınlığı Türkiye'ye yöneliyor.

Başbakan Eroğlu, iddialara karşı kendisini savunuyor:

‘‘Türkiye'den gelen paralar hiçbir zaman bizim elimize verilmez. Türkiye Cumhuriyeti Yardım heyetine ve büyükelçiliğe verilir’’ diyor.

El konan bankalara parasını kaptıran 60 bin kişi, daha önce hükümetin 18 taksitte ödeme sözü verdiği protokolü iptal etmesi üzerine yeni eylemlere hazırlanıyor.

Hükümet bir yandan yeni bir ödeme planı üzerinde çalışıyor, diğer yandan Türkiye'nin hazırladığı paketi nasıl uygulayacağını kara kara düşünüyor.

* * *

DENKTAŞ, bir yandan Eroğlu hükümetine veryansın ediyor ama ekonomik krizin bir an önce aşılmasıni istiyor. Bu noktada Türkiye'den de beklentileri var.

‘‘KKTC ile Türkiye arasında çeyşitli protokoller yapıldı. Bunların zamanında uygulanamamasında KKTC'nin de ihmali büyük ama birçok kolaylık yapılamadı. Çünkü Türkiye gerekli yasal değişikliklerini tamamlamadı.’’

‘‘Şimdi hazırlanan pakette mali önlemler var. Ya ekonomi ne olacak? Ekonomi de dibe vurdu. Türkiye'den para istenmesi gerekecek. Ama Türkiye bu parayı kime güvenip verecek?’’

* * *

DENKTAŞ banka krizinin sorumluluğunu Türkiye'nin de paylaşmasını istiyor.

‘‘Yurtbank bir Türkiye bankasıdır. Onun 9 trilyon borcunu süratle iade etmesi yasal hakkımızdır. Bu insanların Türkiye'de mal varlıkları var. Türkiye bunu tahsil edebilmeli. Burayı bekletmemesi lazım.’’

Kuzey Kıbrıs, Türkiye'nin sadece ekonomik değil, siyasi sorunlarından da payını alıyor.

Türkiye sorunlarını aştıkça KKTC de rahat nefes alacak.

Yazarın Tüm Yazıları