Ferai Tınç: Dayatma yok

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

‘‘KIBRIS Türk halkının öncelikle ulusal dava etrafında birlik ve beraberliğinin ve refahının güçlendirilmesi, siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması’’ için eylem planı hazırlamak ne anlama geliyordu?

Milli Güvenlik Kurulu'nun önceki gün aldığı bu karar KKTC'de merak uyandırdı.

Bir arkadaşım, ‘‘Emir mi verecekler?’’ diye soruyordu,‘‘Sorunların nedeni vardır. Ulusal birliği zayıflatan tek neden Kıbrıs halkının tembelliği ya da nankörlüğü değil.’’

Son zamanlardaki gelişmeler KKTC'de herkesi alıngan yapmış. Ama arkadaşım haklı, nedenlerini ciddi biçimde ele almak gerekiyor.

KKTC polisinin sivil otoriteye bağlanması konusunda hükümet ile polis teşkilatının Türkiyeli komutanı arasında ortaya çıkan anlaşmazlık, sistem değişikliği tartışmaları, Avrupa Gazetesi'nin kışkırtıcı yayınları ve gazetenin sahibi hakkındaki casusluk suçlamaları Türkiye ile KKTC arasında gereksiz gerginliğe yol açtı.

Batan bankalar ve bağrı yanık bankerzedelerin gerçekleştirdiği Meclis baskını ise huzursuzluğu krize dönüştürdü.

Her iki taraftan yapılan fevri çıkışlar da yaraya tuz ekti.

Sonunda Ankara'da, ulusal dava etrafındaki birliğin zayıfladığı izlenimi doğdu ki, buna karşı MGK'dan önlem kararı çıktı.

Aslında KKTC halkının ulusal dava etrafındaki birliğinin sarsıldığı izlenimini hiçbir zaman edinmedim.

Türkiye'nin politikalarını en heyecanlı bir biçimde eleştirdiklerinde bile.

Ben olsaydım o bildiriyi öyle kaleme almazdım ama konumuz başka.

Eylem planı.

* * *

NASIL olacak? Kıbrıs Türk halkının ‘‘ulusal dava etrafında birlik ve beraberliği’’ nasıl güçlendirilecek? Bu sorunun yanıtını dün araştırdım.

Ortada henüz bir plan yok.

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir diplomat, eylem planıyla ilgili ayrıntıya giremeyeceğini çünkü henüz planın ortaya çıkmadığını söyledi.

‘‘Kıbrıs Türk kamuoyunu apayrı bir gündemi olan bir çevre ile başbaşa bırakmamız söz konusu olamaz ama KKTC'ye hiçbir dayatma da mümkün olamaz.’’

Bunu duyduğuma seviniyorum. Dayatmalarla sonuç almak mümkün değil. Hele de eğitim ve görgü seviyesi yüksek bir toplumda.

Deneyimli diplomat da bu konunun altını çiziyor konuşmasında.

‘‘Eylem planı, düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde ve demokrasi içinde ulusal bilincin geliştirilmesine yardımcı olacak.’’

Plan KKTC ile birlikte hazırlanacak ve Türkiye ile KKTC arasında ekonomik ve sosyal işbirliğini güçlendirmeyi hedefleyecek.

* * *

KKTC'nin ekonomisini düzeltmek için bugüne kadar kaç paket hazırlandığını anımsamıyorum. Ama bunlardan hiçbirinin doğru dürüst hayata geçirilemediği ortada.

Yıllardan beri KKTC'li iş adamları bağırıyor. ‘‘Bize yardım yapmayın. devleti beslemeyin’’ diyorlar. Çünkü yardımlar sadece memur toplumu yaratmaya yarıyor. Gelişme mücadelesi yerine toplumu iktidar mücadelelerine sevk ediyor. Ankara da, gereksiz yere bu iç mücadeleye çekiliyor.

İş adamlarına kulak verelim. Türkiye ile iş yapmayı kolaylaştıracak önlemler alınmasını istiyorlar. Onlar doğru yolu gösteriyor.

Ulusal dava etrafında birlik ve beraberliğin en güvenli yolu, birlikte üretmek ve ortak çıkar alanlarını çeşitlendirmekten geçiyor.

Yazarın Tüm Yazıları