Ferai Tınç: Balkanlar'dan sonra sıra Kafkasya'da mı?

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

EMEKLİ Büyükelçi Özdem Sanberk, fikir üretme toplantıları geleneğini şimdi başında bulunduğu TESEV'e de taşıyor. Geçtiğimiz haftasonu Kafkasya konusunda yapılan toplantı sonucunda ilginç bir Kafkasya resmi çıkıyor ortaya.

Yugoslavya sorununun çözülmeye yüz tuttuğu 2000 yılıyla birlikte Kafkasya'da aktif dönem başlıyor.

Yugoslavya'nın parçalanmasıyla birlikte ABD Balkanlar'a yerleşiyor. Hatta Miloşeviç'in devlet başkanlığından çekilmesinden sonra Washington'dan yapılan açıklamalardan biri de Amerikan askeri varlığının bölgede varlığını sürdürmeye devam edeceğini bildiriyor.

ABD, 21'inci yüzyılda sorun çözücü rolüyle hakimiyet sağlıyor. Bu rolü oynamak için sorun yaratmak gerekiyorsa, onu da yapıyor.

Sovyet sonrası dönemde Balkanlar'da siyasetin dizginleri Washington'un eline geçiyor.

Ortadoğu, ABD hakemliğinde ateşle ateşkes arasında yalpalarken sıra Kafkasya'ya geliyor.

* * *

ERMENİ lobisinin soykırım iddiasını bu denli ileri götürebilmesinin nedenini sadece Amerikan seçimlerine bağlamak doğru değil. Daha önceki seçim dönemlerinde de girişimler olmuş ama hiçbirinde bu kadar ısrar fark edilmemişti.

Bu iddianın Amerikan Kongresi'nde adım adım ilerlemesi Kafkaslar'da türbülansa doğru gidişin haberini veriyor.

Ermeni lobisinin ısrarı, Ermenistan'ın Sovyetler Birliği sonrası dönemde hazırladığı ilk egemenlik bildirgesinde var olan 'Büyük Ermenistan' hayallerini güçlendiriyor ve Ermenistan'ı bölgesel çatışmaları ateşleyen devlet konumuna sürükleme riski taşıyor.

Bugün kimse Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermeni işgali altında bulunduğundan söz etmiyor. Topraklarına dönecekleri günü bekleyen bir milyondan fazla kişinin hayallerinin, kinlerinin yol açacağı sosyal sonucu önemsemiyor.

Erivan, Gürcistan'ın Cevahiti bölgesine göz dikiyor. Tiflis huzursuz. Gürcüler, ‘Ermenistan bu bölgede gerçekten sorun yaratıyor. Kafkasya, Büyük Ermenistan emellerinin kurbanı’ diyorlar. Kulaklar sağır. Kimse umursamıyor.

Ermeni lobisinin başı çektiği soykırım iddiaları ise bir başka çatışma noktasını, Ermenistan bağımsızlık bildirgesinde sözü edilen ‘Batı Ermenistan’ emellerini besliyor, Kafkasya'daki türbülans coğrafyasına Türkiye de çekilmek isteniyor.

Ermeni lobisinin liderliğinde, Washington'un kanadı altında Kafkasya'da Ermenistan sorunu pompalanıyor.

* * *

ABD, Kafkasya'da karışıklık mı istiyor? 21'inci yüzyılın enerji koridorunda Amerikan denetiminin güçlenmesi için çatışma ortamı mı yaratılmaya çalışılıyor?

Kongre gerekçesi inandırıcı değil. Amerikan Yönetimi'nin lobilerle ne kadar iç içe olduğunu bildiğimden ister istemez yukarıdaki sorular aklıma geliyor.

Irak'ı, Yugoslavya'yı saldırganlıkları yüzünden cezalandıran Washington'un, komşularının topraklarına göz diken Erivan'ın taleplerini sıradan lobi faaliyeti olarak görüp, gerekli mesajları vermemesi düşündürücü.

Kafkasya'da güvenlik, çatışmalar üstünde yükselen müdahalelerle değil, iyi komşuluk, dostluk ve işbirliği ile sağlanır.

Bunu Washington'a da, Brüksel'e de ve hatta Erivan'a da biz anlatmak zorundayız.

Balkanlar'da yaşananlar, toprak kavgaları ve halklar arasında körüklenen nefretlerden sadece ve sadece halkların zarar gördüğünün canlı tanığı. Aynı maceraya Kafkasya'da hiç gerek yok.

Yazarın Tüm Yazıları