Ferai Tınç: Almanyalı Türkler

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

Türkiye Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr.Faruk Şen, cumartesi sabahı gazetedeki ofisime hızla girip, masamın üzerine bir araştırma bıraktı.

Avrupalı Türkler gerçeğinin farkına varan tek tük kişiden biri olan Dr. Şen'in, titiz bir ekiple birlikte yaptığı araştırmanın ortaya koyduğu gerçekler çarpıcı.

Bugün AB ülkelerinde yaşayan Türkler, 3 milyon 400 bin kişi ile Lüksemburg nüfusunun yedi katına ve İrlanda'nın toplam nüfusuna eşit bir ağırlığa sahipler.

Avrupalı Türklerin yüzde 66'sı ise Almanya'da yaşıyor.

Zaten, Türkiye'den sonra en çok sayıda Türk vatandaşının yaşadığı ülke, Almanya.

Ve bu nüfusun yüzde 33'ünü 18 yaşın altındakiler oluşturuyor.

550 bin öğrenci, 24 bin üniversite öğrencisi ile Türk nüfus, birleşmeden sonra yeni bir hızla yola koyulan Almanya'nın değişimini etkileyecek olan faktörlerden biri.

Ama, ne Almanya ne Türkiye bu gerçekle nasıl başa çıkacaklarını biliyor. Kafalar karışık.

* * *

ARAŞTIRMANIN ortaya koyduğu bir başka çarpıcı gerçek ise Türklerin Alman ekonomisine katkıları. Eskiden sadece 1980'lere kadar, işçi olan Türkler, artık kendi işlerini kurmaya başlamışlar.

Ve Türklerin Almanya GSMH'sına katkıları 78.6 milyar DM. Araştırmaya göre, Almanya'nın 98-99 hasıla artışına denk düşüyor.

Bu, Lüksemburg GSMH'sının 1.6 katına, Portekiz'in yüzde 41'ine, Yunanistan'ın yüzde 37'sine eşit.

1989-99 yılları arasında Almanya'da yaşayan Türkler arasındaki girişimcilerin sayısı yüzde 90'lık bir artış göstererek 55 bin 200 kişiye ulaşmış.

Nüfusa oranla düşük bir sayı ama on gün önce Hamburg'da görüştüğüm eyalet Ekonomi Bakanı Dr.Thomas Mirow'a göre Türk girişimciler Alman piyasalarına, özellikle de yiyecek içecek sektörüne öyle bir renk ve canlılık getirmişler ki 'Artık onlardan vazgeçemeyiz' diyor.

Almanya'yı tanıtan bir turizm rehberinde, Alman mutfağının gözdeleri arasında patatesin yanında 'Döner'i görürseniz şaşmayın.

* * *

ANCAK herşey o kadar güllük gülistan değil. Almanlar, Türk konsolosluklarının getirdiği Türkçe ve din öğretmenlerinin çocukların Almanya ile uyumunu zorlaştıracak bir Türk kimliği geliştirme çabası içinde olmalarından şikayetçi.

Bu şikayete kısmen Türk uzmanlar da katılıyor. Sabah okullarda Alman eğitimi gören çocukların öğleden sonra Türk öğretmenlerin karşısında hazırola geçirilip, çok farklı bir anlayışla eğitilmeleri sonucu çelişkiler yaşandığının altını çiziyor.

Berlin yabancılar sorumlusu Emine Demirdöken, uyum politikalarının Almanya'da artık devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini söylüyor. Ufak tefek fonlarla yürütülen geçici projelerle entegrasyonu olanaksız görüyor.

Doğu-Batı birleşmesini öncelikli toplumsal hedef haline getirmiş olan Almanya'nın ufkunda Türklerle entegrasyon da artık önemli bir gündem maddesi haline geliyor.

Çünkü Türkler, artık kalıcı. Bunu hem Türkler hem Almanlar ilk kez tüm çıplaklığıyla görüyor.

* * *

BİR tasarım müzesi haline dönüşen Berlin, 21'inci yüzyılın Avrupası'nın itici gücü olma yolunda hızla ilerliyor. Yeni Almanya'yı anlamak için, eski Reichstag'ın kalın duvarları içine yerleştirilen, 800 ton çelik ve 3 bin metrekarelik camla inşa edilen kubbesiyle, şeffaf parlamentonun anlamı üzerinde biraz düşünmek yeter.

Almanya Cumhurbaşkanı Rau, bu çarşamba günü Türkiye'ye geliyor. Tam da Anayasa değişikliğinin oylandığı gün.

İnşallah, dikkatler dağılmaz ve bu ziyaret verimli olur. Ve inşallah Almanya'daki Türkler konusu gümbürtüye gitmez.

Yazarın Tüm Yazıları