Ferai Tınç: Ağca Vatikan'ın davetlisiydi

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

BU, 19 yıldır parçalarının büyük bir çoğunluğu meydana çıkmış bir bilmece. Bir puzzle. Ama dağınık. İş birleştirmeye kaldı, fakat ortaya çıkacak olan resim o kadar ürkütücü ki. Kimse yanaşmıyor.

Hálá etki alanı olan bir ilişkiler ağının resmi bu. Dünyayı yönetmiş olan ve hálá yönetmeye talip güç odaklarının yer altı, yer üstü ilişkilerinin resmi.

Puzzle'dan birkaç parçayı alta alta koymak bile bir fikir veriyor. İşte pek bilinmeyen bir parça.

Mehmet Ali Ağca, suikastten üç gün önce, 10 Mayıs 1981'de Papa'nın yakınlarına kadar sokulmuştu. Papa tarafından takdis edileceklerin arasında yer almıştı.

Ağca'nın, Roma'da düzenlenen bu özel törene katılması, Vatikan'dan gelen resmî bir davetle mümkün olmuştu.

Corriera Della Sera Gazetesi'nde, 4 Nisan 1998'de yer alan M. Antonietta Calabro imzalı habere göre, o gün çekilen fotoğraflarda Papa'nın çok yakınlarında görünen genç, Mehmet Ali Ağca'dan başkası değildi.

Savcı Priore'nin soruşturması sonucu, davetiyeyi Ağca'nın o sıralarda kaldığı otele götüren kişinin, Vatikan'ın bir görevlisi olduğu ortaya çıktı.

Ercole Orlandi.

22 Haziran 1983'de esrarengiz bir biçimde ortadan kaybolan ve Cumartesi günkü Hürriyet'te yer alan haberde Türkiye'de olduğu iddia edilen Emanuela Orlandi'nin babası.

Ortadan kaybolduktan sonra bir gençlik macerası gibi gösterilen, birkaç gün sonra Papa II Jean Paul tarafından yapılan bir açıklamayla kaçırıldığı imasıyla ‘serbest bırakılması istenen’, bu açıklamadan 48 saat sonra ise, İtalyan haber ajansı ANSA'ya telefon eden Amerikan aksanlı bir kişi tarafından kaçırılma olayı Ağca ile ilişkilendirilen Emanuela Orlandi.

* * *

VATİKAN kaynaklı bir başka ilginç olay da bu davada adı geçen bir papazın kimliğiyle ilgiliydi.

Felix Morlion.

Papa'ya karşı girişilen suikastın ardında Bulgaristan ve KGB olduğu iddialarını güçlendiren iddia, Ağca'nın bir itirafına dayanıyordu. Ağca, suikast talimatını o sıralarda Roma'da yaşayan Bulgar ajan Sergey Antonov'dan aldığını söylüyordu. Antonov talimatı Ağca'ya kendi evinde vermişti. Ağca Antonov'un evini şaşırtıcı ayrıntılarına kadar doğru biçimde tarif ediyordu.

Bulgar bağlantısı iddiası sonradan kanıtlanamadı. Ama ortaya ilginç bir bağlantı çıktı. Felix Morlion.

Belçikalı Papaz Felix Morlion Vatikan'da görevliydi ve Antonov'un apartımanında, onununkine benzer bir dairede oturuyordu. Yaşamı boyunca anti komünist faaliyet ve örgütlenmenin ön saflarında yer almış olan Morlion hakkında Amerikan gizli belgelerinde ilginç bilgiler vardı. 1976'da kamuya açılan CIA arşivlerinde Morlion'un, II Dünya Savaşı'ndan sonra Amerikan İstihbarat Servisi CIA'nın Roma'daki önde gelen temsilcilerinden olduğuna dair belgeler yer alıyordu. Morlion CIA'nın Vatikan'daki ajanıydı.

1980'lerde ABD'li Cumhuriyetçiler'den bir grubun girişimiyle, Carter'ın kardeşi Billy Carter'ın Kaddafi ile ilişkisini ortaya çıkartmak için İtalyan gizli servisi ile CIA'nın gerçekleştirdiği operasyonda yer alan kişiler de Morlion'un evine sık sık geliyorlardı.

Bu ilişkiler Kissinger ve Haig'e kadar uzanıyordu.

* * *

PUZZLE'ın sadece iki parçasına ayrıntılı bakmak bile suikastın arkasına ışık tutmaya yetiyor.

Türkiye ve Orta Doğu'da devletle içiçe silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yapan mafya bağlantıları, Avrupa ve ABD'deki diğer karanlık güç odaklarını da katarsak, Papa olayında 20'inci yüzyılın son döneminin karanlık tarihinin resmi beliriyor.

Bu bilmece netleşmedikçe, aktörler ve ilişkiler tüm açıklığı ile ortaya dökülmedikçe, tehdit devam edecek. Küreselleşme çağında daha da acımasız ve daha da ustalaşmış olarak.

Yazarın Tüm Yazıları