Favori Almanya, plase İspanya

Güncelleme Tarihi:

Favori Almanya, plase İspanya
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2012 12:06

Bakan ve milletvekillerinin çoğu, EURO 2012'de Almanya'yı favori gösterdi. Bazı milletvekilleri "Şampiyon İspanya" derken, iki vekil ise sürpriz olabileceği görüşünü savundu.

Bakan ve milletvekilleri, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kimin şampiyon olacağı ve milli takımların oyunları ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kupada en çok İspanya ve İtalya'yı beğendiğini söyledi.

“Türkiye son özel maçta Portekiz'i yenmişti ama bu turnuvada yok. Türkiye olmadığı için üzülüyor musunuz?” sorusuna Yılmaz, “Elbette, Türkiye renk getirirdi. Türkiye'nin olmaması, sadece Türkiye için değil Avrupa için de eksikliktir. Çünkü Türkiye farklı stil ve üslup getiriyor. Türkiye olmayınca bizdeki takip heyecanı da azalıyor. İnşallah bir dahaki sefere. Turnuvada yokuz ama son dönemlerde iyi götürüyoruz. Türkiye çok iyi bir dönem yakalamıştı. İnşallah o dönemleri gene yakalarız” yanıtını verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye olsa heyecan duyardık” dedi.

TBMM eski Başkanı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, kimin şampiyon olacağı konusunda, “Herşey olabilir, sürpriz de olabilir” ifadesini kullandı.

Maçların çok kaliteli olduğunun söylenemeyeceğini belirten Toptan, “Spor kamuoyunda hep önyargı vardır; 'Almanlar ekip takımıdır, bu işi çok iyi götürürler' diye. Ama sürpriz de beklenebilir. Almanlar kuşkusuz en önemli favori” dedi.

Toptan, Türkiye'nin turnuvada olmamasından olağanüstü üzüntü duyduğunu ifade ederek, “Şimdiye kadar izlediğimiz takımların en azından yarısından çok daha iyi top oynuyoruz. 'Niçin biz orada değilizi' bizim de kendimize sormamız lazım” diye konuştu.

"Olsaydı Türkiye iş yapardı"

Bazı milletvekilleri ise turnuvada Türkiye olmadığı için maçları izlemediklerini söyledi. Türkiye olmadığı için maçları izlemediğini belirten milletvekillerinden biri de TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal.

Köksal, “Çünkü zoruma gidiyor. Türkiye'nin orada olmaması bir handikaptır. Olsaydı bu takım iş yapardı” dedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş, İspanya'nın final oynayacağı görüşünü dile getirdi ve “Türkiye'nin bu kupada olmaması talihsizlik. Olsa iş yapardı. Koşturan, savaşan bir takım var çünkü” diye konuştu.

“Futbol, 22 kişinin 90 dakika boyunca mücadele ettiği ve sonunda Almanların kazandığı bir oyundur” sözüne atıf yapan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, “İspanya ve Almanya arasında final oynanır. Maçlar 90 dakika oynanır ama sonuçta Almanlar kazanır” görüşünü dile getirdi.

Akman, “Türkiye olsaydı ne olurdu?” sorusunu, “2008'te yarı finale kadar çıkmıştık, şimdi de çıkardık” diye yanıtladı.

"Dozerler bu işi biliyor"

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar'ın, “Şampiyon kim olur?” sorusuna verdiği yanıt, Mesut Özil ile aynı köyden olduğunu ortaya koydu.
Mesut Özil Almanya'da olduğu için gönlünün ve favorisinin Almanya olduğunu belirten Ulupınar, “Ben Almanya'da doğdum, 3 yaşında Türkiye'ye geldim. Orada Türkiye'den fazla akrabam var. Dozerler bu işi biliyor. Mesut Özil de benim köyümden” dedi.

Favorisinin İspanya olduğunu belirten AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, “İspanya diğer takımlardan atak ve genel defans açısından farklı. Takımlar çok fazla toplu defans yapıyorlar. Bu maçlarda gol atmak zor, maçların çok gollü geçmesi mümkün görünmüyor” diye konuştu.

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç ise “Benim favorim her zaman Hollanda'ydı ama elendi” dedi. Türkiye olmadığı için üzüldüğü kaydeden Kılıç, “Türk futbolu her zaman oralarda olabilecek seviyede ama şansızlıklar oluyor. Umarım bundan sonraki turnuvalarda başkalarını değil kendi takımımızı seyrederiz” dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil de favorisinin Almanya olduğunu vurgulayarak, “Tabi bunda Mesut Özil'in olmasının da etkisi büyük” ifadesini kullandı.

Baykal'ın futbola olan ilgisi

CHP eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın, “Avrupa kupasında kim şampiyon olur?” sorusunu verdiği yanıt, Avrupa ve Türk futbolunu ne kadar yakından takip ettiğini ortaya koydu.

“Çok sürprizli bir turnuva” diyen Baykal, bu turnuvadan bazı önemli sonuçlar çıkardığını kaydetti. Baykal, bir futbolcunun ligde oynadığı takımında gösterdiği yüksek performansı milli takımında gösteremediğini söyledi.

Baykal, bu sonucu İspanya ve İngiltere liglerinde çok başarılı oynayan oyuncuların, milli takımda çok başarılı olamadıklarını görmesi nedeniyle çıkardığını anlattı.

Baykal, şöyle konuştu:
“Takımlar artık risk almadan, çok kapalı, açık vermemeye öncelik veren bir anlayışla futbol oynuyorlar. Bu da futbol kalitesini ciddi şekilde düşürüyor. Takımlar bütün maça hakim oluyor, topu ayağında tutma süresi yüzde 60'ların üstüne çıkıyor ama sonuç yok. Topu ayağında tutmak marifet değil, kalenin içine sokmak marifet. O konuda risk alınamıyor.

Artık uzun vuruşlarla ani ileride kargaşa yaratıp gol çıkarma yaklaşımları falan bitti. Topu ayaktan ayağa herkes paslaşarak götürüyor, bir yerde tıkanıyor. Herkesin çok iyi orta saha ve savunma düzenleri var. Herkes birbirini engellemeyi başarıyor, ama tadı yok. Seyrettiğim maçlardan beklediğim tatmini alamıyorum. Bunu düşünmemiz lazım. Milli takımlar, milli takım değil. Halbuki ciddi futbolcular var, onları görmek istiyoruz. Real Madrid'in, Barcelona'nın futbolcuları birbirlerine karşı oynarken muhteşem, birarada oldukları zaman hiç bir şey yok. Artık iş robotik düzeye gelmiş, robot oyunu gibi olmaya başlamış, ruhunu kaybetmiş. Robotlar birbirleriyle mekanik vuruşma yapıyorlar gibi oluyor.”

“Türkiye olsaydı iş yapar mıydı?” sorusuna Baykal, “Yapabilirdik. İnşallah önümüzdeki turnuvada yerimizi alacağız. Final Almanya ile İspanya arasında geçer gibi gözüküyor ama her türlü sürprize de açık” yanıtını verdi.

"Türkiye çok başarılı olamazdı"

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, favorisinin Almanya olduğunu söyledi.

Alman ekolünü 1970'li yıllardan beri takip ettiğini belirten Oran, “Orası gerçekten bir ekol, sistem var, disiplin var. Almanya benim hep favorim olur” dedi.
Şu anda Galatasaray'ın veteran takımında oynadığını, 1978'li yıllarda da Galatasaray'ın genç takımında kaleci olduğunu ifade eden Oran, “Futbol oynadığım zamanlarda A takımda kaleci Eser vardı, Cüneyt vardı, Müfit vardı; Fatih Terim libero ve kaptandı” diye konuştu.

Umut Oran, “Türkiye olsaydı turnuvada iş yapar mıydı?” sorusuna, “Yapmazdı çünkü antrenör değişikliği oldu, Türkiye yeni yeni hazırlanıyor, bugünkü haliyle çok başarılı olamazdı” yanıtını verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, “Gönlümden geçen takım Türkiye ama Türkiye yok. Türkiye'nin olmamasına çok üzülüyorum. Türkiye'nin olmaması benim o maçları izleme şevkimi de kırıyor. Maçları zevksiz, hoşlanmadan izliyorum. Türkiye'nin iddialı bir takım olarak orada yer almasını isterdim. Türkiye olmadığı için favorim yok” diye konuştu.

"Mesut Özil'in olduğu yerin kazanmasını isteriz"

Türkiye'nin Avrupa Şampiyonası'nda olmamasından büyük üzüntü duyduğunu ifade eden CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, “İstiyoruz ki ülkemiz her yerde bulunsun. Türkiye olsaydı iyi işler yapabilirdi” görüşünü belirtti.

Finalin Almanya ve İspanya arasında geçebileceğinin belirtilmesi üzerine Özkes, “Mesut Özil'in olduğu yerin kazanmasını isteriz tabi. Mesut Özil bizim oradaki medarı iftiharımız” dedi.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, “Favorim İspanya” dedi. İspanya'da futbolcuların çok kısa paslar vererek gol atacak pozisyonu yakaladıklarını kaydeden Öğüt, “Türkiye'nin olmamasına üzülüyoruz. Türkiye olsaydı gururumuz olacaktı ama yok” diye konuştu.

"Yenilince bolca içiliyor"

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, favorisinin İspanya olduğunu ama gönlünden geçen takımın Portekiz olduğunu belirtti.

“Türkiye olsaydı iş yapardı. Biz olmayınca Avrupa kupasının içi boş gibi geliyor” diyen Ağbaba, “Türkiye ile Almanya arasında oynanan bir maçı Ankara'da restoranda izlemiştim. Bir restoranın stat olduğunu orada görmüştüm. Herkes stattaymış gibi tezahüratlar yapıyor, seviniyor. Yenilince de bolca içiliyor” görüşünü dile getirdi.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ise işin ekonomik boyutuna değinerek, “Ne kadar iyi oynarsak o kadar çok kazanırız. Türkiye'nin futbolda çok iyi gittiği kanısında değilim. Portekiz'i iyi buluyorum ama Almanya bir ekol” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray da favorisinin İspanya olduğunu belirtti.

"Türkiye olsaydı favorim olurdu"

MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, “Türkiye olsaydı iyi olurdu. Favorim Türkiye olurdu. olmaması bizi üzmüştür” görüşün dile getirirken; MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ise favorisinin İspanya olduğunu belirterek, “Türkiye olmalıydı” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, favorisinin Almanya olduğunu söylerken, MHP İstanbul Milletvekili Durmuşali Torlak, “Türkiye'nin olmaması büyük bir eksiklik, olsaydı bizi gururlandırırdı” diye konuştu.

“Türkiye olsaydı finale giderdi” diyen MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, turnuvada çok da güzel, kaliteli maçlar oynanmadığını söyledi. Varlı, Almanya'nın şampiyon olabileceğini belirterek, “Almanya takımında Mesut Özil'in olması gururumuzu okşuyor” sözlerini sarfetti.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ise Almanya'nın şampiyon olabileceğini ifade etti. “Türkiye'nin olması lazımdı” diyen Yılmaz, Türkiye'nin son dönemlerde iyi futbol oynadığını, ancak şansızlık eseri bu turnuvaya gidemediğini, dünya kupasında bunun acısının çıkarılacağını vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!