Facia golle geldi: 48 ölü

Güncelleme Tarihi:

Facia golle geldi: 48 ölü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2001 00:00


Mehmet ARSLAN
Haberin Devamı

Güney Afrika'da önceki akşam meydana gelen ve spor dünyasını yasa boğan futbol faciasının canlı şahidi, ünlü sanatçı Adnan Şenses'in yeğeni ve Kaizer Chifes takımının Türk Teknik Direktörü Muhsin Ertuğral’dı.

Şampiyonluğu belirleyecek bir maçtı. 65 bin kişilik stada, 85 bin kişi alınmıştı. Maçın 18. dakikasında 1-0 öne geçtik. Bu golün sevinci ile kale arkası tribünün üst bölümündeki taraftarlarımız alt bolümdekileri sıkıştırdılar.

BÜYÜK İZDİHAM

Güney Afrika'da önceki akşam Kaizer Chifes ile Orlando Pirates takımları arasında oynanan karşılaşmada meydana gelen izdihamda 48 kişi yaşamını yitirdi. Güney Afrika'nın iki büyük takımı arasındaki karşılaşmada yaşanan bu faciayı içimizden biri, ünlü ses sanatçısı Adnan Şenses'in yeğeni ve Kaizer Chifes takımının Türk Teknik Direktörü Muhsin Ertuğral HÜRRİYET'e anlattı:

AFRİKA’DA 3 YIL

‘‘3 yıldan bu yana G.Afrika'dayım. 1 senelik sözleşmem daha var. G.Afrika, bir Afrika değil, adeta bir Avrupa ülkesi. 12 milyon taraftarımız var. Alt yapıdan aldığım 13 futbolcu ile şampiyonluğa koşan bir ekip yarattım. Bu oyuncularımın 3'ü milli takıma yükseldi. Ligde 3. sıradaydık.

5 PUAN FARK

‘‘2 ezeli rakibin şampiyonluğu belirleyecek bir maçıydı. Tüm ülke heyecanla bu maçın sonucunu bekliyordu. Pirates bizim 5 puan önümüzde liderdi. Ligin bitimine 5 hafta kaldı. Kazanırsak büyük bir avantaj yakalacaktık. Çünkü bizim kalan 5 maçımız çok kolay, rakibimizin maçları ise çok zorluydu.

GOLÜ ATTIK AMA

Karşılaşma bizim 64 bin 500 kişilik statımızda oynanıyordu. Ancak içeriye yaklaşık 85 bin taraftar alınmıştı. 40 bin kişi de stat dışında kalmıştı. Karşılaşmanın 18. dakikasında bir gol atıp öne geçtik. İşte ne olduysa bundan sonra oldu.

SEVİNÇ DALGASI

Çoğunluğunu bizim taraftarlarımızın oluşturduğu kale arkasında büyük bir sevinç yaşanmaya başladı. Tribünün üst bölümündeki seyirciler, alt kısımdaki taraftarları bu sevinç dalgası içinde sıkıştırmaya başladılar. O anda büyük bir panik yaşandı. İşte bu panik, faciayı doğurdu.

PANİK BÜYÜDÜ

Taraftarların bir kısmı seyirciler ile tel örgülerin arasında kalarak, bir kısımı da ezilerek yaşamını yitirdi. Paniğin daha da büyümesini güvenlik kuvvetleri önledi. Polis gözyaşartıcı bomba atarak taraftarları sakinleştirdi. Ancak 48 kişi maalesef yaşamını kaybetti’’

Kim kimdir?

Muhsin Ertuğral 1959 İstanbul doğumlu. Futbola Almanya'nın Köln takımının alt yapısında başladı. 17 yaşında aynı takımda profesyonel oldu. Alman 2. lig ekiplerinden Solingen ile Antalyaspor ve Eskişehirspor'da forma giydi. Daha sonra Köln Futbol Akademisi'ni bitirdi ve teknik adamlığa başladı. Zaire Milli Takımı'nı, çalıştırdı. Yılmaz Vural ile birlikte Trabzonspor'da görev aldı. Son 3 yıldan bu yana da G.Afrika'nın Kaizer Chifes takımının başında...

Büyük facialar

Kayseri-1967: Kayseri-Sivas 2. Lig maçı: 40 ölü, 600 kişi yaralandı.

Kahire 1974: Tribün çökmesi sonucu 46 kişi öldü, 47 kişi yaralandı.

20 Ekim 1982: S.Moskova-Haarlem maçında tribün çöktü: 72 ölü

11 Mayıs 1985: Bradford-Lincoln (İngiltere) maçında yangın 53 ölü.

29 Mayıs 1985: Juventus-Liverpool Şampiyon Kulüpler kupası finali öncesi olay: 39 ölü.

15 Nisan 1989: Sheffield'daki Liverpool-N.Forest İngiltere Kupası yarı finalindeki taraftar olaylarında 95 kişi öldü, 200'ü aşkın kişi yaralandı.

16 Ekim 1996: Guatemala'daki Guatemala-Kosta Rika Dünya Kupası eleme maçında çıkan panikte 84 kişi öldü, 150 kişi yaralandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!