Evrende seçilen 10 güneş sistemi üzerinde uzaylı arama programı başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Evrende seçilen 10 güneş sistemi üzerinde uzaylı arama programı başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2006 00:00

Uzayda 120.000 güneş sistemini inceleyen astronomlar, 129 tanesini yaşanabilir sistemler listesine almıştı. Bunların arasından seçilen on yıldızın üzerinde "Terrestrial Planet Finder" (Dünya benzeri gezegen araştırma) teleskopuyla yaşamın varlığı araştırılacak.

Galaksimizde 400 milyar yıldız var, teleskopu bu kadar çok yıldıza göre ayarlamak mümkün olmadığı için Carnegie Üniversitesi astronomu Margaret Turnbull, Nasa ve Seti Enstitüsü’nün isteği üzerine en iyi on adayı seçti.

En iyi adaylar, etrafında gezegenlerin döndüğü yıldızlar olarak kabul edilmekte. İkinci kriter bu tür gezegenlerde sıvı suyun varlığı. Üçüncüsü ise görünüş.

Turnball, yaşanabilir gezegenleri kendi gözlerimizle görmek istiyoruz, bu nedenle gezegenleri görünmez kılan çok parlak yıldızları listeye almadık diyor.

İlki 11 yıl önce bulundu

On yıldız arasında, İsviçreli astronomların 1995 yılında güneş sisteminin dışındaki ilk gezegeni buldukları 51 Pegasus, Dünyamıza en yakın yıldızlardan biri olan Alpha Centauri B ve Güneşimize çok benzeyen akrep takımyıldızındaki 18 Sco yıldızları yer almakta.

Listenin çok küçük tutulmasını eleştiren Colorado Üniversitesi’nden Carol Cleland, yalnızca Dünyaya benzeyen gezegenler üzerinde durmak yerine bilmediğimiz yaşamları aramalıyız diyor.

Ancak Turnbull’ın listeyi bu kadar çok küçültmüş olmasının nedeni ödenek kıtlığı. Amerikan başkanı George W.Bush, NASA’nın 2007 bütçesini açıklamasından sonra bilim insanlarının birçoğu araştırma programlarını kısaltmak zorunda kaldılar.

Dünya dışı yaşamların araştırılmasıyla ilgili projeler için ayrılan bütçe Bush’un önerisine göre 2005 yılında ayrılanın yarısı kadar diye konuştu Seti Enstitüsü’nden Jill Tarter.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!