Evde ekmek sıcaklığı

Köy evlerine girdiğinizde bir koku gelir ya burnunuza hani, o kokudur aslında köy evini köy evi yapan.

Kentin karmaşasından, gürültüsünden bunaldığım zamanlarda, bazen trafikte anlamsız yere zaman harcarken burnuma tarhana çorbası ve köy ekmeği kokusu gelir. İşte köy evine o sıcaklığı veren kokunun kaynaklarından biridir, evde pişen ekmek. Benim gibi sonradan olma kent soylular nedense evde ekmek yapmayı hiç akıllarına getirmezler. Gerçi son zamanlarda çok duymaya başladım evinde ekmek yapanların, pişirdikleri ekmeklerle övündüklerini. Tüm dünyayı saran bu moda bizim ülkemizi de saracak diye çok seviniyorum. Hem öyle sanıldığı gibi zahmetli bir iş de değil ekmek yapmak. Özel ekmek yapma makineleri var ve çok da pratik makineler bunlar. Teknolojiyi en çok eskiden kalma adetlerimizi, bize güzel şeyler hatırlatan işleri kolaylaştırdığı zaman seviyorum.

Peynirli Kabak Dolması

2 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet orta boy yeşil dolmalık kabak

(kalın, tombul olanlarını tercih edin)

250 gr lor peyniri

(yağsız beyaz peynir de kullanabilirsiniz)

á 1 adet ufak boy kuru soğan

á 1 demet dereotu

á 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Kabakları kazıyıp yıkayın. Uzunlamasına ikiye böldükten sonra çay kaşığı yardımıyla çekirdeklerini çıkarın ve bir kenarda bekletin. Geniş bir tencereye 4 su bardağı sıcak su koyup 1 çay kaşığı tuz attıktan sonra kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başlayınca kabakları tencereye koyup 5 dakika kadar haşladıktan sonra süzün. Lor peynirini ya da rendelenmiş beyaz peyniri derin bir kaba koyun. Üzerine soğanı rendeleyip incecik kıyılmış dereotunu ekleyin. Tuz ve kırmızı pul biberi serptikten sonra zeytinyağını da katıp malzemeleri çatal yardımıyla iyice ezin. Harcı çay kaşığı yardımıyla, süzdüğünüz kabakların içine doldurun. Kabak dolmalarını 1 yemek kaşığı sıvıyağla yağladığınız fırın tepsisine ya da fırın kabına dizin. Dolmaları, 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 20-25 dakika kadar pişirip çıkarın.

Dondurmalı Yağsız Kek

4-6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan tozşeker

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan süt

á Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan un

á 2 tepeleme yemek kaşığı kakao

á 1 paket kabartma tozu

á 5-6 top diyet dondurma

YAPILIŞI

Yumurtaları derin bir kaba üzerine tozşekeri ekleyin. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla 1-2 dakika kadar çırptıktan sonra süt, un ve kakaoyu ilave edin. Kabartma tozunu da katıp çatalla hep aynı yöne doğru çırparak koyu muhallebi kıvamında bir karışım elde edinceye kadar çırpın. Küçük boy bir kek kalıbını ya da 20 santim çapındaki cam ya da porselen fırın kabını 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Hazırladığınız kek karışımını kalıba aktarın. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında, iyice kabarıncaya kadar, 40 dakika pişirin. Keki fırından alıp soğumasını bekledikten sonra kalıptan çıkarın. Dilimleyip yanında diyet dondurmayla servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları