Eşofmanla gezmek ayıp olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Eşofmanla gezmek ayıp olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2013 00:00

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın gelecekteki Türkiye hayali: Genç, dinamik ve spor yapan bir toplum. 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak şehrin belirlenmesine dört ay kala Kılıç ile buluştuk ve bu hedefe yönelik projeleriyle birlikte Türk sporunun şiddet ve doping gibi bazı temel sorunlarını da konuştuk.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI YAŞAM

Sporu gündelik yaşama sokacağız

2020 Olimpiyatları motivasyonu da hem tesisleşme hem yerel yönetimlerin spora daha fazla yatırım yapması, hem de insanlarımızı sporu gündelik yaşamın bir parçası gibi görmesi konusunda motive edecek. Mesela eşofmanla sokağa çıkmak toplumda hâlâ ayıp sayılıyor. Ciddi ve resmi alanları ayırıp bunun dışında rahat bir hayat yaşamamız lazım. Türkiye’deki tüm spor tesislerini tek bir envanterde toplayıp randevu sistemine dahil edeceğiz. Çocuğunuzu yüzme havuzuna mı götürmek istiyorsunuz, internetten istediğiniz tesis için randevu alacaksınız. Çocuğunuz
elindeki kartla salona girecek. Herhangi bir tesis görevlisi “17.00’den sonra kapalıyız” diyemeyecek. Bir yıl içinde sisteme tam geçiş yapmış oluruz.

DOĞU’DA SPOR

Haberin Devamı

Bazı uluslararası yarışları bölgeye kaydırabiliriz

Terörün çözüm süreci Cumhuriyet tarihinin en büyük gençlik projesi. Okullarına daha rahat gidecekler, öğretmenleri dağa kaçırılmayacak. Spor yapmak isterlerse

Eşofmanla gezmek ayıp olmayacak

O fotoğraf Sayın Başbakan’a bakışımı özetliyor. Milletvekilliği aday adaylığı için yaptığım ilk görüşmeden itibaren hep Sayın Başbakan’ın gözünün içine bakarak siyasi reflekslerimi belirledim.

de önlerinin açık olduğunu görecekler.
Bölgede sporu daha fazla tabana yayabilmek için milli takımların bölgedeki müsabakalara daha fazla katılmasını arzu ediyoruz. Birçok şehirde tesis inşaatları sürüyor. Örneğin Erzurum Avrupa’nın en büyük kış sporları merkezi. Uluslararası bazı müsabakaları da bölgeye kaydırabiliriz.

OLİMPİYATLAR

İslam ülkesi olmamız dezavantaj olmamalı

IOC’nin anketlerine göre halkın olimpiyatı isteme düzeyi İstanbul’da yüzde 83, Tokyo’da yüzde 81, Madrid’de yüzde 70. Halkın bu desteği, siyasi ve ekonomik istikrar, nüfusun yarıdan fazlasının 30 yaşın altında olması ve lisanslı sporcu potansiyeli, olimpiyat tesislerini kısa sürede inşa edebilecek dünyanın iki numarası müteahhitlik sektörü İstanbul’un avantajları. Müslüman bir ülke olmamız da dezavantaj gibi görülmemeli. Bir Japon yetkilinin Müslüman olmamıza dair bazı sözleri oldu. Biz rakip kentlerle ilgili olumsuz tek cümle etmedik. IOC’nin de bu yönde etik ilkeleri var. Açıklamayı haksız ve dayanaksız olarak değerlendiriyorum.

GÜVENLİK

Haberin Devamı

Kulüpler taraftar gruplarıyla araya mesafe koymalı

Siyaset kurumu tribün olaylarının son bulması konusunda tarihin en kararlı dönemini ortaya koyuyor. Çıkarılan kanun Avrupa’nın en serti. Avrupa stadyumlarında da benzer hadiseler yaşanıyor. Bununla mücadele edip etmediğiniz, siyasi kararlılığınızın olup olmadığı önemli. Spor olaylarına özel bir polis grubu oluşturmak Türkiye’de mümkün değil. Özellikle büyükşehirlerde, kritik müsabakaların oynandığı şehirlerde il emniyet müdür yardımcılarından en az biri spor olaylarına, taraftar gruplarına ve kulüplere çok yakın ihtisaslaşmış bir isim olmalı. Fakat kulüplerin de olay çıkaran taraftar gruplarıyla aralarına mesafe koyması, gerektiğinde yaptırım uygulayabilmesi lazım.

FİNANSMAN

Haberin Devamı

Özel sektörü de işin içine dahil ettik

Bugüne kadar spor devlet eliyle yapıldı, finansmanını da sadece devlet sağladı. Oysa şimdi özel sektörü işe dahil ediyoruz. Turkcell’le futbol dışı branşlardaki en büyük sponsorluk anlaşmasını imzaladık. Yüzme ve atletizme 28 milyon liralık sponsorluk desteği geliyor. Örneğin yüzmede 100’ün üzerinde olimpiyat madalyası dağıtılıyor. Sadece bu dala odaklansak bile Türkiye dünyada ilk 10 arasına girebilir. Her ilde olimpik veya yarı olimpik bir yüzme havuzunun inşaatını başlatıyoruz. Michael Phelps’in antrenörü Bob Bowman’ı da Yüzme Milli Takımı’nın başdanışmanı yaptık.

ÇOCUKLAR

12 milyon öğrenciye genel yetenek testi

Haberin Devamı

Türkiye’de 3 milyon 800 bin lisanslı sporcu var, yarıya yakını aktif. Son 10 yılda 11 kat artış var ama henüz yeterli sayıya ulaşamadık. Gelecek eylülden itibaren anaokulundan başlayarak 12 milyon öğrenciyi sporda genel yetenek testinden geçireceğiz. Her öğrencinin koşu ve atlama yeteneği ile boy, kilo, kan değerleri, kas ve kemik yapısı kayıt altına alınacak. Böylece o gencin hangi düzeyde spor yapabileceği büyük ölçüde ortaya çıkmış olacak. İki yıl içinde bu tarama bitecek ve sonunda elit sporcu adayı 4-5 bin genç ortaya çıkacak ve olimpiyatlara hazırlanacak.

DOPİNG

Sporcularımızı yıpratmayalım

Doping küresel bir sorun.
Türkiye bu konuda en özenli ülkelerden biri. Aslı Çakır Alptekin olayında henüz ispat edilmiş bir şey yok. Biz olimpiyat dönüşü sporcularımızın ödülünü müsabakalar sonrası alınan numune raporlarına göre verdik. Bu konuda gerek Aslı, gerek kulübü, gerekse federasyonu mücadelesine devam etmekte. O nedenle kendi sporcumuzu yıpratma konusunda Türk kamuoyu olarak çok hevesli davranmamamız lazım. Halterde yaşanan birtakım sorunlar var. Bir sporcu kafilesinde aynı yasaklı maddenin aynı miktarlarda çıkmasını çok masum bir olay olarak değerlendirmiyorum. Genel Müdürlüğün araştırmaları sürüyor.

Haberin Devamı

Siyaset sonrasına dair bir geçim kaygım yok

Siyasetin bittiği günden sonrasına yönelik bir geçim kaygım yok. Bir sefer başlayan açısından siyaset bitmez denir ama niye bitmesin? Siyaset bizim için bir yaşam tarzı olmadı. 43 yaşında üçüncü dönemini dolduracak biri olarak, “Ömrümün kalanını kitap okuyarak geçireceğim” desem çok gerçekçi olmaz. Ben ve eşim avukatız. Henüz bir planlama yapmadık ama birlikte Ankara’da avukatlık yapmayı düşünebiliriz. Ailem çok eski yıllardan beri inşaat sektöründe.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!