Erzurum sofrası

Babamın liseyi yatılı okuduğu, onun gençlik anılarına eşlik eden Erzurum, annemin deyimiyle “zemheri” soğuğuna rağmen çok sıcakkanlı, mert insanların, yani Dadaşların yurdudur.

Haberin Devamı

Bir zamanlar “şarkın Paris’i” diye de adlandırılan Erzurum, Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir.
16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı topraklarına katılmış ve 1919 yılında Atatürk’ün başlattığı milli mücadelede Erzurum Kongresi’yle çok önemli bir rol oynamıştır.
İpek Yolu gibi çok önemli bir ticaret yolunun üzerinde olan Erzurum, tarihi kadar mutfak kültürüyle de önemlidir.
Her ne kadar cağ kebabı ve kadayıf dolması çok ünlü yemekleri olsa da civil peynirinin, İspir’in kuru fasulyesinin, ketesinin, kıtlama şekerle içilen çayının, şalgam dolmasının, çaşır otunun, kesme çorbasının, gilikosunun, ayran aşının tadına da doyum olmaz.
Erzurumlular’ın çayla ilgili ritüelleri vardır.
Çay konur ve üzerine çay tabağı kapatılıp ikram edilir.
Bu şaşırtıcı servis şekliyle çayın geç soğuduğuna inanırlar. Artık çay içmek istemiyorsanız, boşalan çay bardağını tabağınızın içine yan yatırırsınız, kaşığınızı ya da çay tabağınızı bardağın üzerine kapatırsınız. Bunlar bana anlatılanlar.
Sizin Erzurum mutfağıyla ilgili bildiklerinizi de duymak isterim doğrusu.

Haberin Devamı

Sebzeli fırın tavuğu

Havuçları kazıyıp yıkayın ve rendenin iri delikli tarafıyla rendeleyin. Patatesleri soyup rendeledikten sonra havuçla karıştırın.
Kabakları da kazıyıp yıkadıktan sonra aynı şekilde rendeleyin. Avuçlarınız arasında sıktığınız kabağı da diğer sebzelerle karıştırın. Üzerine tavuğu da ekleyip tuz ve karabiber serpin. Kaşıkla tekrar karıştırın. Toz halindeki mantar çorbasını da katıp kaşıkla tekrar karıştırın.
Son olarak, kremayı ve sütü de ilave edin ve karıştırın. Bu karışımı orta boy yuvarlak ya da kare borcama aktarıp üzerini düzeltin.
Yemeği önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar, en az 40 dakika pişirin. Varsa kaşar peynirini serpiştirip 5 dakika daha fırında tutun.
Fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 500-650 gr kuşbaşı tavuk eti (but ya da göğüs kısmından)
- 1 adet orta boy patates
- 2 adet orta boy ince havuç
- 2 adet orta boy yeşil kabak
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 paket hazır kremalı mantar çorbası
- 1 kutu hazır süt kreması (200 ml)
- Yarım su bardağı süt
- Varsa yarım su bardağı rendelenmiş tost kaşarı

Yazarın Tüm Yazıları