Erkan Çelebi: Ortada kalan 13 bin sigortalı Başaklı oldu






Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

HAZİNE, iki yıl önce batan Universal Hayat Sigorta'nın portföyünü Başak Hayat Sigorta'ya devretti. Bunun sonucunda, 13 bin Universal Hayat sigortalısı alacaklarını kurtarma imkanına kavuştu. Sigortalılar şimdi ya birikmiş teminatlarını alıp ayrılacak ya da, primlerini ödeyip sigortalarını devam ettirebilecek.

TÜRK Petrol Holding'in sıkıntıya girmesinin ardından Hazine'nin gözetimine giren Universal Hayat Sigorta'nın ortada kalan 13 bin sigortalısına alacaklarını kurtarma umudu doğdu. Hazine, Universal Hayat Sigorta'nın portföyünü Başak Hayat Sigorta'ya devretti. Hazine, devir işlemleri tamamlandıktan sonra Universal Hayat sigortalılarının hasar bedellerinin yeniden ödenmeye başlayacağını açıkladı.

Başak Hayat Sigorta'nın, Universal Hayat Sigorta'dan devraldığı tüm poliçe sahiplerine bir mektup göndereceğine dikkat çeken Hazine yetkilileri, ‘‘Mektupta, sigortalıların bugüne kadar ödediği toplam pirim ve alacakları teminat miktarları bulunacak. Ayrıca, sigortalarını devam ettirip, ettirmeyecekleri de sorulacak. Devam etmek isteyenlerden, ödemeleri gereken prim miktarı talep edilecek. Ayrılmak isteyenlere ise birikmiş tüm teminatlar verilecek’’ dediler.

Hazine, mali açıdan güç duruma düşen Universal Hayat Sigorta'nın yeni sigorta sözleşmesi yapma yetkisini 23 Haziran 1999 tarihinden itibaren kaldırmıştı. Hazine Müşteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, Sigorta Murakabe Kanunu'nun 14'ncü maddesine değinerek, ‘‘Kanun'un bu maddesi, sigorta şirketlerinin faaliyetine son verdiği branşlara ait teminatların serbest bırakma yetkisini Hazine Müşteşarlığı'na bırakıyor. Hazine'de söz konusu şirketin sigortalılarının mağdur edilmemesi için çalışmalarını sürdürüyor’’ açıklaması yapmıştı.

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, Hayat Sigortaları Genel Şartları'na göre, sigortalıların hak talep edebilmeleri için en az üç yıl sigorta primlerini yatırmaları gerekiyor. Aksi taktirde, sigortalının talep hakkı doğmuyor. Bu nedenle, sigortalıların taahhütlerini mutlaka yerine getirmeleri gerekiyor. Universal Hayat'da üç yılı doldurmayan sigortalıların, Başak Hayat'tan haklarını talep edebilmeleri için prim borçlarını ödemeleri gerekecek.

Hayat sigortası yaptıranların birikmiş primlerinin tamamı güvence altına alınması nedeniyle, sigorta şirketi batsa da, sigortalıların zarar görmesi önlenebiliyor. Ancak, sağlık, yangın, kasko gibi hayat dışındaki branşlarda, primlerin sadece yüzde 15'i teminat altına alınıyor. Bunun sonucunda da, şirket battığı taktirde sigortalılar, hasar bedellerinin büyük bölümünü ödemek zorunda kalıyor.

Bu uygulamadan Universal Hayat Sigorta'nın müşterileri de nasibini alıyor. Universal Hayat Sigorta batmasına rağmen, bu şirkete hayat sigortası yaptıranlar, sağlık sigortası yaptıranlar kadar zarar görmeyecek. Yatırılan primlerin tamamı teminat altına alındığı için, poliçelerin Başak Hayat Sigorta'ya devredilmesiyle sigortalıların hakları, yeni şirket üzerinden devam edebilecek.

Sigortada kıyas dönemi

ARTIK, sigorta yaptırmak isteyenler de, şartlarına en uyan teklifi farklı alternatifler arasından seçip, kıyaslayabilme imkanına kavuştu. İnternette yeni oluşturulan www.sigortam.net adlı site, 12 ayrı sigorta şirketinin hayat, ferdi kaza, sağlık, araç, konut, deprem, işyeri ve seyahat branşlarında tüketicilerin taleplerine göre fiyat tekliflerini bir arada topluyor ve tüketiciler tüm alternatifleri inceleyerek, karar vermesini sağlıyor. Talebe göre sitede, Anadolu, Başak, Bayındır, Demir, Garanti, Genel, Güneş gibi sigorta şirketlerinin teklifleri anında görülebiliyor.

Posta Kutusu

BURÇİN YÖRÜR'ün Yamaha marka motorsikletinin arızalanan karbüratörü Beldeyama tarafından değiştirildi.

ÇAĞLAYAN BOZKULAK'ın arızalanan Panasonic marka cep telefonu Ay-Tel mağazası tarafından yenisiyle değiştirildi.

FÜSUN OYMAK'nın yanlış hesaplanan 15 milyon liralık faiz tutarı Garanti Bankası tarafından iptal edildi.

MÜNİR ŞEN'in bilgisayarı Vestel tarafından teslim edildi.

EMRE EKER'in arızalanan T28 model cep telefonu Ericsson tarafından yenisiyle değiştirildi.

NOYAN ERTUĞ'un Funkey cihazı Vestel tarafından teslim edildi.

MURAT BOZAR'ın yanlış fiyatlandırılan 72 milyonluk faturası Türk Telekom tarafından 19 milyon lira olarak düzeltildi.

ALİ ARAS'ın cep telefonunun mesaj servisi Telsim tarafından düzeltildi.

Yazarın Tüm Yazıları