Erkan Çelebi: Kalite belgesi tuzağı

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

ARTIK 2 bin 500 dolara kalite belgesi alınabiliyor. Paris'te düzenlenen törenlerle sahiplerine teslim edilen bu belgeler, sahte çıkıyor. Para karşılığı alınan sahte belgeler de firmaların başına dert açıyor.

YURT dışındaki şirketlere 2 bin 500 dolar ödeyen, bir anda kalite belgesine sahip kuruluşlar arasına katılabiliyor. Ancak, dünyanın önde gelen belgelendirme kuruluşlarının adının yer aldığı bu belgeler çoğu zaman sahte çıkıyor. Para karşılığı alınan sahte belgeler de Türk firmalarının başına dert açabiliyor.

Kendilerini Uluslararası Standartlar Kuruluşu'nun üyesi İspanyol ya da Alman belgelendirme şirketinin temsilcisi olarak tanıtan bazı uyanık dolandırıcılar, Türkiye'ye gelerek ticaret odalarından listeler alıyor. Bu listelerdeki firmaları tek tek dolaşarak, TSE'nin verdiği ISO kalite belgelerinin bazı ülkelerde geçersiz olduğunu savunarak, uluslararası geçerliliği olan kalite belgelerini para karşılığı vermeyi taahhüt ediyor.

PARİS'TE VERİYORLAR

500 dolar peşin aldıktan sonra, firma yetkililerini Paris'te organize ettikleri toplantıya davet ediyorlar. Bu toplantıda, sahte kalite belgeleri törenle firma yetkililerine veriliyor. Paranın kalan kısmı da bu toplantı sonunda alınıyor.

Arkadaşımız Lerna Asurluoğlu'nun yaptığı araştırmaya göre, bir firmanın uluslararası alanda geçerli kalite belgesi alabilmesi için bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Kalite belgesini verecek kuruluşun sertifikalı uzmanları, şirketin bu prosedürleri yerine getirip, getirmediğini denetleyerek bir rapor düzenliyor. Ardından Akreditasyon Kurulu, raporu inceleyerek şirket hakkında belge verilip, verilmeyeceği kararına varıyor. Tüm bu işlemler de en az dört ay sürüyor.

Parayı bastırdıktan sonra kolayca kalite belgesi sahibi olan şirketler ise, bu belgeleri kullanmaya kalktıklarında işin rengi ortaya çıkıyor. Dünyanın önde gelen belgelendirme kuruluşlarının adını taşıyan bu belgelerin sahte olduğu ilk kullanımda anlaşılıyor. Uluslararası belgelendirme kuruluşları, vermedikleri bir belgeyi almış gibi kullanan firmalar hakkında yasal işlem başlatabiliyor. Böylece, sahte belgeyi kullanan firmaların ticari itibarı artacağına, zedeleniyor.

KULLANANA CEZA

Ayrıca, sahte kalite belgelerini ilanlarında kullanan şirketler, Tüketici Yasası'na göre de cezalandırılıyorlar. Yasa'nın 16'ncı maddesine göre, ticari reklam ve ilanların dürüst, doğru olmaları gerekiyor. Yanıltıcı aldatıcı ilanlara izin verilmiyor. Bu maddeye aykırı hareket edenlere 16 milyar lira para cezası uygulanıyor.

Türkiye'de kalite ödülü veren Kal-Der, bu yolla kalite belgesi sahibi olmak isteyen Türk firmalarını uyarıyor. Para karşılığı alınan bu belgelerin hiç bir geçerliliğinin olmadığını söyleyen Kal-Der yetkilileri, ‘‘Kalite belgesi, para karşılığı alınmaz. Kalikte belgesi almak için başvuran firmalar, önce denetlenir, eksiklikleri tespit edilir. Tüm işlemleri tamamladıktan ve kaliteli üretim yaptığı belirlendikten sonra belgeleri verilir’’ dediler.

Siemens bedava cep telefonu vermiyor

SIEMENS, internet aracılığıyla dağıtılan ‘‘Siemens bedava cep telefonu dağıtıyor’’ mesajlarının gerçek olmadığını açıkladı. E-posta yoluyla internet kullanıcılarına gönderilen mesajlarda, bedava cep telefonu almak isteyenlerin, sözü edilen mesajı 8 ayrı kişiye göndermesi isteniyordu. Mesaj zincirinin yayılması üzerine bir açıklama yapan Siemens yetkilileri, ‘‘Siemens'in bedelsiz olarak cep telefonu vermesi mümkün değil. Aynı mesaj, Türkiye'nin yanı sıra başka ülkelerde de internet kullanıcılarına gönderiliyor. Şirketimiz, sürekli yeni pazarlama yöntemleri geliştiriyor. Ancak, bu yöntemlerimiz arasında yer almıyor’’ dedi.

Beymen'den tipe göre kıyafet

BEYMEN artık müşterilerine ‘‘Renk ve Stil Danışmanlığı’’ hizmeti vermeye başladı. Müşterinin, ten ve saç rengi ile vücut yapısına uygun giysileri seçilmesi konusunda önerilerde bulunan danışmanlık servisi, müşterinin pantolon, etek, ceket takımlamalarında ideal modeli seçmesine yardımcı oluyor. Müşteriler, randevuyla hizmet veren danışmanlık servisinden Akmerkez, Suadiye ve Başkent Beymen mağazalarında yararlanabiliyor. Beymen'in İtalyan erkek giyim markası Corneliani'de özel dikim hizmeti vermeye başladı. Ayrıca, kendi markasını taşıyan ürünler için ütü servisi de başlatan Beymen, telefonla randevu alan müşterilerin giysilerini ütülüyor. Gece elbiseleri, smokinler ya da özellikle ütüsü uzmanlık isteyen tüm Beymen giysileri, ücretsiz olarak ütüleniyor. Alışverişe vakit ayıramayan müşterileri için de hediye danışmanlığı servisi uygulamasını başlatan Beymen, müşteri için hediye seçiyor ve özel olarak paketleyerek, adrese teslim ediyor.

TÜKODER'den kampanya

TÜKETİCİYİ Koruma Derneği (TÜKODER), elektrik, su, doğalgaz, telefon ve akaryakıt zamlarının yanı sıra, GSM şebekelerinin sabit ücret uygulamalarını protesto etmek amacıyla yeni bir kampanya başlattı. ‘‘Ayıplı Hizmetlere Son’’ sloganıyla başlatılan kampanyayla ilgili bir açıklama yapan TÜKODER Başkanı Mehmet Sevim, ‘‘Cep telefonlarındaki sabit ücret soygunu elektrikle devam ediyor. Daha önce, aylık 150 kilovat-saati aşan elektrik tüketimine yüzde 50 oranında yapılan fahiş zam yetmezmiş gibi, şimdi de ‘güç bedeli' adı altında sabit ücret uygulaması başlatılıyor’’ dedi.

MAHMUT DEMİRAY'ın ayağı kırılan lavabosunu Praktiker yenisiyle değiştirdi.

MUSTAFA OLGUN'un arızalanan yazarkasası, Profilo tarafından yenisiyle değiştirildi.

KEMAL ÖZCAN'ın soğutma sistemi arızalanan buzdolabı Arçelik tarafından yenisiyle değiştirildi.

ALTAY ATİLLA MAHMUTOĞLU'nun dondurucu bölümü ve motoru arızalanan buzdolabı Vestel tarafından yenisiyle değiştirildi.

BANU GÖZÜTOK'un tüylenen kazağı, Henry mağazası tarafından yenisiyle değiştirildi.

AYLA SAATÇİ'nin topuğu çıkan ayakkabısı Show mağazası tarafından yenisiyle değiştirildi.

Yazarın Tüm Yazıları