Eric’In hikayesi‘den güldüren ve düşündüren portreler

Güncelleme Tarihi:

Eric’In hikayesi‘den güldüren ve düşündüren portreler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Timsah dolu nehirlerde büyüdü. İlk kez 50 metrelik olimpik bir havuza girdi. En kötü dereceyi yaptı ama alkış yağmuruna tutuldu

OLİMPİYATA katılıp mücadele etmenin madalya kadar değerli olduğu dün bir kez daha gözler önüne serildi. Ekvator Ginesi'nden 22 yaşındaki Eric Moussambani, çocukluğunu timsahlarla dolu nehirde kürek çekerek geçirmiş, bugüne kadar sadece 20 metrelik bir havuzda çalışma imkanı bulabilmişti.

Sydney'de ilk kez 50 metrelik bir olimpik havuza giriyordu. Oyunlara katılması da FINA'nın bu dalda yarışmayan ülkelere destek amacıyla Sydney'e gelmesine izin vermesiyle oldu. Ona 7 kişilik kafilede açılışta bayrağı taşıma onuru da verildi. Ancak ondan kimse madalya beklemiyordu. Tek amaç vardı, olimpiyatta yarışmak.

100 metre serbest seçmelerinin 1. serisinde havuza girdi. 3 sporcunun yarıştığı bu seride rakipleri Nijeryalı Karim Bare ile Tacikistanlı Farkhod Oripov diskalifiye olduğundan havuzda tek başınaydı. 50. metredeki ilk dönüşe geldiğinde 40.97'lik derecesi Rus Alexander Popov'un, 50 metredeki dünya rekoru 21.64'ün neredeyse iki katıydı.

İkinci 50 metre ise bitmek bilmedi. Yarış sonunda 1:52.72'lik derece yaptı. Serisinde birinciydi ama onun 100 metredeki bu derecesi Hollandalı P.Van Den Hoogenband'ın 1:45.35'lik 200 metredeki dünya rekorundan bile kötüydü. Hatta, 1986 Atina'da 100 metre serbesti kazanan Macar Arnold Guttmann'ın derecisinin bile 30 saniye gerisindeydi.

Eric, belki olimpiyat tarihine bu dalda en yavaş sporcu olarak geçmeyecek ama, seçmelerin en kötü derecesiyle elendi. Yine de tribünlerde müthiş bir alkış tufanı vardı. Herkes onun azmini ve yarışma arzunu alkışladı. Eric'in gözü ise şimdiden 2004 Atina Olimpiyatı'nda. O, ‘‘Buradaki alkışlar bana yoluma devam etmem gerektiğini söylüyor’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!