Erdoğan: Olayları türban yasağı fitilledi

FRANSA’da patlak veren isyanlar diğer Avrupa ülkelerine yayılır mı? Bu konuda Türkiye ne yapabilir?

‘Bu tür olayların sıçramasını istemeyiz’ diyor Başbakan Tayyip Erdoğan ‘Biz bu olayların engellenmesi için Avrupa’daki dostlarımıza medeniyetler arası çatışmaya yol açılmaması gerektiğini hep söyledik. Medeniyetler arası ittifak için çalışmalıyız. Hıristiyan ve Müslüman dünyasına büyük görev düşüyor. Avrupa bizi iyi değerlendirmeliydi. Söyledik. Ama Fransa bunu dikkate almadı. Bizi dinlemedi.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği Genel Merkezi’nin (UETD) açılışına katılmak için dün Köln’e giden Başbakan Erdoğan, artık gelenek haline gelen farklı gazetelerden davet edilen bir grup gazeteciyle güncel konuları tartıştı.

Fransa’da patlak veren olayların nedeni, Başbakan’a göre ‘Türbanın okullarda yasaklanma kararı’ydı:

‘Fransa’da türbanın yasaklanmasıyla ilgili olarak okullarda başlatılan süreç, olayları fitilledi. Daha önce Fransa’da hiç böyle bir şey olmamıştı. Kendilerine de anlattık. Bir buçuk yıl önce Fransız iş adamları ve entelektüelerinin de bulunduğu bir grupla bir araya geldim. Kendilerine anlattık. Bizim, Türkiye olarak bu gelişmeleri engellemek açısından yapabileceğimiz çok şey var. Medeniyetler ittifakında biz yardımcı olabiliriz.

MERKEL ŞİMDİ DÜŞÜNMELİ

Başbakan, varoşların isyanından sonra Almanya’nın yeni Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile ilgili düşüncelerini yeniden gözden geçirmesi gerektiği inancında. ‘Bizim Merkel ile oturup konuşmamız lazım’ diyen Başbakan dün neden Merkel ile görüşmedi? Merkel mi istemedi?

‘Biz resmen görüşme talebinde bulunmadık ki. Merkel ile son konuşmamızda, hükümet kurma çalışmalarından sonra en kısa zamanda görüşmeyi arzu ettiğini söyledi.

Almanya’da hükümet süreci krize girdi. Başbakan’a göre iki nedeni var. Biri bütçe diğeri Türkiye konusundaki tavır. Ama Erdoğan, Türkiye’nin AB süreciyle ilgili sorunun kalıcı olmadığı görüşünde, ‘Bu sorunu hallederler’ diyor. ‘Merkel bana Almanya’nın bugüne kadar olan Türkiye politikasının değişmeyecğini söyledi. Bu sözleri kayıtlara da geçti.

REFORMLARI HALKA İNDİREMEDİK

Avrupa Birliği sürecinde Türkiye’nin yaptığı reformların halka tam olarak inmediğini düşünüyor Başbakan; ‘Reformları uygulamada ve halka iletmede bir sıkıntı var.’ Bu noktada uçakta bulunan Başmüzakereci Ali Babacan’ı da gazetecilerle birlikte oturduğu özel kabinine çağırarak, ‘Siz de dinleyin, sizin meseleleri konuşuyoruz’ diyor.

Başbakan, Almanya’da AKP’ye yakın Türklerin oluşturduğu örgütün açılışına katılırken Avrupa’yı sarsan olaylara karşı burada yaşayan Türkleri köprü görevi görmeye çağırıyor. Türkiye, Avrupa’ya aslında bir iç meselesi olduğunu anımsatıyor.
Yazarın Tüm Yazıları