Enerjinizi nefes alarak yükseltin

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Soluksuz yaşanmaz. Elbette ki, hepimiz nefes alıp veriyoruz. Ancak, bu nefes alma işlemini farkında olmadan yapıyoruz. Yani otomatik olarak soluk alıp veriyoruz.

Dikkatimizi nefesimize yöneltmeden, kendiliğinden nefes alıp verdiğimiz için sadece ciğerlerimizin ihtiyacı olan havayı içimize çekmiş oluyoruz. Zaten soluk almak için dikkat etmemizde gerekmiyor. Ancak, oksijen azaldığı zaman ya da nefes almamızı önleyen her hangi bir durum meydana geldiği zaman bütün dikkatimizi nefese yöneltiyoruz.

Şimdi, kendiliğinden meydana gelen soluk alıp vermenin dışında tüm dikkatimizi aldığımız havaya yönelterek nefes almanın önemini anlatmak istiyorum.

Belli bir düşünce ile zihninizi programlayarak alacağınız kontrollü nefes sayesinde hem enerjinizi yükseltebilir hem de sağlınızı düzenleyebilirsiniz.

Enerjinizi yükseltmeye yönelik nefes çalışması yapmak için kendinize iki dakikalık bir zaman ayırmanız yeterli olacaktır. Bu çalışmayı sabah uyandıktan sonraki saatlerde veya akşam uyumadan önceki saatlerde yapabilirsiniz. Ancak, yapacağınız çalışmadan enerjinizi yükseltmek yerine dengelemeyi hedeflemek daha doğru olacaktır.

Nefes çalışması için ayırdığınız iki dakikalık zaman süresince hiçbir şey tarafından rahatsız edilmemeye özen göstermelisiniz. Örneğin aniden çalacak bir telefon veya birlikte yaşadığınız kişilerden birinin gelip sizinle konuşması bu çalışmayı bozar. Yani dikkatinizin dağıldığı o ana kadar yaptığınız bütün çalışma, yapılmamış sayılır. Yeni baştan yapmanız gerekir. Ayrıca, tam kendinizi yoğunlaştırdığınız bir anda ortaya çıkan bu tip uyarıcılar son derece rahatsızlık verici olacaktır.

Şimdi, çalışmaya başlamadan önce çok kısa bir hazırlık yapmalı ve dikkatinizi yapacağınız çalışmaya yöneltmelisiniz. Üzerinizde vücudunuzu sıkmayan ve rahatsız etmeyen bir kıyafet olmasını tercih edin. Özellikle midenizin üzerinde baskı oluşturmamalısınız. Bu çalışmayı yatarak veya oturarak yapabilirsiniz.

Düşüncelerinizi kısa bir süre çalışmaya yoğunlaştırdıktan sonra bütün dikkatinizi aldığınız soluğa yöneltin. Burnunuzdan derin ve yavaş yavaş nefes alın. Soluk alırken çok hoş bir çiçeği hayal edebilir ve onu kokluyormuş gibi nefes alabilirsiniz.

Alacağınız soluğu beş sayana kadar içinize çekecek, beş sayana kadar içinizde tutacak, beş sayana kadar ağzınızdan verecek ve beş sayana kadar nefessiz kalacaksınız. Sonra beş sayana kadar tekrar nefes alacaksınız.

Bu nefes alma işlemleri sırasında bütün dikkatinizi nefesinize yöneltmenin dışında kesin ve açık bir düşünce içinde bulunmalısınız.

Nefes alırken, ‘‘İçime sağlık akıyor’’ nefes verirken ise, ‘‘Bütün hastalıklar uzaklaşıyor’’ şeklinde düşüneceksiniz. Soluk alırken ‘‘Kendime güveniyorum’’ soluk verirken, ‘‘Bütün korkularım kayboluyor’’, soluk alırken, ‘‘Yaşama sevinci ile doluyorum’’ soluk verirken, ‘‘Çöküntü halim kayboluyor’’ soluk alırken, ‘‘Dünyayı seviyorum’’ soluk verirken, ‘‘Asabi halim geçiyor’’ güçlü ve cesurum’’ soluk verirken, ‘‘bütün zayıflığım kayboluyor’’, soluk alırken, ‘‘zihinsel faaliyetim artıyor’’ soluk verirken, ‘‘Kararsızlığım kayboluyor’’ soluk alırken ‘‘Evrensel bilgi ile birleşiyorum’’ soluk verirken, ‘‘Endişe ve şüpheler kayboluyor’’ şeklindeki düşüncelerden kendinize uygun olanını seçip net ve açık bir biçimde düşüneceksiniz.

Beş kez üst üste yukarıda tarif edilen biçimde nefes uygulaması yaptıktan sonra normal nefes alışınıza dönecek bir süre dinlenecek ve tekrar beş kez nefes alacaksınız. Böylece havada serbest halde bulunan hayat enerjisini içinize çekmiş olacak ve canlandığınızı hissedeceksiniz.






 








Yazarın Tüm Yazıları