Alp ULAGAY
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2007 00:00
"Neandertal adam", "Attila", "Rasputin", "mağara adamı", "french beast". Üç aydır bu lakaplarla tanınıyor ragbi dünyasında Sebastien Chabal. Saçı, sakalı ve dev fiziğiyle ragbi dünyasının en çok tanınan isimlerinden oldu. Halbuki üç ay önce Fransız Milli Takımı’nın pek adı duyulmamış bir yedek oyuncusuydu. 7 Eylül - 20 Ekim arasında Fransa’da düzenlenecek Dünya Ragbi Kupası’nın en ilgi toplayacak yüzlerinden biri olması bekleniyor.
1,92 metre boyunda ve 115 kilo ağırlığındaki Chabal, turnuva başlamadan dünyanın dört bir tarafından dergilere kapak oldu, televizyon programlarına konuk edildi.
Haziran ayına kadar Fransa’da bile sadece ragbi fanatiklerinin yakından tanıdığı bir oyuncuydu Sebastien Chabal. Fransa Ligi’nin orta ayar takımlarından Bourgoin-Jallieu’de çok göze batmadan altı yıl geçirmişti. Zaten ragbiye de 16 yaşında başlamış ancak 21’inde profesyonelliği geçebilmişti.
2000’de Fransa Milli Takımı’nda birkaç maç oynamıştı ama teknik direktör Bernard Laporte’un gözüne girememişti. 2004’te İngiltere Ligi’nde Sale takımına girince iyice gözden ırak kaldı. Ta ki Laporte onu geçen yıl tekrar milli takım kadrosuna alana kadar. Önce yedekten oyuna girdiği milli maçlarda fiziğiyle kendini gösterdi. Ardından, ilginç bir promosyon malzemesi olabileceği anlaşıldı. İngiliz Sale ve Fransız Stade Français takımlarının maçı öncesi reklama çıkınca 6 bin ek biletin satılmasını sağladı.
ÇARPANIN ÇENESİ KIRILDIAma asıl patlama haziranda geldi. Yeni Zelanda turnesinde tüm dünyadan medyanın dikkatini çekmeyi başardı. Fransızlar iki maçı da kaybetti ama Chabal’ın hareketleri akılda kaldı. Önce Maori kökenli 106 kiloluk Chris Masoe’yu çelmeyle serseme çevirdi, ikinci maçta da kendisini engellemeye çalışan 105 kiloluk Ali Williams’ı yere yıktı. Kanlar içindeki ağzını tutarak yerden zorlukla kalkan Williams’ın çenesi kırılmıştı! Chabal’a çarpan yıkılıyor yerden kalkamıyordu.
11 Ağustos’ta Londra’daki İngiltere maçı Chabal’i milli takımın en ünlü oyuncusuna dönüştüren zincirin son halkasıydı. Maça sonradan dahil oldu ve dört İngiliz oyuncusunu teker teker yere yıkarak bir deneme, yani ragbide 5 puan değerindeki gol sayısını kaydetti. Onu durdurmak için kolundan bacağından çekiştiren ama önünü kesemeyen İngiliz oyuncuların düştüğü komik durum YouTube gibi video sitelerinde on binlerce kez izlendi.
KADIN BAKANLAR PEŞİNDEAma onu ilginç yapan sadece acı kuvveti ve oyunu değildi. Chabal, aynı zamanda tipiyle de ön plana çıkıyordu. Eski bir ragbi antrenörünün söylediği gibi "kılsızlar arasında bir kıllı"ydı o. Kaslı vücudu, zaman zaman at kuyruğu yaptığı saçları ve sakalıyla eski çağ erkeklerini andıran görüntüsü çok farklıydı. Ragbiciler elbette fizikliydi ama böyle saçı sakalı birbirine karışmış kaç oyuncu kalmıştı? Fransız özel kanalı bu özelliğini çok erken keşfedip onu Guignols de l’Info isimli plastip şovunun kukla kahramanlarından biri yaptı. TF 1 kanalının şovmenlerinden Laurent Ruquier onu programına çıkarıp şarkı bile söyletti.
Kadınların ilgisi belki daha da fazlaydı. Fransa’nın yeni
spor bakanı Roselyne Bachelot hatta adalet bakanı Rachida Dati milli takım kampında önce onunla tanışmak istediler. Milli Takım kampına yapılan basın gezisine katılan 30 gazetecinin çoğu kadındı ve bunların 25’i ilk röportajlarını Chabal ile yapmak istedi.
Chabal, Fransa’nın ev sahipliği yaptığı dünya kupasında belki yine yedekten oyuna girecek ve 25 dakika oynayacak ama oyuna girdiği anda bir ilgi odağı olacak.
Dünya kupası maçlarını yayınlayacak Fransız TF1 kanalı anonslarında Chabal’i kullanmaya hazırlanıyor. Chabal’in forma giydiği İngiliz kulübü Sale ise onun adını verdiği bir koleksiyonu yakında piyasaya sürecek.
TAKMADIKLARI İSİM KALMADIYeni Zelanda gazetesi Dominion Post’un spor ilavesi Mağara Adamının Dönüşü (The Caveman Cometh ) başlığıyla onu kapak yaptı.
İtalyan spor gazetesi Gazetto Delle Sport, tam sayfa haberinde ondan "Neandertal Adam" diye bahsetti.
Deneme yaptığı maçtan sonra İngiliz basını Fransız canavarı (French Beast) dedi.
Diğer lakapları arasında Hannibal Lecter, Rasputin, Attila, İsa da var.