Sıcak çikolata, granola, tost... Kış depresyonunu uzaklaştırmak için yiyebileceğiniz ve içebileceğiniz 6 şey
Karanlık sabahlar, soğuk geceler ve yağışlı hava artık yerini aldı ve ilkbahara kadar bizimle birlikte olacak. Öte yandan sonbahardan bıkmış olmanın ötesinde, mevsim değişikliği her 33 kişiden birini 'kış hüznüne' sürüklüyor. Tıbbi olarak mevsimsel duygusal bozukluk (SAD) olarak bilinen semptomlar soğuk aylarda alevleniyor ve kalıcı bir düşük ruh hali, sinirlilik ve günlük aktivitelerden zevk almama halini içeriyor. Azalan güneş ışığı maruziyetinin kısmen suçlu olduğu düşünülüyor ancak bilim insanları henüz nedenini tam olarak anlamış değil. Uzmanlara göre doğru beslenme tercihleri yapmak moralinizin yükselmesini sağlayabiliyor.
#Mevsimsel Duygusal BozuklukDünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon kadın jinekolojik kansere yakalanıyor! Obezite, sigara ve doğum yapmamak riski yükseltiyor... İşte kadınlarda en tehlikeli 3 kanser
Dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon kadına jinekolojik kanser teşhisi konuluyor ve yaklaşık 700 bin kadın bu kanserler nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde de her yıl 12 bin kadına; rahim, yumurtalık, rahim ağzı, tüp, vajina ve vulva kanserlerinden oluşan jinekolojik kanser tanısı konuyor. Rahim ağzı kanseri, taramasının yaygınlaşması ve son yirmi yılda rahim ağzı kanseri aşısının kullanılması sayesinde dünyada giderek daha az oranda görülüyor. Bunun aksine rahim, yumurtalık ve tüp kanserleri ise obezitenin artması ve doğum oranlarının azalması nedeniyle gün geçtikçe daha fazla kadını tehdit ediyor. Ülkemizde de yaygın görülen jinekolojik kanserlerde ölüm oranları yüksek olsa da aslında erken tanı ve tedavi hayat kurtarıyor.
#Jinekolojik KanserYaşam tarzından düzenli kontrole... Kadınların en sık düştüğü hatalar! İşte kadın sağlığında ihmale gelmez 6 önlem
“Ailemde hiç kanser yok, dolayısıyla risk unsuru taşımıyorum!”, “Herhangi bir şikayetim yok, bu nedenle tetkik yaptırmam gerekmez!”, “Mamografi yaptırmak zararlı!”, “Şifalı bitkiler tıbbi tedaviden daha faydalı!”… Toplumumuzda doğru sanılan bu ve benzeri yanlış bilgiler olası bir hastalıkta erken tanı ve tedavinin önüne geçerek hayati riske yol açabiliyor.
#Kadın SağlığıErken adet, geç menopoz, hormon tedavisi... Meme kanseri riskini artıran 14 etken
Meme kanseri, Türkiye'de kadınlarda en sık görülen kanser türü. Kadın kanserlerinin yaklaşık yüzde 25-30'unu meme kanseri oluşturuyor. Meme kanseri genellikle 50 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülmekle birlikte, Türkiye'de meme kanseri teşhisi konan hastaların önemli bir kısmı 40-60 yaş aralığında. Ancak genç yaşta da meme kanseri vakalarına rastlanıyor. Özellikle ailesinde meme ve prostat kanseri olanlar düzenli doktor kontrollerini aksatmamalı. Erken tanı meme kanseri tedavisinin başarısını artırıyor.
#Meme KanseriMeme kanserine karşı sebze meyveden zengin beslenin! Meme kanseri tanısı için 3 kritik kural
1-31 Ekim Meme Kanseri farkındalık ayı... Meme kanserini kısaca meme dokusunda yer alan hücre ve hücre gruplarının kontrolsüz biçimde çoğalması ve bu çoğalma sonrasında kanserli hücre yapılarının ortaya çıkması olarak tanımlanabileceğini söyleyen Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Başak çok önemli bilgiler verdi.
#Meme KanseriSağlığınız için hangisi daha iyi: Kahve mi çay mı? Yeni çalışma hangi içeceğin inme riskini artırdığını, hangisinin azalttığını ortaya koydu
Hem çay hem de kahvenin enerjiyi artırma, iltihaplanmayı azaltma ve kalp hastalığı riskini azaltma gibi bir dizi sağlık faydasına sahip olduğu iddia ediliyor. Ancak konu kalp krizi ya da felç geçirme riski olduğunda, birinin üstünlüğü ortaya çıkıyor.
#Çay Mı Kahve MiBeslenme uzmanı anlattı: Dondurulmuş hali tazesinden daha faydalı olan besinler
Süpermarketlerin dondurulmuş ürünler bölümü, yıllardır pek çok insanın taze olanın en iyisi olduğunu düşünmesi nedeniyle kötü bir üne sahip. İngiltere’de yapılan bir ankete göre, yetişkinlerin dörtte üçü taze meyve ve sebzelerin dondurulmuş olanlardan daha sağlıklı olduğuna inanıyor. Ancak beslenme uzmanları, her şeyi yanlış anladığımızı ve dondurulmuş reyondan yeterince faydalanmadığımızı söylüyor.
#Dondurulmuş BesinYemeklerinize mutlaka bunları ekleyin! Sonbaharda bağışıklığınızı güçlendiren 10 beslenme önerisi
Soğuk algınlığı, grip, sinüzit, larenjit, farenjit… Sonbaharın gelmesiyle birlikte hastalıklar kapımızı çalmaya başladı bile. Sıcaklıkların azaldığı sonbahar aylarında vücut metabolizmasının ana görevi vücut ısısını stabil tutmak oluyor. Vücut soğuğa karşı kendini korumak için aldığı enerjiyi daha kontrollü kullanıyor ve bu durum metabolizma hızını düşürürken, vücudun direncini de azaltıyor.
#Sonbaharda Ne YenirEylül ayında hangi burçlar şanslı?
Eylül ayı, yorucu bir ağustosun ardından kadersel etkiler taşıyan önemli bir geçiş dönemi olarak karşımıza çıkıyor. Gökyüzündeki olaylar, hayatımızdaki birçok konunun yeniden şekillenmesine neden olacak. Astrolog Dilara Üstündağ, eylül ayında burçları bekleyen önemli gelişmeleri ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
#BurçlarBel bölgesinden kilo alma, saç dökülmesi ve... Polikistik over sendromunun 10 işareti
Polikistik over sendromu, doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluk olarak biliniyor. Rahim içinde yumurta gelişimi ve adet döngüsünü düzenlemekle görevli olan yumurtalıklarda meydana gelen, PKOS ya da PCOS olarak da bilinen bu rahatsızlık, yumurtalıklarda oluşan küçük kistler veya folikül adı verilen sıvı dolu keseciklerin birikmesiyle ortaya çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Taha Takmaz, kadınlarda pek çok belirti ile kendini gösterebilen “Polikistik Over Sendromu ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Polikistik Over SendromuZayıflatır diye düşünüyoruz ancak… Yaz aylarında kilo almanıza yol açan 10 hata!
Yaz aylarında sosyal etkinliklerin artması ve tatiller yeme düzenimizi bozarak kilo almamıza neden olabiliyor. Ayrıca sıcak havalarda vücudumuzda artan su kaybı açlık hissi ile karıştırılabildiği için daha fazla yeme ihtiyacı hissedebiliyoruz. Bunların yanı sıra yaz aylarında kilo almamıza yol açan bir başka önemli etken ise diyetler hakkında doğru sandığımız hatalı bilgiler doğrultusunda beslenmek.
#Kilo Aldıran HatalarSandığınız kadar masum değil, sağlığı tehdit ediyor! Tatlı krizini önlemek için 8 adım
Tatlıya düşkünlük ve tatlı yeme isteğine karşı koyamamak sıklıkla rastlanan bir durum. Tatlı krizinin masum bir kaçamak gibi görünse de fazla şekerin vücuda verdiği zarar nedeniyle sağlığı tehdit ediyor.
#Tatlı KriziTam bir süper besin! Avokadoyu beslenmenizden eksik etmemek için sayısız sebep var
Çok yönlü, lezzetli bir süper besin. Evet, kesinlikle avokadodan bahsediyoruz. Son yılların en gözde gıdalarından olan bu kremsiz yeşil meyveyi beslenmenize neden daha fazla dahil etmeniz gerektiğini açıklıyoruz.
#AvokadoGenital Siğiller Tekrarlar Mı?
Genital siğiller hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkar ve cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonunun genital belirtileridir. Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, genital siğil olarak bilinen kondilom sorunu ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Genital SiğilKadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser... Artık gençlerde de sıklıkla ortaya çıkıyor
Jinekolojik kanserler kadın üreme organlarında başlayan kanser türüdür. Bu kanserler, kadınların üreme sistemiyle ilgili çeşitli organlarda ortaya çıkar ve türlerine göre farklı belirtiler gösterir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Deniz Özgen jinekolojik kanserlerin türleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili önemli noktalara değindi.
#Jinekolojik KanserYeni kesilmiş eti tüketmek zararlı mıdır? Kurban Bayramı’nda hangi mide-bağırsak hastalıkları artar?
Kurban Bayramı’nda eti nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz, fazla et tüketimi ne tür rahatsızlıklara sebep olabilir, hangi hastalar et tüketiminde dikkatli olmalıdır? İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Gülnar Zeynalova, Kurban Bayramı'nda et tüketimi hakkında çok dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
#Kurban BayramıGÜNEŞ KORUYUCU DOSYASI I Neden kapalı mekanlarda bile güneş koruyucu kullanmalıyız? Kimler hangi sıklıkta, hangi kremi sürmeli?
Güneşin yüzünü gösterdiği saatlerin artması ile güneş koruyucu konusu yeniden gündemde. Güneş koruyucu konusunda farkındalık artsa da günlük hayatta hala koruyucu kullanmayan çok fazla insan var. Ancak uzmanlar güneş koruyucuların sadece yaz aylarında değil, tüm yıl boyunca ve hatta kapalı mekanlarda bile kullanması gerektiğinin altını çiziyor. Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, konunun önemini tam anlatmak için “Cilt kanserinin yüzde 90 sebebi güneş ışığı” dedi ve güneş koruyucular hakkında merak edilen her şeyi anlattı
#Güneş KoruyucuSıcak çarpması nedir, belirtileri nelerdir? Aşırı sıcaklara dikkat! Sıcak çarpmasına ilk yardım bilgisi ve tedavisi
Son günlerde sıcaklıkların artmasıyla birlikte sıcak çarpması belirtileri yeniden gündeme geldi. Sıcak çarpması, aşırı sıcağa maruz kalma nedeniyle vücut ısısının tehlikeli seviyelere yükselmesi durumudur. Acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur ve ölümcül olabilir. Anında müdehale edilmeyen sıcak çarpması beyin, kalp, böbrekler ve kaslara hızla zarar vererek, hatta beyin kanamasına yol açarak hayati riske neden olabiliyor. Peki sıcak çarpması nedir, belirtileri nelerdir? Aşırı sıcaklara dikkat! Sıcak çarpmasına ilk yardım bilgisi ve tedavisi
#Sıcak Çarpması