Emine Hanım’dan Meclis’e dilekçe

ANKARA’da oturan Emine Ö. Medeni Kanun’a isyan etti. Emine Ö. Medeni Kanun nedeniyle, boşandığı kocasına emekli ikramiyesi, maaşı ve dikiş dikerek kazandığı parayla aldığını iddia ettiği yazlık nedeniyle 21 bin lira "katkı payı" ödedi. Hem de bankadan kredi çekerek.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’ya dilekçe gönderen Emine Ö. Medeni Kanun’un, evlilik sırasında edinilmiş mallardan eşlerin pay almasını öngören düzenlemesinin değiştirilmesini istedi. Emine Ö, "Hani bu Medeni Kanun kadını koruyacaktı" diye sordu.

Telefonla da konuştuğum Emine Ö, şimdi kendine yeni bir yaşam kurmaya ve yeniden ayaklarının üzerinde durmaya çalışıyor. Yaşam öyküsünü "Film gibi" diye nitelendiren soyadının ve fotoğrafının ise "Medeni Kanun’un iki kere mağduru oldum. Bir daha mağdur olmak istemiyorum" diye yayınlanmasını istemeyen Emine Ö. bakın şunları söyledi:

Ben emekli memurum. İlk eşim beni çok dövüyordu. 1990 yılında boşandım. Ev onun üzerineydi. Medeni Kanun o zaman ’mal ayrılığı’ öngördüğü için tek kuruş hak iddia edemeden ev eşyalarını da bırakıp boşandım. Bir bavul ve çocuğumla evden çıktım. Çalışırken, yeni bir hayat kurarım hayaliyle ikinci eşimle 1998’de evlendim. İlk eşimden olan çocuğumu ikinci eşim istemedi. Sürekli problem çıkarıp, beni evden kovdu. 2004’te boşandık, eşim ağır kusurlu bulundu.

İkinci kocam dava açıp kazandı

İkinci eşim 2006 yılında mal davası açtı. Mahkeme, kendi paramla aldığımı şahit ve belgelerle kanıtladığım eşimin tek kuruş katkısı olmayan yazlık hissesi için denkleştirme yaptı ve eşime 13 bin lira ’katkı payı’ ödememe hükmetti. Bu para yargılama masraflarıyla 21 bin TL oldu. Parayı kredi çekip ödedim. Şimdi, dul maaşıyla geçinen annemle oturuyorum.

Hakimler "Haklısınız ama yasa böyle" dediler

Mahkeme bu kararı Medeni Kanun’a dayanarak, yazlık ev, evlilik birliği içinde alındığı için almış. Kararı veren hakimlerle konuştum. Bana ’Siz haklısınız ama yasa böyle. Yazlık evlilik birliği içinde alınmış. Denkleştirme yapıldı. Yapacak birşey yok. Temyize gitseniz de kazanamazsınız’ dediler. Temyiz masrafına ve tek bir kuruş ödemeye daha katlanamayacağım için Yargıtay’a gitmedim. Karar kesinleşti.

Emine Ö’nün başına gelenler böyle. "Edinilmiş mallara katılma" rejiminin getiriliş amacı çalışmayan kadını korumaktı. Çünkü, tümü çoğu kez erkeğin üzerine yapılan mallardan kadın eski kanundaki "mal ayrılığı" rejimi yüzünden tek kuruş alamadan boşanıyordu. Emine Ö, örneğinde yeni kanundaki yasal rejiminin de iş sahibi çalışan kadınlar için pekte lehe işlemediği görülüyor sanki...

Lütfen kanunu gözden geçirin

Emine
Ö’nün, TBMM’ye yazdığı mahkeme kararının bir örneğini de eklediği 8 Haziran tarihli dilekçesi özetle şöyle:

"Sayın Ahmet İyimaya. Siz hak ve adaletin savunucusu olarak biliyoruz. Bu yüzden başıma gelen haksız olayı size bildirmek istedim. İnsan bazen hiç istemeden tahmin etmediği bir şekilde haksızlığa alet olabiliyor. Aşağıda anlatacağım olay bunun yüzlerce örneğinden biridir. Sizin başkanı olduğunuz TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçen TBMM’de kabul edilip 1.1.2002 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanun ile ilgili ’Edinilmiş mallara katılma rejimi’ uygulamada eşinden boşanan ve gelir olan çalışan kadınları nasıl mağdur ettiğini bilemezsiniz. Ben emekli bir insanım büyük zorluklarla alabildiğim tek malım kooperatif hissemdi. Bu kanun nasıl bir kanundur. Saçımı süpürge ederek, kendi imkanlarımla aldığım küçük bir daireden ağır kusurlu bulunup boşandığım erkeğe nasıl pay veriliyor. Benim başıma gelen başkasının başına gelmesin. Lütfen bu kanunu yeniden gözden geçirin ve uygulamada adaleti sağlayacak bir kanun yapın."
Yazarın Tüm Yazıları