Emilio Butragueno

Güncelleme Tarihi:

Emilio Butragueno
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2006 17:52

Futbol keriyerine Real Madrid'de başlayan "Akbaba" lakaplı oyuncu, top oynadığı dönemde İspanya Milli Takımı'nın vazgeçilmezleri arasındaydı...

Haberin Devamı

Butragueno, 1980'lerde Avrupa'da adeta fırtına gibi esti ve öldürücü vuruşlarıyla rakip defans oyuncuları ve kalecilerinin korkulu rüyası oldu. Ceza alanı içerisindeki pozisyonlarda, doğru yer ve doğru zamanda bulunan yıldız futbolcu, son vuruşlarında meşin yuvarlağı, filelerle buluşturmasıyla ün yaptı.

Madrid'de dünyaya gelen Butragueno, futbola Real'de başladı ve kariyerinin büyük bir bölümünü de burada yaptı. Madrid ekibi ile birçok başarıya imza atan genç Emilio, diğer bir ünlü futbolcu Meksikalı Hugo Sanchez ile Real'in ileri ucundaki müthiş ikiliyi oluşturuyordu.

Butragueno, uluslararası maçlardaki ilk golünü Ekim 1984'te İspanya'nın İskoçya ile oynadığı karşılaşmada kaydetti. Bundan sadece 1 ay sonraki Avrupa Futbol Şampiyonası'nda da İspanya, gümüş madalyanın sahibi oldu.

Haberin Devamı

Butragueno, artık milli takımın vazgeçilmezleri arsındaki yerini almıştı. 1986'da Meksika'ya gidilirken İspanyollar, takımlarından başarı bekliyorlardı. Bir önceki şampiyonaya ev sahipliği yapan İspanya, o finallerde yarı finale bile çıkamamış, 2. Tur 2. Grup’ta oynadıkları 2 maçta topladıkları 1 puanla sonuncu olmuş ve yarı final şansını Batı Almanya'ya kaptırmışlardı.

Butragueno gibi bir golcüye sahip olan İspanyollar, D Grubu'nda Brezilya'nın ardından 2. Tura yükseldi. 2. Turda Danimarka ile eşleşen İspanya, bir anlamda 1984 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonası yarı final maçının da rövanşını oynayacaktı. Danimarka'yı 5-1 yenen İspanya'nın 4 golü, Butragueno imzası taşıyordu. Butragueno, attığı bu gollerle 1966'da Eusebio'nun sahip olduğu bir maçta en fazla gol atan futbolcu unvanına da ortak oluyordu. Çeyrek finalde 1-1 sona eren maçta Belçika'ya penaltı atışları sonrasında 5-4 yenilerek elenen İspanyolların, Dünya Kupası şampiyonluğu hayalleri de suya düşüyordu.

Emilio, 4 yıl sonraki Dünya Kupası'nda gerçek klasını gösteremedi. Oynadığı 4 maçta sadece 1 gol kaydedebilen yıldız futbolcunun takımı, yine de 2. Tura çıkmayı başardı. İspanya, Yugoslavya karşısında alınan 2-1'lik yenilgiyle şampiyonaya veda ederken, Akbaba da son kez bir dünya kupasında forma giyiyordu.

Haberin Devamı

1980'lerin ikinci yarısında Real Madrid formasıyla 5 kez lig şampiyonluğu yaşayan Emilio Butragueno, 1995'te Real'e veda ederek kariyerine Meksika'da devam etme kararı aldı. Golcü futbolcu, 2 yıl sonra da aktif futbol yaşamını noktaladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!