Çocuklara 'hayır' demenin farklı yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Çocuklara hayır demenin farklı yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2020 11:24

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz daha hareketli hale geldikçe, kendinizi 'hayır', 'yapma' ve 'dur' ifadelerini tekrar tekrar kullanırken bulabilirsiniz. Ancak her zaman en etkili yöntem değildir. Bir süre sonra bu ifadeler çocuğunuz için anlamını yitirebilir.

Haberin Devamı

'Hayır' demek, her ne kadar gerekli olsa da çocuğunuza karşı disiplin yaklaşımını değiştirerek süreci daha kolay yönetebilirsiniz. Bunun için her zaman 'hayır' demekten daha iyi yollar vardır.

Anlatmayın, gösterin

Çocuğunuzdan görmek istediğiniz davranışı önce siz gösterin. Böylece ona sadece bir şeyi yapmanın doğru yolunu öğretmekle kalmaz, ona da zaman ayırmış olursunuz. Yine de, çocuğunuzun gözünden, herhangi bir dikkatin iyi bir ilgi olduğunu unutmayın. Eğer oynadığı oyuncak blokları fırlatarak eğleniyorsa ve buna sinirlenirseniz, çocuğunuz oyundan vazgeçmeye daha az istekli olabilir. Bunun yerine "Bloklar atmak için değil, sıralamak için yapılmıştır" demeyi deneyebilirsiniz.

Konuşmadan önce düşünün

Çocuk yaramazlık yaptığında, tepki vermek ya da 'Hayır', 'Dur' demek daha kolaydır. Fakat, yapmamasını söyledikten sonra devam etmesine izin verirseniz, etkinizi zayıflatmış olursunuz. Bunun için çocuğunuzun bir şeyi yapmamasını söylemeden önce durun ve düşünün. Tabii ki bu, olumsuz terimlerden tamamen kaçınmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Sadece, bunları farklı bir şekilde kullanmayı deneyebilirsiniz. 'Hayır' kelimesini çok fazla kullanmak, çocuk için anlamını yitirebilir. Bu yüzden, daha ciddi durumlar için bu ifadeyi saklamak daha doğru olacaktır. Böylece, müzakerenin olmadığı belirli zamanlar olduğunu da öğrenecektir.

Haberin Devamı

Dikkatini çekin

Yürümeye yeni başlayan çocuğunuz, abisinin veya ablasının en sevdiği oyuncağını aldığında ve geri istediğinde, elinden almayın. Çünkü yeni yürümeye başlayan çocuklarda dikkat süreleri kısadır ve dikkatlerini kolayca farklı şeylere verebilirler. Bu yüzden ilgisini farklı bir şeye çekebilirsiniz. Bu da işe yaramazsa, çocuğunuza istenmeyenin yerini alması için farklı bir alternatif seçme imkanı tanıyabilirsiniz. Örneğin oyun alanında farklı şeyler yapıyorsa, bu davranışın yerine "Salıncaklara mı gitmek istersen yoksa kaymak mı? İstediğini seçebilirsin" diyebilirsiniz.

Neyi yapabileceğini söyleyin

Çocuğunuza sınır koyarken ne yapmasına izin verildiğini bildirin. Örneğin çocuklarınız evdeki çiçekleri severken "Toprağı kazmak yok" demek, onu engellenmiş hissettirebilir. Bunun yerine "Hadi, toprağı kazmak için dışarı çıkalım" gibi bir alternatif etkinlik önerebilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuza yapmamasını söyleyebileceğiniz hemen hemen her şey, kolay bir şekilde yeniden ifade edilebilir. Çocuğunuzun mutfak sandalyesinde oturmak yerine ayakta durmasını istemiyor musunuz? Bunun için "Sandalyeler sadece oturmak için" diyebilirsiniz. Aynı mesajı gönderecek ama daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Çocuğunuzla bir zıtlık hissederseniz, aynı taraftaymış gibi davranın.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!