Bebeğinizin öğrenmesini desteklemenin 6 yolu

Güncelleme Tarihi:

Bebeğinizin öğrenmesini desteklemenin 6 yolu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2020 10:54

Bebeklerin öğrenmelerini ve gelişimini desteklemek için uygun ortamı oluşturmak çok önemli. Bunun için de onların gelişimini destekleyecek birkaç şey yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Gün içerisinden ilgi çekici alanlar oluşturarak bebeğinizin etrafını keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz. İşte öneriler...

- Çevresini keşfetmesine izin verin

Yürümeye başlayan çocuğunuz sendelediğinde veya düştüğünde bile kendi alan duygusunu öğrenir. Çocuğunuzun çevreyi keşfetmesi için açık havaya çıktığınızda etrafındaki her şeyi nasıl fark ettiğine hayret edebilirsiniz. Ağaçları, çiçekleri ve hatta yerdeki karıncaları bile...

- Ellerini kullanmasına yardımcı olun

Okul çağındaki bazı çocuklar kalem tutarken veya makas kullanırken zorlanabilir. Bunun sebebi gelişim döneminde, ellerini güçlendiren bloklarla ve diğer oyuncaklarla daha az, tabletler veya telefonlarla ise daha fazla zaman geçirmeleri olabilir. Bu yüzden yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun teknolojik eşyalarla ilgilenmesini sınırlamanın yanı sıra elini güçlendirmesi için de eline yaşına uygun, kaşık gibi eşyalar verin. Çocuklar bunlarla oynayarak motor gelişimini destekleyebilir.

Haberin Devamı

- Banyo yaptırırken sohbet edin

Banyo zamanı, çocuğunuzla keyifli vakit geçirdiğiniz zamanlardan biri. Araştırmalara göre, çocuğunuzla ne kadar çok konuşursanız ve konuşurken ne kadar fazla kelime kullanırsanız, kelime haznesi o kadar geniş olur. Banyo sırasında da çocuğunuzla sohbet edin. Örneğin banyo için ördek oyuncağı varsa, onun renki hakkında ve gerçekte de nasıl olduğundan bahsedin. Eğer sesler çıkararak veya mırıldanarak cevap verirse, dinleyin ve daha sonra da cevap verin.

- Sayılar hakkında konuşun

Sayılar arasındaki farkı öğrenmek, sayıları anlamanın temelini oluşturur. Farklı sayıları aynı anda öğrenmek faydalıdır. Çünkü, her biri diğerinin ne olmadığının örneğidir. Sayıları öğretmek için de 'Bir' şeyi işaret edin. Örneğin bir fincanı, daha sonra da iki adet fincanı gösterin.

- Ellerinizi kullanın

Parmak oyunlarını şarkı ile seslendirerek çocuğunuzun dil becerisinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca sözle hareket arasında da bağlantı kurmasını sağlar. Hareketler de bebeklerin kelimelerin anlamlarını öğrenmesine katkıda bulunur.

Haberin Devamı

- Birlikte yemek yiyin

Bebeğinizin de sofrada size eşlik etmesine fırsat tanıyın. Yemeği tadarken heyecanını görün. Ayrıca ebeveynlerini taklit etmeye çalışacaktır. Taklit etmenin de öğrenme için güçlü bir araç olduğunu ve özellikle sosyal normların benimsenmesinde önemli olduğu da belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!