Güncelleme Tarihi:
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) düzenlediği 19. Türkiye – Dünya Ticaret Köprüsü’nün ikinci günü ikili görüşmeleriyle devam etti. 130 ülkeden gelen yabancı iş insanları, Türkiye’den alım yapmak için Türk firmalarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.
Yaklaşık 25 bin görüşmenin yapıldığı organizasyonda, yabancı iş adamları Türkiye’den milyon dolarlık alımlara imza attı.
Yapılan görüşmeler sonucunda Senegal’in medya devi D-Media, Türk dizisi satın almak için görüşmelere başladı. D-Media’nın CEO’su Bougane Gueye, Senegal'de dizilerin çok popüler olduğunu belirterek, "Biz, bugüne kadar Güney Amerika’dan dizi ithal ediyorduk. Ancak şunu söylemeliyim ki Güney Amerika kültürü ile bizim kültürümüz pek uyuşmuyor. Türk dizilerinin küresel başarısı bugün herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ben de, Türkiye’den bazı firmalarla dizi satın alma konusunda görüşmeler gerçekleştiriyorum. Çok az bir zaman sonra Senegal’de Türk dizileri bizim ekranlarımızdaki yerini alacak" dedi.
ZULU KRALI’NIN OĞLU ANLAŞMA YAPTI
Öte yandan Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içinde krallık olarak bulunan 7 milyon nüfuslu Zulu bölgesinin kralının oğlu Thokozani Zulu ile Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Gautang Eyaleti Başbakanı’nın yeğeni Leoroy Sidembe de ortak iş yaptıkları İmagination Motor Clinic adlı firmaları için 10 milyon liralık mal alımı yapmayı hedefliyor. Bu iki isim ayrıca, Türk firması Tatlı Bereket’e ait olan Chicken House zincirleri için franchaise anlaşması yaptı. Thokozani Zulu, “Bizim asıl amacımız ülkemizdeki insanlarımıza iş imkânları yaratmak. Türkiye ve Güney Afrika birbirine benzer ülkeler. Türk insanlarının dürüstlüğüne güvendik" dedi.
1 MİLYON DOLARLIK UN ALDI
Paraguay’da ekmek üretimi yapan DVC firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Villacorta, “Bu benim ticaret köprülerine ikinci katılışım. Burada, Türkiye’deki müthiş ticaret potansiyeli yakından görme şansım oluyor. Ben ham maddemi Türkiye’den satın almak istiyorum. Bu gelişimde yaptığım görüşmelerde 1 milyon dolarlık un alımı yaptım. Bu, 100 konteynerden fazla un anlamına geliyor. Ben, Türkiye ile ticaretimi daha da geliştirmek istiyorum. TUSKON’un ticaret köprüleri, bunun için en uygun zemini hazırlıyor” dedi.
“AFRİKA’NIN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR”
Fildişi Sahiller’nin büyük tekstil firmalarından olan Maxıtrade Sarl’ın CEO’su Moctar Chafi ise, Türkiye’den iki yıldır mal alımı yaptığı söyledi ve şöyle devam etti:
"Ben Türkiye ile 2 yıldır ticari ilişkiler yürütüyorum. Her ay Mersin’den mal çekiyorum. Bu organizasyonda Türk firmalarıyla çok samimi ilişkiler geliştirdik. Bu bir süreç. Gelecek yıl şirket olarak tekstil dışındaki sektörlerde de faaliyet göstermek istiyoruz. Afrika’nın Türkiye’ye ihtiyacı var”