Güncelleme Tarihi:
Sigorta şirketleri, ticari araçlar nedeniyle ortaya çıkacak zararları karşılamak için vatandaşın primlerini yükseltmeyi tartışırken, “Bu tıpkı kaçak elektrik
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) gibi esnaf temsilcisi kuruluşların hükümet üzerindeki baskısı sonucu Hazine, zorunlu trafik sigortasında 2014 yılında başlanan ‘serbest tarife’ uygulamasını ticari araçlar için bitirdi. TOBB ve Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğine gönderilen 27 Ekim 2015 tarihli yazıda, “Kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs (sürücü dahil 18-30 koltuk), otobüs (sürücü dahil 31 ve üstü koltuk) ve taksi araç türleri için 28.10.2015 tarihinden itibaren düzenlenecek poliçelerde Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik sigortası) branşında ruhsat sahibi sigorta şirketleri tarafından belirlenecek azami brüt prim tutarlarının ekli tabloda yer alan prim tutarlarını geçemeyeceği karara bağlanmıştır. Bilgi edinilmesini rica ederim” denildi.
VATANDAŞA SINIR YOK, TİCARİYE VAR
Yazıda, vergi ve komisyon dahil kamyonlar için azami prim tutarı 6 bin; kamyonetler için 2 bin; minibüs için 3 bin 300; otobüs 5700 (18-30 koltuk); otobüs (31 ve üzeri koltuk) 17 bin 700 ve taksiler için 5 bin 400 olarak belirlendiği bildirildi.
ZAMLANAN TRAFİK SİGORTASINA TEPKİLER BÜYÜYOR
Sektör uzmanları, Hazine’nin bu yazısının sigorta primlerinin ‘serbestçe şirketler tarafından belirleneceğine’ dair yönetmeliğe aykırı olduğunu savundular. Ortaya çıkacak zararın, vatandaşın zorunlu trafik sigortası primlerini yükseltebileceğine dikkat çeken uzmanlar, “Sektörün 2015 yılını 3 milyar lira zararla kapatması öngörülüyor. Bu zararın bir şekilde telafi edilmesi gerektiği düşünülürse vatandaşın primlerinin artacağını söylemek yanlış olmaz. Bu kaçak elektrik kullananların bedelinin, dürüst vatandaşın faturasına yansıtılmasına benziyor ama şirketlerin de bu zararı bir şekilde bertaraf etmesi gerekiyor.
Bu bir havuz sistemi. Havuzu primlerle doldurup hasarı da primlerden ödüyorsunuz. Havuzdaki primin hasarı karşılaması için önlemler almak zorundasınız” dediler. Bir taksinin işi gereği 24 saat trafikte olduğunu, değerinin iline göre 1 milyon liraya kadar çıktığını anlatan uzmanlar, “Ya da 45 kişilik bir otobüs her hava koşulunda yollarda. Ödeyeceği sigorta primi onun ticari gideri. O şahıslar, şirketler ticari faaliyette bulunurken zorunlu trafik sigortası primine sınırlama getiriliyor. Ama 30 bin liralık arabasıyla haftada bir kere trafiğe çıkan vatandaşın priminde üst sınır yok. Serbest tarifeye son verilmesiyle o ticarilerin yarattığı zararları bir şekilde vatandaş üstlenmek zorunda kalacak” dediler.
13 KAZA YAPMIŞ, EHLİYETİNE EL KONULSUN
Bir ticari aracın 2012’de 6, 2013’te 9 ve 2014’te 13 kaza yaptığını anlatan bir sektör yetkilisi, “Bu aracın her yıl kaza sayısı yüzde yüz artmış ama ödediği prim 5400 lira. Dolayısıyla sigorta sektörünün sadece hasar ödeme değil; riskleri azaltma ve önlem aldırma gibi işlevi de var. Nasıl alkollü sürücünün ehliyetine el konuyorsa, bu gibi riskli sürücülerin de belli bir süre trafikten men edilmeleri gerekir” yorumunu yaptı.
SEKTÖR ZARAR REKORU KIRDI
Zorunlu trafik sigortasında sektörün 10 yılda 7 milyar lira zarar ettiğini belirten sektör yetkilileri, 2015 yılını ise 3 milyarlık rekor zararla kapattıkları tahmininde bulunarak, şirketlerin bu yükü taşıyamaz hale geldiğine dikkat çektiler.
ayalp@hurriyet.com.tr