Zorlu Tesco Kipa’ya elektrik satacak

Güncelleme Tarihi:

Zorlu Tesco Kipa’ya elektrik satacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2009 12:10

Zorlu Enerji Grubu bünyesinde bulunan Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş. Tesco Kipa ile doğal elektrik satışı sözleşmesi imzaladığını açıkladı.

Özelleştirme ihalesi sonucu 510 milyon dolar bedel ile ADÜAŞ’a ait santralleri Eylül ayında devralan Zorlu Doğal, Tesco Kipa’ya 2009 yılında, yenilenebilir enerji yatırımlarından elde ettiği 140 milyon kWh’lik elektrik sağlayacak. Zorlu Enerji Genel Müdür Yardımcısı Serhat Şimşek, yaptığı açıklamada bu miktarın, Tesco Kipa’nın yeni mağazalarının da devreye girmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde daha da artmasını planladıklarını söyledi.

"DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK"

Serhat Şimşek, enerji tedarikinde dışa bağımlılığı hızla artan Türkiye’de enerji sektörünün yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesinin zorunlu olduğunu ifade ederek, Zorlu Enerji Grubu’nun, önümüzdeki beş yıllık dönemde su, rüzgar, jeotermal gibi doğal enerji kaynaklarına dayalı yatırımlara öncelik vereceğini belirtti.

Şimşek, “Hedefimiz 2013 yılına kadar HES’de 1000 MW, RES’de yurtiçinde ve yurtdışında 300’er MW olmak üzere toplam 600 MW, jeotermalde ise 100 MW kurulu güce ulaşmak” dedi.

Zorlu Enerji Grubu’nun bu alanda önemli bir adımı 2008 yılında Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş.’yi kurarak attığını hatırlatan Serhat Şimşek, bu yeni şirketle hidroelektrik ve jeotermal santralleri başta olmak üzere her türlü yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesisi kurmayı ve bu enerjiyi yerli elektrik piyasalarında satmayı amaçladıkları kaydetti. Şimşek, “Zorlu Doğal ile önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji yatırımlarından sağlayacağımız doğal elektriği farklı sektörlerden geniş bir yelpazeye sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

TESCO-KİPA CO2 SALINIMI AZALTACAK


Zorlu Grubu ile yaptıkları anlaşmadan duydukları memnuniyeti dile getiren Tesco Kipa İcra Kurulu Üyesi Yılmaz Attila, Tesco Kipa olarak çevre dostu enerji kullanımında ilk adımı 2007 yılında Marmaris mağazasıyla attıklarını, bu tarihten itibaren de yenilenebilir enerji kullanımını sürdürdüklerini belirtti. “Yeşile dost mağaza” sayımızı Kuşadası, Salihli, Mersin, Derince ve Yalova mağazaları ile 6’ya çıkardık. 2020 yılına kadar, tüm mağazalarımız ve İzmir Torbalı’daki dağıtım merkezimiz de dahil olmak üzere, metrekare satış alanımızdan salınan karbondioksit ve eşdeğer gazların miktarını yarıya indirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Attila, iki şirketin örtüşen çevreci hedefleri nedeniyle ortak çalışmalara imza atmayı planladıklarını vurgulayarak, uyguladıkları trijenerasyon adı verilen, elektrik, ısıtma ve soğutma işlevini yerine getiren sistem ile çevreye saldıkları karbondioksit oranında 1500 tonluk bir azalma söz konusu olduğunu belirtti. Yılmaz Attila, “Bu sistem ile Tesco Kipa olarak, temiz enerji kullanarak çevreye yaptığımız katkıyı yüzde 20 oranında artırmış oluyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!