Zorlu: Krize değil ben işime bakarım

Güncelleme Tarihi:

Zorlu: Krize değil ben işime bakarım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2003 01:04

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, kurlar ve dış ticaret açığı nedeniyle gündeme gelen kriz tartışmasına katılmadı ve ‘‘Kriz falan anlamam, ben işime bakarım’’ dedi.

Kuruluşunun 50'inci yılını kutlayan Zorlu Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in söylediği ileri sürülen ‘kriz sinyalleri var’ sözüne katılmadı ve ‘‘Kriz falan anlamam ben işime bakarım’’ dedi. Ülkedeki genel şartların kriz beklentisine uymadığını ve iyiye gittiğini söyleyen Zorlu, bu konudaki tartışmaları da anlamsız bulduğunu belirtti. Zorlu, ‘‘Evet belki kurların bu kadar düşük olması olumsuz bir durum. Ancak, herşeye rağmen daha çok ihracat yapmanın yolunu da bulmak lazım’’ diye konuştu.

Babası Mehmet Zorlu'nun Denizli Babadağ'da 1953'te ilk ticaret sicili kaydı ile başlayan ticaret ve sanayi hayatında hiçbir zaman küçük hedef koymadıklarını söyleyen Ahmet Nazif Zorlu, ‘‘Biz ülkemizin genel şartlarındaki güçlükleri de dikkate alarak yılmadan çalıştık. Bu gün başarabildiklerimizi o zamanlar hedefledik mi? Onu tam olarak söylemek zor ama her zaman hayallarimiz büyük oldu’’ dedi. Zorlu Grubu olarak 22 bin kişilik istihdamı daha da artırmak için çaba harcadıklarını belirten Zorlu, ihracatı da kısa sürede 1.5 milyar dolarlık seviyeden 2.5 milyar dolara çıkaracaklarını kaydetti.

Zorlu Grubu'nun istihdam, üretim, ihracat, Ar-Ge, yatırım, hız ve istikrar denince akla ilk gelen isim olmak için çalıştığını anlatan Ahmet Nazif Zorlu, ‘‘Yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarımız, ev tekstili, elektronik, finans ve enerji sektörlerindeki başarılar sayesinde lider grup olduk’’ dedi.

AVŞAR DA GELDİ

Zorlu Holding'in 50'inci yılı için önceki gece Beylerbeyi Sarayı'nda verilen davete ilgi büyüktü. Davete ünlü sanatçı Hülya Avşar eşi Kaya Çilingiroğlu ile birlikte gelirken, Zorlu'nun reklamlarında görev alan milli atlet Süreyya Ayhan da ilgi odağı oldu. İş dünyasından ise Sakıp Sabancı, İbrahim Bodur, Yılmaz Ulusoy, Şarık Tara gibi isimler dikkat çekti.

Ahmet Nazif Zorlu gecenin son etkinliği olan Tenor Erkan Akı'nın konserinden önceki duygusal konuşması davetlilerden alkış aldı. Babası Mehmet ve ağabeyi Zeki Zorlu'ya özellikle teşekkür eden Zorlu konuşmasında ‘‘50 şirketli, 108 ülkeye ihracat yapan ve dünyanın her yerinde Türkiye'yi temsil eden bir gruba dönüşürken ailemin desteği çok önemliydi. Her zaman için 'önce ülkemiz' diyoruz. Varlığımız Türk varlığına armağan olsun’’ dedi.

Zorlu'nun davetine Petkim ihalesinde işbirliği ve ortaklık yaptığı Sanko Holding'in patronu Abdülkadir Konukoğlu da katıldı. Konukoğlu ihale konusunda, ‘‘Bu konuda konuşmak yanlış olur. İhale süreci devam ediyor’’ derken, Ahmet Nazif Zorlu da bu soruya aynı cevabı verdi. Zorlu özelleştirme süreciyle ilgili olarak ayrıca, ‘‘Tabii ki özelleştirmeleri izliyoruz, ancak şu anda hangisinde ne yaparız onu açıklamak mümkün değil. Doğru da olmaz’’ diye konuştu.

Perdelik kumaştan elektronik devine

ÜRETİM, ihracat ve istihdamı ile bugün Türkiye'nin büyük holdingleri arasında yer alan Zorlu Holding'in temeli 1950'li yılların başında Denizli Babadağ'da atıldı. Ev tekstil ürünleri üreten ve satan holdingin kurucusu Mehmet Zorlu ilk ticari kimliğini 1953 yılında şahıs firması olarak aldı. Şirket 1968 yılında Mehmet Zorlu ve Oğulları olarak kollektif şirkete dönüştürüldü. 1980'li yıllara kadar perdelik kumaş ve pamuklu ev tekstili alanında büyümesini sürdüren ve ev tekstilinin ünlü markası Taç'ı yaratan Zorlu, 1994 yılında Vestel Elektronik'i bünyesine kattı. Holding, 1996 yılında Zorlu Enerji ile enerji sektörüne, 1997 yılında da Denizbank ile finans sektörlerine adım attı. Bugün 46 şirketinde yaklaşık 20 bin çalışanı bulunan holding, 50'den fazla ülkeye yıllık 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!