Zorlu: Babacan kadar dürüstünü görmedim

Güncelleme Tarihi:

Zorlu: Babacan kadar  dürüstünü görmedim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2002 02:13

İşadamı Ahmet Nazif Zorlu, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın babası Hilmi Babacan ile 25 yıldır ticaret yaptığını, onun kadar dürüst tüccar görmediğini söyledi. Zorlu, ‘‘Hilmi Bey; her şeyi kayıt altında olan ender tüccarlardandır. Asla faturasız mal almaz, satmaz’’ dedi.

ZORLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, ekonominin yeni patronu Ali Babacan'ın babası Hilmi Babacan ile 25 yıldır ticaret yaptığını belirterek, ‘‘Hilmi Bey ev tekstili ticareti yapan hali vakti yerinde bir tüccardır. Ancak, çok özellikli bir tüccardır. Bütün ticareti kayıt altında olan ender tüccarlardan biridir ve asla faturasız mal almaz, satmaz. Malı da hep peşin alır’’ dedi.

Babacan Ailesi ile ticaret nedeniyle tanıştıklarını ve yıllardır dost olduklarını kaydeden Ahmet Nazif Zorlu, ‘‘Ali Babacan'ı da 10 yaşından beri tanıyorum. Hem okula gider hem de çalışırdı’’ diye konuştu.

Ahmet Nazif Zorlu, Ali Babacan'ın ailesinde bulunan; siyaset ve devlet yönetimi için önemli bir özelliği de şöyle anlattı: ‘‘Hem aile hem de Ali Babacan sorumlu olduğu işe sahiplenen, ileri görüşlü insanlar. Kendi şirketlerinde yaptıklarını biliyorum. En önemlisi de hatır gönülle asla iş yapmazlar. Böyle insanlara devlet yönetiminde çok ihtiyaç vardı. Bence Ali Bey, Türkiye'ye çok yararlı bir ekonomi bakanı olur.’’

Ali Babacan'ın genç olmasının bir dezavantaj olarak algılanmaması gerektiğini savunan Ahmet Nazif Zorlu şunları söyledi:

‘‘Aksine gençliği avantajdır. Çünkü genç olmasına rağmen hem ekonominin en pratik mekanı olan tezgahtan yetişti hem de global ekonomiyi tam anlayacak kadar iyi bir eğitim aldı. Ali'nin en az 10 yıl iş hayatı tecrübesi var. Ekonomiyi yönetecek bir bakanın küçüklüğünden gelen bir piyasa bilgisine sahip olması çok önemlidir. Bu ülkede gençlerin önünü mutlaka açmamız lazım, onlara güvenmeliyiz. Türkiye'nin asıl potansiyel gücü bu noktada.’’

Ali Babacan'ın Kemal Derviş ile kıyaslanmaması gerektiğini ikisinin de kendilerine göre önemli ve üstün özellikleri bulunduğunu kaydeden Zorlu, ‘‘Sayın Derviş de çok değerli ve üstün özellikleri olan bir insandı. Ancak, Ali Babacan da çok iyidir, güvenmek lazım’’ dedi.

Ahmet Nazif Zorlu, kendisine sık sık hükümetle ilgili görüşlerinin de sorulduğunu belirterek, ‘‘Ben siyasete her zaman uzağım. Çünkü bir işadamıyım. Siyaseti de ancak, ekonomiye nasıl etki yapacağı noktasında izliyorum. Bu hükümet çok iş başarabilir’’ dedi. Zorlu, bu görüşünün gerekçelerini de şöyle özetledi:

‘‘Siyasi istikrar varsa kaynak da bulunur. Şu anda önemli olan tek parti hükümeti kurabilmeleri ve yapmak için azimli olmalarıdır. Ek olarak şeffaf ve dürüst bir yönetim anlayışının benimsenmesi lazım. Bunlar oluyorsa, çok iyi işler başarılır.’’

Vestel Rusya'da 40 milyon dolara TV fabrikası kuruyor

ZORLU Holding'e bağlı Vestel Grubu, Rusya'da televizyon fabrikası kuruyor. Rusya'da SSCB döneminin ünlü TV markası ‘‘Record’’ ile ortaklık kuran Vestel'in, Aleksandrov kasabasında kuracağı fabrika 40 milyon dolara mal olacak ve 2003 yılı Mayıs ayında ilk üretimini başlatacak.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, fabrikanın Türk-Rus ortaklığıyla kurulacağını ve ilk aşamadaki yılda 1 milyon adet TV üreteceğini söyledi. Moskova'da düzenlenen proje tanıtım toplantısına katılan Zorlu ‘‘Rusya'da da Vestel teknolojisiyle televizyon üretmeye başlayacağız. İlk aşamada 1 milyon adet üretim yapacağı ancak, kısa sürede bu rakam ikiye katlanacak’’ diye konuştu. Zorlu, fabrikanın sadece Rus pazarına üretim yapmayacağı, Avrupa ve Asya'ya ihracatın da merkezi olacağını söyledi. Zorlu şöyle konuştu: ‘‘Rusya'da kurulan fabrikada yalnız Vestel marka televizyon üretilmeyecek. Rus ortaklarımızla elektronik dünyasında bir devrim yapmayı amaçlamıyoruz. Bu fabrikada bizim televizyon ve DVD cihazlarının yanı sıra Hitachi, JVC, Toshiba gibi birçok dünya markası da üretilecek.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!