Güncelleme Tarihi:
DÜNYADA hararetle “Dubai batacak mı, batmayacak mı? İkinci dip mi yapacağız” sorularına cevap aranırken; Türkiye’de de krize hazır olmak isteyen firmalar, yeni tanınan bir ‘şirket yönetim uygulaması’ olan Turnaround Management (İyileştirme Yönetimi) ile profesyonellerden destek alıyor. As/Nexia Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Özsüt, turnaround management uygulamasını tanıtmak için yarın konferans düzenleyeceklerini bildirdi ve “Bizim gibi danışmanlık firmaları, turnaround management uygulaması ile tulumbaya yeniden su gelmesine katkıda bulunuyoruz” dedi.
Krize hazır olmanın yolu
As Bağımsız Denetim A.Ş. olarak, dünyanın önde gelen bağımsız denetim ve danışmanlık şirketlerinden Nexia’nın Türkiye temsilcisi olduklarını bildiren Tuğrul Özsüt, Fortune dergisiyle ortaklaşa düzenleyecekleri “Kriz Bitti mi? Krize Hazır Olmanın Yolu-Turnaround Management-İyileştirme Yönetimi” konferansında bu sistemi daha iyi anlatma şansı bulacaklarını aktardı, şunları söyledi:
Bankalara ‘çullanmayın’
“Yurt dışında, özellikle kredi ve sermaye piyasalarının gelişkin olduğu ülkelerde bu sistem çok iyi işliyor. Milyar dolarlık şirketler bile sistemden yararlanıyor. Türkiye’de ise krizle beraber insanlar bu konudan haberdar olmaya başladı. Finansal yapılandırma veya finansal danışmanlık adıyla ön plana çıkan ‘turnaround management’ı kullanan az sayıda şirket var. İçlerinde 70-80 milyon TL ciroya sahip şirket de var. Kriz nedeniyle sistem dışına çıkma riski yaşayan şirketleri tekrar üretim sürecine kazandırıyoruz. Şirketler yönetim problemleri nedenleriyle sıkıntıya düşüyor. İşte burada ‘turnaround management’ gündeme geliyor. Bu şirketin mali durumunu saptıyoruz, bir nevi şirkete check-up yapıyoruz. Amaç şirketi sağlıklı bir hale getirmek. Bankalara da gerekirse, ‘Bu şirketin üzerine çullanmayın, hatta biraz daha kredi açın’ diyoruz.”
Kredi bulmakla bitmiyor
Tuğrul Özsüt; firma sahiplerinin kriz sırasında ne yapmaları gerektiği konusunda net davranamadığına işaret etti. Şirket sahiplerinin sürekli farklı bankalardan kredi bulmaya çalıştığını, tek bildiği ve yaptığının bu olduğunu ifade eden Tuğrul Özsüt, şunları dile getirdi: “Yapması gereken yönetim ve satış işlemleri gibi esas işlerini ihmal ediyor, giderek şirketini doğru yönetemez hale geliyor. En sonunda kredi veren bankalardan biri haciz işlemi başlattığında tüm kredi verenler firmanın üzerine hücum ediyor.”
Bir hafta-10 günde check-up
As/Nexia’nın yönetici ortaklarından Murat Kutlutürk ise “Gemicilik, metal ana sanayi, turizm, inşaat, inşaat yan sanayi gibi sektörler bu sisteme daha çok muhtaç. İlk check-up 1 hafta, 15 gün sürüyor” dedi.
En modern fabrikayı kurdu çalışmıyor
İNŞAAT malzemeleri yan sanayiinde bir şirkete ‘turnaround management’ uygulaması kapsamında danışmanlık yaptıklarını bildiren Tuğrul Özsüt, bu örnekle ilgili şöyle konuştu: “Kendi alanında bir numara olan bir şirket. Cirosu 70-80 milyon TL. Yeni fabrika açmış, yanlış yatırım yapmış. Yanlış yatırım, yanlış kredi ile yapmış. Dünyanın en modern fabrikalarından biri, fakat açamıyor. Bu işin birinci gereği gizlilik. Biz firma isimlerini gizli tutuyoruz. Firmayı korumak zorundayız. Bu firmanın satış ve pazarlama ağını geliştirdik. Bizden kimse gizlilik taahhüdü istemiyor ama o işin doğasında var. Banka bizi tanıştırıyor, firmayı biz ikna edersek çalışmaya başlıyoruz.”
En çok hangi hata yapılıyor
AS/NEXIA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Özsüt, şirketlerin zor duruma düşmeden önce en çok yaptıkları hatanın ‘yanlış yatırım, yanlış finansman’ olduğunu vurguladı. Özsüt, “50 milyon Euro’ya bitirmeniz gereken oteli 70 milyon Euro’ya bitirirseniz, bitmişsiniz demektir. Ekstra ödediği 20 milyon Euro da batışını hazırlıyor. 50 milyon Euroluk otel için 30 milyon Euro proje finansmanı kullanıyor, devamında açık kredi alıyor. Dünyanın en pahalı işi. Çünkü açık kredi ile yatırım yapılmaz” dedi.