Çiğdem TOKER
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2005 01:20
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, cumartesi gece yarısına kadar ‘Zora giren bankayı ne yapalım’ı tartıştı. Sonuçta iki formül bulundu: 1- Banka Fon’da 9+3 ay canlı kalsın, 2- Zordaki bankanın lisansı geçici olarak iptal edilsin.
BANKACILIK Kanunu tasarısında yer alıp almaması, en kritik tercih olarak öne çıkan ‘bankaların Fon’a devri’ konusunda, devrin Hükümetce kabulü halinde, bu düzenlemenin ‘Hazine’ye en az yükü getirecek’ iki yeni formülle yapılması gündeme geldi. Nihai kararın hükümete bırakıldığı formüle göre; bankanın BDDK’ca TMSF’ye devri halinde, o banka TMSF bünyesinde ‘9 artı 3 ay’ diye formüle edilen en çok 1 yıl süreyle ‘canlı’ olarak tutulabilecek. Diğer yandan TMSF, kendisine devredilen bir bankanın faaliyet ve lisansının ‘geçici olarak’ iptalini BDDK’dan talep edebilecek.
12 SAATLİK TOPLANTI: Bankacılık Kanunu taslağında, başta ‘Fon’a devir’ olmak üzere, tartışma doğuran maddelerin yeniden ele alınması için oluşturulan teknik komite, cumartesi günü Hazine Müsteşarlığı’nda 12 saatlik toplantı yaptı. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) Başkanı Tevfik Bilgin, TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) Başkanı Ahmet Ertürk ile Başbakanlık bürokratlarının katıldığı toplantı, öğle 12.00’de başlayıp geceyarısı 00.30’da sona erdi.
DOSTLUK HAVASI İÇİNDE: Son dönem kamuoyuna kurumlar arası ilişkilerin gerginleştiği biçiminde yansıyan haberlere karşın, ‘dostça’ geçtiği belirtilen toplantıda, bütün maddelerin üzerinden ‘geçildiği’, sorun yaratmayan maddeler hızlı tamamlanırken, tartışmalı maddelerin ise uzun süre irdelenerek, seçenekli redaksiyon çalışması yapıldığı öğrenildi.
MİNİMUM MALİYETLE: Toplantıda BDDK’nın 24 Kasım 2004’de Başbakanlığa gönderdiği ilk taslakta yer almayan, ancak IMF’nin talepleri doğrultusunda Devlet Bakanı Ali Babacan’ın girişimiyle metne eklenen ‘bankaların Fon’a devri’ maddesinde ‘en az maliyetle devir’ formülü üzerinde duruldu.
YÜZDE 2 SYO KALKIYOR: Taslağa Başbakanlık’ta eklenen ‘yüzde 2 sermaye yeterlik oranının (SYO) altına düşen bankanın BDDK’ca Fon’a devrini’ mümkün kılan maddedeki yüzde 2’lik sınır kaldırılacak. Bu konuda BDDK Başkanı Bilgin’in ‘Yüzde 2’lik sınır sağlıklı bir tesbit olamaz. Bir an yüzde 2 olan bir rasyo, birkaç gün sonra bunun üzerine çıkabilir’ açıklamasının ikna edici bulunduğu öğrenildi.
9 ARTI ÜÇ AY FORMÜLÜ: Yasada bir seçenek olarak yer alsa bile, BDDK’nın bir bankayı Fon’a devredip devretmeme esnekliğinin her zaman bulunduğu vurgulanırken, bütün sistemi etkileyecek bir sorun çıkması durumunda, sektöre yönelik bir sigorta seçeneğinin yer alması gerektiği tartışıldı. BDDK’nın mali bünyesi bozulan bir bankayı Fon’a devredebilmesinin önünün kamuya en az yükü getirecek bir formülle açılması gündeme geldi. TMSF’ye geçtikten sonra uzun süre, özsermaye açığı nedeniyle uzun süre çözümsüz kalan Pamukbank örneği tartışılan toplantıda ‘Personel, büro ve işletme masrafları dikkate alındığında Pamukbank benzeri örneklerin tekrarlanmamıs gerekiyor. Bunun için mutlaka TMSF’de canlı kalınacak döneme ilişkin bir süre sınırı gelmeli’ görüşü tartışıldı.
GEÇİCİ LİSANS İPTALİ: Yürürlükte olan yasaya ve hazırlanan taslaklarda yer almayan yeni bir düzenlemenin daha konulması sözkonusu olabilecek. TMSF, rehabilitasyon kararlarını ve alınması gerekli önlemleri saptamak amacıyla, BDDK’nın faaliyet iznini iptal etmeden kendisine devrettiği bir banka için ‘geçici faaliyet durdurma’ talep edebilecek.
Çanakçı IMF’nin itirazını anlattı
HAZİNE’de dün yapılan 12 saatlik toplantının en sıcak konusunu oluşturan ‘Bankaların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devri’nde, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bu konudaki yaklaşımını, gerekçeleriyle aktardı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, ‘Artık zora giren banka kapanmalı’ görüşünde ısrar ederken, IMF, ‘Fon’a banka alma uygulaması sürsün’ diye bastırıyor. Dünkü toplantıda ortaya çıkan iki formül yeniden gözden geçirelecek ve Bankacılık Kanunu taslağına son şekli bugün verilecek.
Bilanço kötüyse 9 ay bile uzun gelir
CUMARTESİ günü yapılan toplantıda gündeme gelen formüllerden birine göre, TMSF’ye devredilen bir bankanın, tasfiye, satış veya birleştirme seçeneklerinden hangisiyle çözümleneceği konusu dokuz aylık bir süreye sınırlanacak. Ancak, satış veya birleştirme seçeneklerinden biri halinde, işlemlerin uzun sürme olasılığına karşı TMSF, ‘üç aylık bir ek süre’ talep edebilecek. Banka TMSF’ye devredildiğinde bilançosunun zaten fikir vereceğine dikkat çeken kaynaklar, ‘Eğer satış veya birleştirmeye imkan vermeyecek kadar kötü bir bilançoysa, dokuz aylık süre bile beklenmeyecek. Fon bu süreyi de beklemeden faaliyet izninin iptalini isteyebilecek’ görüşünün madde olarak formüle edilmesi benimsendi.