Zor gün dostları!

Güncelleme Tarihi:

Zor gün dostları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2018 22:43

Türkiye’nin 500 büyük sanayi şirketinin net satışları 2017’de yüzde 33.2’lik artışla 653 milyar liraya, sanayi sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde ise 17.5’le 16 yılın zirvesine çıktı. Türkiye’nin en büyük kurumu yıllardır olduğu gibi yine Tüpraş olurken, İSO 500 listesini çelik üreticileri domine etti. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türkiye’nin sıkıntılı ve zor günlerdeki dostunun sanayi olduğunu unutmamalıyız” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Türkiye sanayisinin devlerini bu yıl 50’inci kez açıkladı. Geçen yılı Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) desteğiyle geçiren sanayici bu sayede hem finansmanını yönetmeyi başardı ama kısa vadeli borçlarını da arttırdı. Türkiye’nin en büyük kurumu yıllardır olduğu gibi yine Tüpraş olurken, İSO 500 listesini çelik üreticileri domine etti. En çok sıçrayan hatta ilk 10’u bile değiştirmeyi başaran çelikçiler ihracatın etkisiyle arttırdıkları üretimleriyle öne çıktılar.

Zor gün dostları

BORÇLANMA DA ARTTI
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan İSO 500 listesini dün açıkladı. Bahçıvan, üretimden satışların reel olarak yüzde 19 büyümesinin İSO 500’de son 13 yıldır görülen en yüksek oran olduğuna dikkat çekerken, satışlardaki artışta iç ve dış talep büyümesinin yanı sıra döviz kurlarındaki yükselişin de etkili olduğunu belirtti. İSO 500’ün üretimden satışları yüzde 33.2 artışla 653 milyar liraya çıkarken İSO 500’ün ihracatı da ülkenin toplam ihracat artışını geçerek yüzde 17 büyüme ile 64.5 milyar dolara yükseldi. Ancak, büyümenin yanı sıra borçların payı da yüzde 62.9 ile son 11 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Kredi Garanti Fonu teminatlı kredi kullanımı borçlanma eğilimini desteklerken bir diğer faktör de döviz kurlarındaki artış oldu. Net bir kullanım olmasa dahi dövizdeki değerlenme borç kalemini yükseltti.

Haberin Devamı

Zor gün dostları

16 YILIN ZİRVESİNE
Bahçıvan, imalat sanayinin cari fiyatlarla milli gelir içindeki payını yüzde 17.5’e yükselttiğini aktararak, uzun yıllar sonra 0.9 puan ile kayda değer bir artış görüldüğünü kaydetti. Bahçıvan, “Yüzde 17.5’lik oran, son 16 yılın en yüksek seviyesi ve gelecek adına da umut verici. Ekonomimiz içinde, son yıllarda yaşanan çeşitli iç ve dış ekonomik faktörlerin etkisiyle birçok sektör bazı nedenlerle ivme kaybetti. Sanayimiz ise aldığı küçük bir destekle Türkiye’nin bu hassas yıllarında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeyi başardı. Ülkenin sıkıntılı ve zor günlerdeki dostunun sanayi olduğunu unutmamalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Zor gün dostları

BORCU KREDİ GARANTİ FONU ETKİLEDİ
Mali borçlar 2016’ya göre yüzde 17.1 artışla 243 milyar lira oldu. Kısa vadeli borçlardaki artış da KGF kullanımından kaynaklandı. Kısa vadeli borçların toplam borçlar içindeki payı yüzde 41.9’a çıktığını söyleyen Bahçıvan da “Bu artışta en önemli paydalardan biri KGF’nin kaynak yaratma noktasında verdiği destek olduğunu düşünüyoruz. İkinci neden de şirketlerin 2017’de uzun vadeli borçların kısa vadelerle döndürme nedeni olduğunu düşünüyoruz” dedi. Kısa vadeli mali borç oranı dünya ortalaması yüzde 25. Yüzde 41.9’luk oran sanayinin finansman yapısındaki negatif ayrışmanın sürdüğünü ortaya koydu.

Haberin Devamı

Zor gün dostları

ÇELİKTE ÇİN ETKİSİ
İSO 500’ün borçluluk yapısına karşılık bir sektör var ki bulutları dağıtmayı başarıyor. Listenin en çok sıçrayanı olan yani 287 sıra birden atlayan Sıddık Haddecilik gibi çelik sektörü 2017’nin kazananı. Özellikle Çin’in iç pazarına yönelmesi ve kendi çelik ihracatını kısıtlaması 2017’de Türk çelik sektörüne yeni bir kapı açtı. Özellikle Avrupa ve Uzakdoğu pazarını Türk çelikçiler domine etti. Artan ihracat ve iç fiyatlar da üretimden satışlardaki tutarı arttırdı. Listenin ilk 10’unda da İSDEMİR ve ERDEMİR öne çıkarken 500 kuruluş arasında da çelikçiler dikkat çekmeyi başardı. Bir diğer öne çıkan sektör ise otomotiv. Özellikle Toyota ve Honda’nın yeni yatırımlarla gelen kapasite artışları zaten ihracat ve sanayi üretiminin lokomotifi otomotivin liderliğini pekiştirdi. Listenin ilk onunda 5 büyük otomotiv şirketi yer alırken, ihracatta ise zirveyi otomotiv firmaları kimselere bırakmadı. En yüksek faaliyet karlılığı sıralamasında da çelik ve otomotiv lider. Otomotiv sektörü 7.8 milyar lira ile 14.1 milyar liralık çelik sektörünün ardından ikinci oldu. Bu arada İSO 500 listesine 46 firma ilk kez katıldı. Firmalardan 25’i, İSO İkinci 500 listesinden, 21’i ise listeye doğrudan girdi.

Haberin Devamı

Zor gün dostları

Zor gün dostları

Zor gün dostları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!