Güncelleme Tarihi:
DÜNYA Gazetesi ile Türkiye İş Bankası’nın ortaklaşa düzenledikleri “İş’le Buluşmalar” toplantısı Çorumda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, zor dönemlerde moral bozan değil morali düzelten olmaları gerektiğini belirterek, “İş hayatına bakışı daha pozitif hale getiren sorumluluk büyük oyunculara düşüyor. Özellikle kriz süreçlerinde zaten zorlaşan koşulları daha da zorlaştırmak değil bir nevi refleksle bunu kolaylaştırmalıyız” dedi.
26’ncı durak Çorum oldu
Türkiye İş Bankası’nın “İş’le Buluşmalar” toplantısının 26’ncı durağı Çorum oldu. ‘Anadolu Sanayisinde Yeni Dönem’ konulu toplantıda Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Sanko Holding YÖnetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Taner Berksoy, TOBB Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi Başkanı Merih Eskin, Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş birer konuşma yaptı.
Krizlerde dur kalk yapmadık
Adnan Bali, Türkiye’nin özellikle zor zamanlarında gerek şube gerek istihdamlarını artırdıklarını belirterek, “İş yapış biçimlerimizi en ufak bir değişiklik ya da deyim yerindeyse yalpalama sözkonusu olmaksızın sürdürme eğilimde olduk. Dur kalk değil, yolda giderken sürekli akıl değiştirmek değil, hep neyi yapmamız gerekiyorsa onda kararlılığımızı koruyarak gittik” diye konuştu. Türkiye’de özellikle yaşanılan zor dönemlerde moral bozan değil morali düzeltmenin önemine değinen Bali, iş hayatına bakışı daha pozitif hale getiren bir sorumluluğun büyük oyunculara düştüğünü belirtti.
Tereddütsüz ‘iyi gidecek’
Bali, şunları söyledi: “Bu sorumluluk anlayışı ile devam ediyoruz. Özellikle kriz süreçlerinde zaten zorlaşan koşulları daha da zorlaştıracak değil, kolaylaştıracak, muhataplarımızı, müşterilerimizi daima gözetecek iş yapıyoruz. Bize değişik zamanlarda işler nasıl gidecek diye sorar müşterilerimiz. Tereddütsüz ‘iyi gidecek’ deriz. Sadece iyi gidecek değil iyi yapacaksınız ki iyi gidicek. Özellikle içinde bulunduğumuz değişik türbülansların olduğu bu dönemde bu iş yapma tarzının çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
Yılda 2 bin 500 istihdam
Türkiyenin geleceğine duydukları güvenle 2008 yılının son çeyreğinde ortaya çıkan global kriz aşamasında 1000’inci şubelerini açtıklarını hatırlatan Bali, bugün bu sayıyı 1200’e çıkardıklarını söyledi. Yılda 2 bin 500’e yakın istihdamı bu dönem içerisinde düzenli olarak artırdıklarını kaydeden Bali, “Bugün 25 bin sadece bankacılık faaliyeti gösteren personelimiz var. Bunda sonra da aynı tarzda çalışarak değer yaratmaya çalışacağız” dedi.
İş Bankası Van’a 300 öğrencilik yurt yapacak
TÜRKİYE İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, deprem felaketi yaşayan Van’da 300 öğrenciyi barındıracak bir yurt yapacaklarını söyledi. Bali, şunları dile getirdi: “Van 100’üncü Yıl Üniversitesi’nde 300 öğrencimizi barındıracak bir yurt yapımı konusunu üniversite ile işbirliği içinde organize ettik. En kısa süre içinde şantiyeyi kurup işe başlayıp kısa sürede de tamamlamak hedefindeyiz. Ülkenin zor dönemlerde nasıl bir dayanışma, birlik ve beraberlik ruhuna sahip olduğunun iyi örneğini verdiğimizi düşünüyorum. İş bankası ailesi olarak çalışanlarımız bazında bir kayıp vermedik. Finansal hizmetlerin böyle dönemlerde de ne kadar kritik öneme sahip oldruğunu da gördük.”
6 ayda 54 milyar TL kredi verdi
TÜRKİYE genelinde olduğu gibi Çorum’da da en fazla kredi veren, mevduat toplayan özel bankanın İş Bankası olduğunu dile getiren Adnan Bali, şöyle konuştu: “Sn iki yıl içerisinde aşağı yukarı mevduatla kredi başabaş iken şimdi 100 birime 140 birimin üzerinde kredi gerçekleşiyor. Çorum’a olan taahhüdümüzün inancımızın önemli bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. Türkiye genelinde de aynı taahhütle 2011 yılı Haziran ayı itibarıyle 1.5 milyonu aşkın KOBİ müşterimize kullandırdığımız nakdi krediler toplamı 17 milyar TL’yi geçti. Türkiye genelinde 54 milyar TL’yi aşan bir nakdi ticari kredi portföyümüz söz konusu. Bu toplam kredilerimizin yüzde 70’ini oluşturur düzeye geldi. Bunun reel sektöre tahüdümüzün en önemli göstergesi.”
Çorum, Hititlerden bu yana iş hayatının yıldızı oldu
ÇORUM’un İç Anadolu’dan Karadeniz’e uzanan son derece merkezi bir konuma sahip olduğunu dile getiren Bali, “Bizans, Selçuklular, Anadolu Beylikleri, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet döneminde değişen koşullara rağmen önemini muhafaza etmiş bir kent. Türkiye Turizm stratejini göre 9 tematik bölgeden biri olması, barındırdığı potansiyeli ifade etmeye yeterli” diye konuştu. Adnan Bali, Çorum’un KOBİ kenti olduğunu da belirterek şunları anlattı: “Çorum önce kendi içerisinde, bölgeye ülkeye yönelik daha sonra da ihracata yönelik dönüşüm süreci geçirdi. Küçük ölçülerle yürüyen iş bugün uluslararası boyutlara ulaştı. Çorum’a 17 Kasım 1952’de ilk şubeyi açtık. O tarihten beri Çorum’a taahhüdümüzü sürdürüyoruz. Bugün 6 şubemiz var.”
Devlet desteği almadan örnek bir kaplan olduk
ÇORUM Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhınçal, “1980 ve 1990’lı yıllarda müteşebbislerin devlet desteği almadan yaptıkları yatırımlarla adını Anadolu Kaplanları arasına yazdıran Çorum, ölçek ekonomisinin getirisini kullanarak çok ortaklı sanayi tesisleri kurulması konusunda örnek oldu” dedi. Başaranhınçal, Çorum’un imalat sanayinde değişik sektörlerde güçlü bir üretim şehri olduğunu anlattı.
Ekonomi ciddi şekilde yavaşlar
BAHÇEŞEHİR Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Taner Berksoy, ekonomide iç talebin yavaşlamasıyla büyümenin de yavaşlayacağını söyledi ve “2011 yılının son çeyreğinde ciddi şekilde yavaşlamış bir ekonomi ile giriyoruz. Bu demektir ki, 2012’ye bir miktar yavaş büyüme devredeceğiz. Ekonomi yönetimi kendi içinde düzgün. Bu nedenle yavaşlama da ‘düzgün’ bir yavaşlama olacak. Ancak Avrupa ve ABD’den iyi işaretler gelmiyor” dedi.
Eskin: Makine, tüm sektörler için itici güç
TOBB Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi Başkanı Merih Eskin “Makine sektöründe gelişim 2004 yılından sonra sektöre yönelik projeler doğrultusunda oldukça hızlı oldu. Güçlü bir sanayi olmadan bir ülkenin güçlü olması mümkün değil. Sanayi sektörünün alt kırımındaki makine sektörü diğer sektörlerin üzerinde öyle bir itici güce sahip ki bir yatırım yaptığı yaptığı zaman diğer sektörlerde 1.5 yatırım ortaya çıkıyor. Bu yüzden stratejik bir sektörden bahsediyoruz” dedi
Tarım ürünleri ihracatı, 40 milyar doları aşacak
TÜRKİYE Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanı Necdet Buzbaş “Cumhuriyetin 100’üncü yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek, kişi başına milli geliri 25 bin dolara yükseltmek ve ihracatı 500 milyar dolara çıkarmak hedefleniyor. 61’nci hükümet 2023 yılında tarımsal milli geliri 150 milyar dolar olarak hedefliyor. Tarım ürünleri ihracatı ise 2023 yılında 40 milyar dolar hedefleniyor” dedi.
Türk malı otomobile devlet yüzde 50 ortak olsun
SANKO Holding YÖnetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, “Gaziantep 167 ülkeye ihracat yapıyor. Bir yatırım yaparken sermayeninizin yüzde 40’ı elinizde olsun. Bu sayede daha garanti yatırım yapabilirsiniz. Gaziantep ile Çorum’un hamuru aynı. İkisinde de devlet yatırımı yok. Devlet yatırımı olan iller gelişmiyor. Devlet yatırımı olmayan iller çok çalışmak zorundalar. Antep’de Çorum’da çok çalışıyor ve kendi yatırımını kendi yapıyor” diye konuştu. Konukoğlu’a otomobil üretimi ile ilgili kendisine sorulan soruya ise “Mühim olan yapmak değil satmak. Resmi daireler yapılan otomobilleri alma garantisi veriyor mu? Bu öyle 2.5 milyar dolarlık bir yatırım değil. Birde bu işin içinde yüzde 50 devletin olması lazım. Bir kaç şirketin biraraya gelmesiyle olabilir. Türkiye’de henüz sermaye birikimi yok. Böyle nasıl kuracağız” diye yanıt verdi.