Güncelleme Tarihi:
7.Boğaziçi Zirvesi sonrasında etkinliği değerlendiren Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, “3 gün boyunca 2 bin konuğu ağırladık. Düzenlediğimiz 22 panelin her birine ayrı ayrı özel ilgi söz konusuydu. Konuklarımız, bu Zirveye, yeni bilgiler edinmeye ve fikir alışverişine geliyor. Bu durum bizleri çok sevindirdi. Zirvemizde bu sene 3 Cumhurbaşkanını, 4’ü Türk olmak üzere 15 bakanı, prensleri ve lordları ağırladık. Çok büyük firmalar, Zirvemizde iş birlikleri yaptılar. 10-15 gün içerisinde bu iş bağlantılarının verileri elimize ulaşacak. 7. Boğaziçi Zirvesi’nde, Birleşmiş Milletler himayesinde yer alacak “İstediğimiz Gelecek için Dünya Konseyi"nin kurulması önerilmiş ve öneri, İstanbul Deklarasyonu adıyla kabul edilmiştir. Bu proje, 9 yıllık bir çalışma. Projeyi hayata geçirmeden önce tüm çalışmalarımızı tamamlayıp İstanbul Deklarasyonu’nu yayınladık. Konsey, sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı ilgilendiriyor” dedi.Önümüzdeki yıl sekizincisi gerçekleştirilecek olan Boğaziçi Zirvesi’nin çalışmalarına hızla başlayacaklarını belirten Özgencil, “Önümüzdeki yılda, geçmiş yıllarda olduğu gibi, daha güçlü ve verimli bir şekilde Zirvemizi gerçekleştireceğiz.
Cumhurbaşkanımızın, Zirvemizin açılış konuşmasını yapması bizleri onurlandırdı. Yaklaşık 2 saat Zirvede kalarak bizlere çok büyük değer kattı. Kendilerine tekrar teşekkürlerimi ve saygılarımı iletiyorum” dedi.
“DÜNYA’DA İSTEDİĞİMİZ GELECEK” KONSEYİ İSTANBUL’DA KURULSUN
TAG Organization Kurucusu Dr. Talal Abu Ghazaleh, Boğaziçi Zirvesi’nde, dünya barışı için adımlar atılması gerektiğini belirterek “Birleşmiş Milletler’deki dünya liderleri 21. yüzyılın başında, mevcut BM üyelerinin uzun süredir ıstırap çektiği barış, güvenlik, refah ve bağımsızlık alanlarında yeni bir döneme geçileceğini umuyordu. Küresel bir çatışma riski gittikçe artmaktadır. Bu nedenle bir grup dünya lideri, farkındalığı arttırmak, süregelen tehlikelerin önüne geçmek için ilk adımı UİP 7. Boğaziçi Zirvesi’nde attı. Bu adımı, çatışmaları barışçıl şekilde önleyecek; sosyal ve ekonomik sorunları küresel boyutta ele alacak, uluslararası ilişkilerde hakkaniyet ve adaleti güçlendirecek bir planın izlemesi lazımdır” dedi. Daha müreffeh ve barışçıl bir dünyada yaşamak için dünya liderlerini, “İstediğimiz Gelecek için Dünya Konseyi”ni İstanbul’da kurmaya davet eden Ghazaleh sözlerine, “UİP, bu konsepti ve önerilen kurumu onayladığında, geçici bir Genel Sekreter ataması yapılacaktır. Bu Sekreter, öncelikli konulara değinerek, Konsey üyeliği için adaylarla iletişime geçecektir. Muhtemel aday listesi, kurucular tarafından önerilecektir” diye devam etti.
SAVAŞTAN KAR EDEN DÜNYA DÜZENİNİ DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR
Kurulacak olan Konsey sayesinde çok daha güzel bir dünya amaçladıklarını vurgulayan Ghazaleh, “Bütün dinlerin kutsal mesajını ve değerlerini doğru biçimde sunacağımız bir Konsey oluşturmalı; çarpıtma ve radikalleşmeyle yüzleşmeliyiz. Dünya standartlarında eğitimi, internet üzerinden yayarak dünyamıza küresel vatandaşlar kazandırmalıyız. Irkçılık, din ayrımcılığı, kültür ayrımcılığı, nefret, çifte standart, hukuksuzluk ve yozlaşmaya karşı temel prensipler oluşturmamız gerekiyor” dedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğine teklifte bulunmak üzere Konseyden bir adayın gösterilebileceğine de değinen Ghazaleh, sözlerini, “bu aday, Konseye, Onursal Başkan olmak üzere davet edilecek. Savaştan kar eden dünya düzenini değiştirmemiz gerekiyor.İlk toplantısında bir plan üzerinde uzlaşacak olan Konsey, yılda en az iki kez toplanacak. Her sene, özet aktivitelerden oluşacak yıllık bir rapor hazırlanacak. Başarılı olan konular belirlenecek ve güncellenecek. Rapor aynı zamanda dünya ilişkilerini de özetleyecek” diye noktaladı.