Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile birlikte katıldıkları Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nden, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne Doğu Akdeniz enerji kaynakları konusunda sert mesajlar gönderdi. Kimsenin enerjiyi bir silah olarak kullanmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, “Herkes, Kıbrıs etrafındaki doğal kaynakların Kıbrıs’ın bütününe ait olduğu konusunda mutabık kalır ve ortak bir vizyonla, ortak bir eylem planıyla bu enerjiyi barış yolunda kullanırsa kazanır. Buradan çok açık söylüyorum: Özellikle Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de çağrıda bulunuyorum. Enerji kaynaklarını monopolize ederek ve tek taraflı olarak sanki bu kaynak sadece onlara aitmiş gibi ihalelere çıkarak, Kıbrıs Türklerinin de hakkı olduğu o kaynakları tek taraflı olarak dünya piyasalarına sunmak isterse, biz de aynı yerde Kıbrıs Türkleriyle araştırma yapar ve orada biz de aynı hakkı kullanırız” şeklinde konuştu.
EN BÜYÜK DARBE
6’ncı Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Davutoğlu, Doğu Akdeniz, Irak ve enerjinin barış aracı olarak kullanılması konusunda önemli mesajlar verdi. Doğu Akdeniz’in Kıbrıs Türklerine ya da Türkiye’ye kapalı bir alanmış gibi hareket edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu: “Doğu Akdeniz Kıbrıs Türklerine kapalı bir alandır. Biz istediğimiz yerde araştırma yaparız, istediğimiz petrolü, gazı çıkarırız, başka ülkelerle anlaşırız’. Bu bir, siyaseten olmaz . İki, Akdeniz topografyasını, dünyadaki enerji arzını bilenler, Kıbrıs civarında çıkacak gazın en rahat uluslararası piyasalara ulaşacağı, en fazla kullanılacağı yerin Türkiye olduğunu bilirler. Dolayısıyla, kimse enerjiyi bir silah gibi kullanmasın. ‘Ben enerjiyi elde edeyim, karşı tarafa istediğim barışı empoze edeyim’ denirse bu Kıbrıs müzakerelerine büyük darbe vurur. Enerjiyi barış aracı olarak kullanalım. Bir an önce, müzakere masasına dönülmeli.”
MANAVGAT’TAN KIBRIS’A
“Bakın biz Anadolu suyunu Manavgat’tan Kıbrıs’a boruyla bağladık. Yakın zamanda Anadolu’dan Kıbrıs’a ulaşacak. Bu projeyi ilan ettiğimiz gün, cumhurbaşkanımız o zaman başbakan olarak, ‘Bu suyu Kıbrıs Rumlarıyla da paylaşacağız’ dedi. Çünkü bizde su azizdir. İhtiyacı olan herkesle paylaşılır. Biz kendi suyumuzu Ada’nın bütünüyle paylaşmayı düşürken, bir taraf, ‘Ada’nın bütününe ait olan doğalgaz kaynakları tek taraflı olarak bana aittir, diğeri beklesin’ derse bu olmaz. Kıbrıslı taraflara da çağrım: Bir an önce çözüm. Enerjiyi bu çözümün finansmanı için kullanacak vizyoner bir yaklaşım. Eğer müzakereler biraz zaman alacaksa, bu sefer iki sene önce de teklif ettiğimiz gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Rum Yönetimi ortak bir komiteyle bu enerjiyi çıkarmaya başlar ve enerjiyi barış için kullanır. Önümüzdeki günlerde Atina’ya gideceğim. Orada da değerli dostum Sayın Samaras’la bütün bu perspektifi paylaşacağız.”
Türkiye kesinlikle seyirci kalamaz
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Irak yaklaşımı konusunda “Türkiye’nin en çok arzu ettiği şey Irak Merkezi yönetimi ile IKBY arasında bir enerji anlaşmasına varılmasıdır. Türkiye’nin enerji arzına ihtiyacı var ve çevremizde bu kadar enerji varken biz oturup gelişmeleri seyredemeyiz. Kimse ‘Siz Ankara’da oturun, enerji kaynakları atıl kalsın. Aralarındaki anlaşmazlık 50 yıl sürse de bekleyin’ diyemez. Biz Irak anayasasına sadık kalarak ve taraflarla diyaloğu sürdürerek mutlaka Irak’taki enerji kaynaklarının uluslararası piyasalara arzı konusunda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Güldüren diyalog
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Biden’a “İstanbul’un gizemli etkileyici bir tarafı vardır. Kim İstanbul’a gelirse en az 10 yıl gençleşir. Dolayısıyla gençleşmiş olarak kendisini göndereceğiz” dedi. Biden ise, kürsüden uzun zamandır tanıştığını söylediği Davutoğlu için “Kendisi daha öncesinde Dışişleri Bakanıydı. Şimdi Başbakan oldu. Ben hala Başkan yardımcısıyım ama. Beni hala seviyor kendisi, ben de onu halen seviyorum” dedi. Biden’in bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.
İZLENİMLER
Atlantik Konseyi Zirvesi’nde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun birlikte konuşma yaptığı kapanış oturumuna ilgi yüksekti. Güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. İki TOMA, otele yakın bölgelerde bekletilirken, basın mensupları detaylı güvenlik aramasından geçirildi.
Atlantik Konseyi Başkanı Frederick Kempe, Biden’ın perşembe günü doğumgününü kutladığını belirterek, “Kendisine mutlu yıllar diliyoruz. Anladığım kadarıyla bir yerden bir yere uçaktaydı o sıra” diyerek Biden’i konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti. Ukrayna’dan geldiğini hatırlatan Biden, sürekli seyahat ettiğini ve perşembe günü doğumgünü olduğunu söyledi.
Denizde polis ve sahil güvenlik, havada ise polis helikopterinin bulunduğu görüldü. Davutoğlu’nun otele girişinden 1 saat sonra giriş yapan Biden’in heyetinde ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone’nin de olduğu görüldü.
Toplantıda, aralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter, ABD’nin eski Ankara Büyükelçileri Ross Wilson ve Francis Ricciardone, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol’un da bulunduğu davetliler yer aldı.
Medya mensuplarının kamera, fotoğraf makinesi ve çantalarını bırakıp dışarı çıkması istendi. Ardından ABD’li bir polis bomba köpeğiyle salondaki eşyaları kontrol etti. Tekrar içeri giren medya mensuplarına yönelik duyuruda, “Toplantı salonuna girildikten sonra tuvalet ihtiyacı için geçişlere izin verilmeyeceği” söylendi. Gazeteciler tek sıra halinde X-Ray cihazından geçerek salona alındı.