Güncelleme Tarihi:
Hükümet ile reel sektör ve finans kesiminin biraraya geldiği Ekonomik Zirve başladı. Zirve'de hükümet sorunları dinlerken çözüm önerileri tartışılacak
Hükümetin üç ortağı bugün, özel sektörün sorunlarının çözümü için sanayici, ihracatçı, esnaf ve bankacıları zirve çatısı altında biraraya getiriyor. Toplantıyı, ‘‘gecikmiş’’ olarak nitelendiren reel sektör temsilcileri, ‘‘Zirve yetmez, sonrasında yapılacak icraat önemli’’ görüşünde birleşiyor.
Koalisyon ortakları başından itibaren ekonomik programa destek veren iş dünyası ile ilk kez geniş katılımlı bir toplantı ile bugün biraraya geliyor. Sanayiden ihracata, esnaftan bankacılığa kadar pekçok kesimin temsilcisinin hazır bulunacağı toplantıda, sorunlar ve önlemler üzerinde durulacak. Buluşmayı, ‘‘geç kalmış bir toplantı’’ olarak nitelendirden sektör temsilcileri, biraraya gelip sorunları dinlemekten çok, hükümetin bu sorunları çözmek için neler yapacağının önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.
Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında yapılacak olan toplantıya, koalisyonun diğer ortakları Mesut Yılmaz ve Devlet Bahçeli'nin yanı sıra Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan da katılacak. Katılımcılara Hüsamettin Özkan'ın telefon ederek haber verdiği, ardından özel kalemin faksla davet ettiği toplantı bugün saat 11.00'de Başbakanlık Merkez Binası'nda yapılacak.
Ekonomide sadece istikrarın değil, dinamizm, daha çok yatırım ve üretim, yeni iş olanakları ve sosyal adaletin sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek toplantıda, reel sektör kesimlerinin çalışmalarına hız katacak önlemler ve sorunlarının çözümü değerlendirilecek. Sektör temsilcilerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini dinleyen koalisyon ortağı partilerin genel başkanları, ekonomi zirvesine yarın da devam edecek. Üç lider, cuma günü ekonomiyle ilgili 6 bakan ve bürokratlarla birayaya gelerek, iş dünyasının sorunmlarını aktacak ve önerileri değerlendirecek. Konu Pazartesi günü de Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirilecek.
RAPORLAR HAZIRLANDI
Sektör temsilcileri, sorunlarını ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini, bugün liderlere sunacak. Toplantıya davet edilen tüm oda, dernek ve birlik başkanları dün bütün günü toplantı yaparak geçirdi. Hükümetin karşısına hazırlıklı çıkmak isteyen pekçok başkan, dün temsil ettiği kesimden görüşler alarak, toplantıda yapacağı konuşmanın içeriğini belirledi. Yoğun bir faks ve telefon trafiğinin yaşandığı günde TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Fuat Miras, birçok oda ve birlik başkanıyla birlikte akşamüzeri bir toplantı, akşam da bir yemek düzenleyerek zirvede ele alınacak sorunları, toplantı öncesi bir kez daha gözden geçirdi. TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) Başkanı Refik Baydur da, dün Akşam Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işçi, işveren temsilcileri ve akademisyenlerle yaptığı toplantıya katılarak, zirvede üzerinde duracağı sorunları ve çözüm önerilerini belirledi. Toplantıya katılacak ihracatçı heyetine başkanlık edecek TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) başkanı Okan Oğuz da, dün Ankara'da ihracat sektörünün başkanları ile bir toplantı yaparak, ihracatla ilgili beklentilerini içeren bir rapor hazırlığı yaptı. Diğer katılımcılar da dün gün boyunca rapor hazırlığı yaptı.
NELER KONUŞULACAK?
Her kesimin kendine özgü bazı istekleri ve sorunları olsa bile, toplantının ana başlıkları, üretim, yatırım, ihracat, istihdam olacak.
Toplantının önemli bir gündem maddesi de bankalar ile reel sektör arasındaki sorunların giderilmesi olacak. İki kesim arasındaki kredi sorununa formül aranacak.
Kimler katılıyor?
TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Fuat Miras'ın seçtiği heyette EBSO (Ege Bölgesi Sanayi Odası) Başkanı Atıl Akkan, İSO (İstanbul Sanayi Odası) Başkanı Hüsamettin Kavi, ASO (Ankara Sanayi Odası) Başkanı Zafer Çağlayan, İZTO (İzmir Ticaret Odası) Ekrem Demirtaş ve KSO (Kayseri Sanayi Odası) Başkanı Mustafa Çapar bulunuyor.
TÜSİAD (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği) davetliler arasında yer alıyor.
İhracatçılar, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Okan Oğuz'un yanı sıra İTHİB (İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği) Başkanı Oğuz Satıcı, İHKİB (İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) Başkanı Nuri Artok ve Ege İhracatçıları Birliği Başkanı Şevket Aksoy'la birlikte temsil ediliyor.
Sektörünü temsil etme şansına sahip olanlar arasında DTO (Deniz Ticaret Odası) Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Tekstil İşverenler Sendikası Başkanı Halit Narin yer alıyor.
Çalışma hayatı sorunları için toplantıya TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) Başkanı Refik Baydur katılıyor.
Toplantıda küçük işletmeler de unutulmamış durumda. Bu kesim TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu) Başkanı Derviş Günday tarafından temsil edilecek.
Zirvede tarım sektörünün temsilciliğini ise TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Başkanı Faruk Yücel yapacak.
Bankacılık ise TBB (Türkiye Bankalar Birliği) Başkanı Osman Tunaboylu ile birlikte TBB yönetim kurulu üyesi bazı bankacılar üstlenecek.
Yıldırım: Dümen suyundakiler çağrıldı
300 bin üyesi ile Türkiye'nin en büyük odası olan İTO (İstanbul Ticaret Odası) Başkanı Mehmet Yıldırım'ın çağrılmayışı da oldukça dikkat çekiciydi. Ne özel sektör temsilcilerini tek tek telefonla arayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, ne de TOBB Başkanı Fuat Miras tarafından zirveye davet edilmeyen Yıldırım, bu durumu şöyle karşıladı: ‘‘Dümen suyundakileri çağırıyorlar. Bizim görüşlerimiz herhalde hoşlarına gitmiyor. Onlar kendilerine uygun görüş beyan eden kesimi çağırıyorlar. Ekonominin içinde oturuyorum ben, ihracatçı, ithalatçı ne yapıyor görüyorum. Bugün gelinen noktada hükümet bir zirve yapıyor. Zirveyi niye yapıyorlar? Program iyi olmadığı için, şikayet konusu olduğu için, fabrikalar kapandığı, tüccarlar iflas ettiği için yapıyorlar. Biz baştan beri söylüyoruz, ekonomik politikalara karşı değiliz ama bu hükümetin uygulamaları yanlış. Anlaşılan zirvede aykırı görüş istenmiyor.’’
Hükümet hakem olacak
TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Fuat Miras:
ÊHükümet bankalar ve reel sektör arasında hakemlik yapacak. Çünkü, bankalara ödenmeyen borçlar nedeniyle kapanan fabrikalar sosyal dengeleri bozuyor. Son zamanlarda çıkarılan işçi sayısında maalesef artış oldu. İhracat beklenen ölçüde artmadı.
Sonuçlar önemli
TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Başkanı Okan Oğuz:
Yapılacak zirve, özellikle ihracat ve reel sektörün sorunlarını dinleme ve çözüm bulmaya yönelik önemli bir adım. Sunacağımız raporda, ihracatçının kur baskısı nedeniyle karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunların hafifletilmesini ve ticari dengelerin iyileştirilmesini sağlamaya yönelik önerilere yer vereceğiz. Zirve yapmak değil, sonuçlar önemli, alınacak tedbirlerin uygulanması önemli.
Yapılacak çok iş var
ASO (Ankara Sanayi Odası) Başkanı Zafer Çağlayan:
Sanki bir programdan vazgeçmişiz, programın karşısındaymışız gibi bir hava oluşturulmaya başlandı. Böyle bir düşüncemiz yok. Ama bunun yanı sıra bazı problemler olduğunu da ortaya koymamız gerekiyor. Geç kalmakla birlikte bu toplantının da önemli yararları olacaktır.
Uzlaşmamız şart
TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu)
Başkanı Refik Baydur:
Bir memlekette enflasyonun yüzde 30-40 inmesini ancak inançla sağlarsınız, taraflar arasında uzlaşma içindeki koordinasyonla sağlarsınız. Hükümetimiz bunu yapamadı. En büyük zaafı burada. Bu toplantıyı yapmakta oldukça geç kaldılar.
Araba var, yol yok
İTHİB (İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği) Başkanı Oğuz Satıcı:
Durum çok çok vahim. Üretime dönük ihracatın geliştirilmesi isteniyorsa neler yapılması gerektiğini anlatacağız. Üreteceksek, ihraç edeceksek ortamın süratle oluşturulmasını talep edeceğiz. Bizim altımızda araba var, otoban istiyoruz.
Borcumuz silsinler
TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Başkanı Faruk Yücel:
Çiftçiye hedef enflasyon üzerinden para verdiler, çiftçi krediyi ödeyemediği için hapse girmeyi bekliyor. İşçiye, memura enflasyon farkı veriliyor. Elektrik, Bağ-Kur borçlarımızın silinmesini isteyeceğiz. Borç borç olduktan sonra ertelenmesi yeterli değil ki.