Ziraat'ten, 'batık kredi' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Ziraatten, batık kredi açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2013 15:18

Ora AVM’nin sahibi şirket hakkında verilen iflası kararı sonrası Ziraat Bankası’nda da yazılı bir açıklama yapıldı. Banka açıklamasına göre, projeye ilk finansmanı başka bir banka sağladı.

Haberin Devamı

Söz konusu banka ilk etapta 10 yıl vadeli 160 milyon Euro kredi sağladı. Ancak, şirket sahiplerinin taahhütlerini yerine getirmemeleri nedeni ile ilave kredi talebi geri çevrildiği gibi mevcut kredinin kullanımı da durduruldu. Bu noktadan sonra başka banka arayışına girildi. Bu kez aranan kredi 2010’da Ziraat Bankası’nda bulundu. 3 yıl ödemesiz 12 yıl vadeli 270 milyon Euro kredi sağlandı. Diğer bankanın kredileri de Ziraat’e transfer edildi. Banka açıklamasında, şirket hakkında iflas kararı verildiği hatırlatılarak “Bankamız bundan sonraki hukuki süreçte de aktif rol almaya devam edecektir" denildi.

İLK KREDİ BAŞKA BANKADAN

Konuya ilişkin olarak Ziraat Bankası, tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "2007 yılında Bayrampaşa/İstanbul’da kurulu, AVM - Otel - Gösteri Merkezi - Kongre Merkezi - Eğlence Merkezi kompleksi şeklinde projelendirilen ORA yatırım projesi sektörümüzün bir başka bankası tarafından 3 yılı ödemesiz dönemli, toplam 10 yıl vadeli olarak 160 milyon EUR limitle kredilendirilmiştir.

Haberin Devamı

Yatırım başladıktan sonra ortaklar tarafından gerekli ilave özkaynak katkısı sağlanmadan, inşai projenin büyütülmesi nedeniyle ilave kredi ihtiyacı oluşmuştur. İlave krediyi vermeyen kreditör banka, 2008 yılı sonunda mevcut kredinin de kullandırımını durdurmuş ve ortaklardan sermaye arttırmalarını istemiştir.

'270 MİLYON KREDİ VERDİK'

Ortakların alternatif banka arayışları sonucunda 2010 yılında Bankamıza başvuruları üzerine Kasım 2010 da Bankamız tarafından 3 yılı ödemesiz dönemli, toplam 12 yıl vadeli olarak 270 milyon EUR limitle kredilendirme yapılmış ve diğer banka kredileri de Bankamıza transfer edilmiştir. Projenin öngörülen maliyetlerinin %20’ye varan oranlarda aşılmasına rağmen, ortakların özkaynak koyma yükümlülüklerini yerine getirmemeleri üzerine proje tamamlanamamıştır.

Tesisler Ekim 2011 de hizmete açılmış, ancak finansal sorunların çözülememesi ve tesislerin bir takım eksikliklerinin giderilememesi nedeniyle 2-3 ay içerisinde faaliyete son verilmiştir. 2011 yılı sonunda Bankamızca yapılan analizlerde projenin öngörülen bütçesinde yüzde 20’ye varan oranda aşım olmasına rağmen, firma ortaklarının kredi sözleşmelerinde taahhüt ettikleri özkaynak katkısını koymamaları nedeniyle, piyasa tedarikçilerine olan günü geçmiş borçlarının ödenemediği görülmüştür.

Haberin Devamı

Firma ortakları ile görüşmeler yapılarak, mevcut kredi ödeme planına göre geri ödenmesi mümkün görülemeyen proje için, alternatif finansman yöntemleri geliştirilmiştir. Projenin fizibiltesini sağlayabilmek için, ortakların varlık satışı ve/veya hisse satışı suretiyle sermaye artırımına gitmeleri gerektiği görülmüştür. Firma ortakları bir yandan Bankamızın alternatif finansman çözüm önerilerini sürüncemede bırakırken, diğer yandan da günü geçmiş borçları nedeniyle, alacaklıların yasal takiplerinden korunabilmek amacıyla, Temmuz 2012’de İflas Erteleme sürecine girmeyi tercih etmiştir.

'ŞİRKET İFLAS ETTİ PEŞİNDEYİZ'

İflas Erteleme sürecinde, firma ile Bankamız arasında daha önce yapılmasına rağmen kabul edilmeyen alternatif yapılandırma ve ek
finansman görüşmeleri devam etmiş ve İyileştirme Projesinin uygulanabilirliği üzerinde mutabakat sağlanarak, mahkemeye sunulmuştur.Ancak, İflas Erteleme davasına bakan 50. Asliye Ticaret Mahkemesi 15 ay süren bir hukuksal süreç sonunda firmanın sunduğu İyileştirme Projesi uygun görmeyerek, firmanın iflasının ertelenmesi talebini uygun görmemiş ve 17 Eylül 2013 tarihinde iflasına karar vermiştir. Bankamız bundan sonraki hukuki süreçte de aktif rol almaya devam edecektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!