Ziraat’ten 2.4 milyar YTL krediye 48 ay kriz vadesi

Güncelleme Tarihi:

Ziraat’ten 2.4 milyar YTL krediye 48 ay kriz vadesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2008 00:00

Küresel kriz nedeniyle birçok banka, kredileri geri çağırmaları ile şikayet konusu olurken, Ziraat Bankası, kredi vadelerini uzatma uygulaması başlattı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, küresel krizde takibe düşme sorunu yaşanmaması için KOBİ’lerin kredilerini olabildiğince aynı faiz oranları ile 48 aya kadar uzatmaya başladıklarını, ilk iki haftada 16 milyon YTL tutarında kredi uzatma talebi geldiğini açıkladı.

ZİRAAT Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası’nın 2008 yılının dokuz aylık döneminde 2.066 milyon YTL kár elde ettiğini açıkladı. Ziraat’in 9 aylık performansına ilişkin Mardin’de gazetecilere açıklamalarda bulunan Çağlar, Eylül ayı itibariyle 92 milyar YTL aktif büyüklüğe ulaşan Ziraat Bankası’nın, bu yılın ilk dokuz aylık döneminde 2 milyar 66 milyon YTL kár elde ettiğini söyledi. Bu dönemde 440 milyon YTL’lik vergi kárşılığı ayrıldığını belirten Çağlar, net kárın ise bir milyar 627 milyon YTL olduğunu açıkladı.

KOBİ’lere vade desteği

Ziraat Bankası’nın, küresel dalgalanmanın etkisiyle finansal sıkıntı yaşamamaları için 103 bin kredili KOBİ müşterisinin 2.4 milyar YTL tutarındaki borcunun ödenmesine destek olmak amacıyla vade uzatma uygulaması başlattığını belirten Çağlar, şunları söyledi: "Ödeme güçlüğü yaşanmaması için ticari kredilerde KOBİ’lere 48 aya varan ilave vade uygulaması başlattık. Global dalgalanmanın etkisiyle reel sektörün herhangi bir sıkıntı yaşamaması için çalışıyoruz. Çek senet ödemelerinde yavaşlama olduğu bir ortamda ilave vade desteği ile müşterilerimizi rahatlatmayı amaçlıyoruz. Uygulama iki hafta önce başladı. Bu süre içerisinde vade uzatılmasına yönelik 16 milyon YTL’lik talep geldi. Reel sektörün borç geri ödemesinde herhangi bir sorun beklemiyoruz. Sektörde yüzde 3.5 olan ticari kredilerin takibe dönüş oranı Ziraat’te yüzde 2 seviyesinde. Küresel kriz ortamında banka olarak, reel sektöre ve tarıma kesintisiz destek stratejisini kárarlılıkla uygulamaya çalışıyoruz. Son bir yıllık dönemde toplam kredilerde sektörün 10 puan üzerinde yüzde 43’lük bir artış oranı gerçekleştirerek, 28.2 milyar YTL’lik kredi hacmine ulaştık."

Finansal kriz sebebiyle diğer bankalara zarar vermemek için mevduat faizinde indirime gittiklerini kaydeden Çağlar, şöyle konuştu: "Bu dönemde Ziraat’e ciddi bir mevduat kayışı olmadı. Ekim ayından itibaren 1.3 milyar YTL’lik mevduat artışımız oldu. Bunun 600 milyon YTL’si zaten vadesi devam edenlerden kaynaklandı. 400 milyon YTL’si ise döviz tevdiat hesaplarından YTL’ye geçişten kaynaklandı. Geriye kalan 200-300 milyon YTL’lik kısmı da beklentilerimizin üzerinde bir mevduat artışıyla oldu. Bankacılık sektörünün yıl sonuna kadar yaklaşık 4 milyar dolarlık sendikasyon kredisi geri ödemesi var. Bu süreçte herhangi bir sorun yaşanmasını beklemiyoruz. Burada hemen hemen herkes hazırlığını yapmış gibi gözüküyor. Herhangi bir problem olması halinde Merkez Bankası bu süreçte elindeki rezervleri kullanacağını ifade etmişti. Çok problem olacağını düşünmüyorum. Piyasalarda bankaların kredileri geri çağırdığına ilişken algının altında bankaların sendikasyon kredilerini ödemesi yatıyor. Bankalarımız sendikasyon kredilerini geri ödemek için reel sektörü bir miktar ikinci plana atabilir" dedi.

Türk bankacılar Amerika’danmutlu döndü

ZİRAAT
Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Dünya Bankası toplantıları için gittiği ABD’de, banka yetkililerinin kendilerine "İlk defa bir kriz konuşuyoruz; ancak bunun içinde Türkiye yok" dediklerini aktardı. Çağlar, şunları söyledi: "Geçenlerde Amerika’da Dünya Bankası ve IMF toplantılarına gittiğimizde iki tane önemli şey vardı. Bir, oradaki çok büyük dediğimiz bankalar, ’Yıl sonuna kadar bizden bir şey beklemeyin ama yıl sonundan sonra yeniden görüşelim’ gibi ifadeler kullandılar. Bizim tabii hoşumuza giden bazı şeyler de oldu. Orada şunu ifade ettiler: İlk defa bir kriz konuşuyoruz içinde Türkiye yok."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!