Ziraat’ten 1 milyar YTL’lik kuraklık kredisi

Güncelleme Tarihi:

Ziraat’ten 1 milyar YTL’lik kuraklık kredisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2007 00:00

Ziraat Bankası kuraklık alarmına karşı 1 milyar YTL’lik kredi modeli geliştirdi. Damlama ya da yağmurlama sistemi kuracak çiftçiye 400 YTL kredi verilecek.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "Bir dönüm şekerpancarı için geleneksel yöntemde 97 ton su harcanıyor. Damlama yönteminde bu miktar 7 tona, bilgisayarlı kontrolde 1 tona düşüyor. Dönümde 96 bin ton su boşa gidiyor" dedi.

ZİRAAT Bankası, kuraklık riskinin artması ve su kaynaklarının alarm vermesi üzerine, 1 milyar YTL’lik kredi modeli geliştirdi. Geleneksel sulama yöntemiyle yüzbinlerce ton suyun boşa gittiğini saptayan Ziraat Bankası, Türkiye’de kayıtlı ve sayıları 2 milyonun üzerinde olan üreticileri, tarlasına "yağmurlama ve damlama" sistemi kurmaya çağırıyor. "Tarla İçi Modern Sulama Sistemlerinin Finansmanı" adını taşıyan sistem; su israfının önlenmesi, topraktaki tuzlanma ve çoraklaşmanın engellenmesi, ürün-verim kalitesinde artış olmak üzere, üç temel amaca hizmet edecek.

1 TON YERİNE 97 TON: Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, üzerinde yedi aydır çalıştıkları yeni projelerini şöyle anlattı: "Bir dönüm şeker pancarı, salma denilen geleneksel yöntemle sulandığında 97 ton su harcanıyor. Damlama yöntemine geçildiğinde bu miktar, 7 tona, bilgisayarla kontrolü devreye soktuğunuzda ise 1 tona kadar düşüyor. Bu müthiş bir israftır ve bize çok şey anlatıyor."

YÜZDE 74’Ü TARIMDA: Çağlar’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de yıllık su tüketiminin yüzde 74’ü, tarımsal sulamada kullanılıyor. Buna karşılık Türkiye’de yıllık kişi başına 1600 metreküp su tüketiliyor. Dünya endeksinde "su fakiri" sayılan ülkelerdeki kullanım miktarının bin 200 metreküp olduğunu belirten Çağlar, "Su zengini ülkelerde ise kişi başına kullanım, 8-10 bin metreküp. Dolayısıyla biz hızla su fakiri ülkelere doğru yol alıyoruz. Yanlış sulama ve kayıp kaçak ve buharlaşmayla birlikte zar zor biriktirdiğimiz suyun yüzde 60’ını kaybediyoruz" dedi.

NASIL İŞLEYECEK: Çağlar’ın verdiği bilgiye göre, tarlasına "damlama ya da yağmurlama" sistemini kurmak isteyen üretici, bulunduğu yerdeki Ziraat Bankası Şubesi’ne başvuracak. Banka ona, anlaşmalı olduğu sistem kuran firmalardan birini önerecek. Firma, tarlada sistemi kuracak. Banka, gerekli kontrolleri yerinde yaptıktan sonra, çiftçinin talep ettiği kredi bedelini kurucu firmaya ödeyecek. Bu kredi çiftçiden beş yılda ve beş eşit taksitte geri alınacak.

DÖNÜM BAŞINA 400 YTL: Kurulacak sulama sistemi, ürün desenine göre değişecek. Pamukta damlama, buğdayda ise yağmurlama sistemi kullanılıyor. Ziraat Bankası, sisteme esas kredinin birim fiyatı dönüm başına 400 YTL olarak belirlendi. Manyas, Konya, Büyük Menderes, Gediz, Meriç, Çukurova ve GAP havzaları da öncelikli bölgeler olarak seçildi.

Destek primleri kredi için rehin alınacak

ZİRAAT Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, bazı bölgelerde kredi faizlerinin Hazine ve Tarım Bakanlığı’nca finanse edildiğini, bazı ürünlerde de dekar başına ürün pirimi alındığını hatırlatarak, "Üründe dekar başına 130 lira, kilo başına da 29 lira prim alınıyor. Çiftçiye sağlanan bu kolaylıklar, bizim kredinin de kendi kendini finanse etmesini sağlayacak. Çünkü biz banka olarak, tıpkı nema kredisinde olduğu gibi bu devlet desteklerini rehin olarak kabul ediyoruz. Ziraat Bankası da kendini böyle sağlama alıyor" diye konuştu. Çağlar, sadece GAP bölgesinde, bu projeden yararlanacak 26 bin 500 üretici bulunduğunun altını çizdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!