Güncelleme Tarihi:
BATAN İstanbul Bankası'nın devredilmesiyle birlikte istemeden kozmetik sektörüne giren Ziraat Bankası, 17 yıl sonra bu sektörden çıkmaya karar verdi. Pereja'nın yüzde 75.117 hissesine sahip olan Ziraat Bankası, blok satış yapacağını açıkladı.
BİR zamanların ünlü kozmetik markası olan Pereja tekrar el değiştirecek. Batan İstanbul Bankası'nın iştiraklerinden olan ve borcuyla birlikte Ziraat Bankası'na devredilen Pereja İleri Kimya Sanayi A.Ş., satışa çıktı. Ziraat Bankası sahibi olduğu yüzde 75.117 hisseyi blok satış yoluyla elden çıkarmak için ihale açtı. Bu satışın nedeni, bankanın finans dışı iştiraklere sahip olmak istemeyişi olarak gösterildi.
Sabun, şampuan gibi kozmetiklerin üretimini yapan ama asıl ününü kolonya ile elde eden Pereja, İstanbul Bankası'nın zora girmesiyle birlikte borçlarını ve çalışanlarının ücretlerini ödeyemeyecek hale geldi. Genel müdürlüğünü Özer Çiller'in yaptığı İstanbul Bankası'nın batışıyla iştiraklerinden Pereja da, sorunlu bir şirket olarak devletin üstüne kaldı. Aylarca maaş alamayan işçilerinin eylemleriyle uzun süre gündemde kalan şirket, banka ile birlikte 1983 yılında Ziraat Bankası'na devredildi.
BORÇLARINI DEVLET ÖDEDİ
İstemeden de olsa kozmetik sektörüne giren Ziraat Bankası, Pereja'nın borçlarını ödedi, işçilerin kıdem tazminatlarını sıfırladı. Ancak aktif olarak kozmetik sektöründe yer almak istemeyen banka, Londra Asfaltı üzerindeki Pereja Tesisleri'ni Temsu Kozmetik'e kiraya verdi.
Ödenmiş sermayesi 32 milyar lira olan Pereja'nın yüzde 24 hissesi ise Temsu Kozmetik'in sahibi Özer Susesi'ne ait. Sandy markasıyla sabun ve şampuan üretimi yapan Temsu, az miktarda da olsa Pereja markasının üretimine de devam ediyor. Ziraat Bankası, Temsu'dan kira ve kár payı alıyor.
Ziraat Bankası yetkilileri, şirketin şu anda hiç bir borcu ve sorunu bulunmadığına dikkat çekerken, bu satışın nedeninin bankanın finans sektörü dışında faaliyet göstermek istemeyişi olduğunu söylediler.