Ziraat Bankası'ndan tarihi kar

Güncelleme Tarihi:

Ziraat Bankasından tarihi kar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 10:41

Ziraat Bankası'nın 2005 yılı net karı Kurumlar Vergisi karşılığı ayrıldıktan sonra, 1 milyar 802 milyon YTL'ye ulaştı. Bu tutar, hem Ziraat Bankası'nın hem de Türk Bankacılık tarihinde bir bankanın elde ettiği en yüksek net kar rakamı oldu.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, bankanın geçen yıl elde ettiği 2 milyar 640 milyon YTL'lik brüt kar ile 2004 yılında olduğu gibi 2005'te de Türkiye'nin en karlı bankası olduğunu bildirdi.Çağlar, Kurumlar Vergisi karşılığı ayrıldıktan sonra bankanın 2005 yılı net karının, 1 milyar 802 milyon YTL'ye ulaştığını açıkladı.

Çağlar, Ziraat Bankası'nın 2005 yılı faaliyet sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, bu tutarın, Ziraat Bankası'nın tarihinde ulaştığı en yüksek kar rakamı olduğu gibi, Türk Bankacılık tarihinde de bir bankanın elde ettiği en yüksek net kar rakamı olduğunu vurguladı.

Çağlar ayrıca, son 3 yılda elde edilen toplam 4.4 milyar YTL'lik net karın, önceki 10 yılda elde edilen 833 milyon YTL'lik toplam net karın yaklaşık 5.5 katına ulaştığını kaydetti.

Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası'nın 2005 yılı faaliyet sonuçları ve son 3 yıldaki gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Banka'nın 20 bin 299 personel ve bin 134 şube ile hizmet verdiğini, bu şubelerden 453'ünün hiç bir bankanın bulunmadığı yerlerde olduğunu kaydetti.

8 yurtdışı iştirak, 10 yurtdışı şube ve 3 yurtdışı temsilcilik ile Türkiye dışında faaliyetin sürdüğünü anlatan Çağlar, en son Bağdat'ta şube açma çalışmalarının devam ettiğini, Irak Merkez Bankası'ndan gelecek izni beklediklerini söyledi.
Bankanın 1 yılda 250 milyon yüzyüze işlem gerçekleştirdiğini de anlatan Çağlar, bunun Türkiye'deki en büyük işlem miktarı olduğuna dikkati çekti.

AKTİFTE, SEKTÖRÜN YÜZDE 17'Sİ

65 Milyar YTL tutarındaki aktifle sektörün yüzde 17'sini oluşturduklarını söyleyen Çağlar, sektördeki personelin yüzde 15'ini istihdam ettiklerini, şube sayısının ise yüzde 18'ine sahip olduklarını kaydetti.

KREDİLERİN YARISI BİREYSELE

Kredilerde, 2002 yılından bu yana 5,5 kata yakın artış yakaladıklarını açıklayan Çağlar, bu dönemde aktif içindeki 2003 yılında yüzde 65 olan menkul kıymetlerin payının da yüzde 57'ye gerilediğini ifade etti. Ziraat Bankası Genel Müdürü, kredilerin yüzde 50'sinin bireysele, yüzde 25'inin tarımsal kredilere, yüzde 25'inin de ticari kredilere ayrıldığını belirtti.

SON ÜÇ YILDA KREDİLER

Çağlar, son 3 yılda tarımsal kredilerde 8,5 kata yakın artış görüldüğünü, 2002 yılında 228 milyon YTL olan kredilerin 2,1 milyar YTL'ye ulaştığını bildirdi. Aynı dönemde bireysel kredilerde ise 7,5 katlık artış yakalandığını anlatan Çağlar, 558 milyon YTL olan bireysel kredi rakamının 4,8 milyar YTL'ye ulaştığını kaydetti. Söz konusu dönemde ticari kredilerde 2,5 kat artış olduğunu anlatan Çağlar, ilk etapta kimsenin olmadığı yerlerdeki küçük
işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını anlattı.

TAKİPTEKİ KREDİLER

Takibe düşen kredilere ilişkin sektör ortalamaları ile birlikte örnekler veren Çağlar, bireysel kredilerde takibe düşme oranında sektör ortalaması yüzde 3,2 iken, bunun Ziraat'te yüzde 0,5'te kaldığını, ticari kredilerdeki yüzde 7,1'lik orana karşılık da Ziraat'in yüzde 3,9 takibe düşme oranında olduğunu ifade etti.

Toplamda sektör ortalamamasının yüzde 5,3 olduğunu hatırlatan Çağlar, Ziraat Bankası'nın takibe düşen kredilerinin oranını ise yüzde 2,7 olarak açıkladı. Çağlar, son dönemde tartışılan kredi kartlarında takibe düşme oranının da sektörde yüzde 7,1 iken, Ziraat Bankası'nda yüzde 3'te kaldığını açıkladı.

MEVDUAT VE KAR ARTIYOR

Uyguladıkları düşük faiz politikasına rağmen, mevduatın 49,1 milyar YTL'ye ulaştığını bildiren Çağlar, sektör payının da yüzde 22'ye çıktığını kaydetti. 2005 yılında elde edilen 1,8 milyar YTL'lik karın öz kaynaklara oranının yüzde 32 olduğunu söyleyen Çağlar, sektördeki ortalamanın yüzde 12,8 olarak gerçekleştiğini vurguladı ve sektör karının yaklaşık üçte birinin Ziraat tarafından sağlandığını belirtti.

ALINAN FAİZİN YÜZDE 67'Sİ KAMU KAĞIDINDAN

Alınan faizler içinde kamu kağıtlarının payının 2002-2005 döneminde yüzde 87'lerden yüzde 67'ye indiğini vurgulan Can Akın Çağlar, aynı dönemde kredilerden alınan faizlerin ise yüzde 8'lerden yüzde 22'lere çıktığını söyledi.
Söz konusu dönemde genel giderlerin de azaltıldığını anlatan Çağlar, 2002 yılında 1,6 milyar YTL olan genel giderlerin 1,27 milyar YTL'ye çekildiğini ifade etti.

2002 yılında kredi faizlerindenden elde ettiği faiz gelirleri ile genel giderlerinin ancak yüzde 55'ini karşılayabilen Banka'nın geçtiğimiz yıl giderlerinin 1,3 katını karşılayabilir hale geldiğini söyledi ve bunun kamu kağıtları olmadan da Ziraat'in ciddi bir kar marjına ulaştığının göstergesi olduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!