Güncelleme Tarihi:
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ile Antalya Ticaret Borsası işbirliğiyle düzenlenen “Batı Akdeniz Sohbetleri- Tarım Toplantıları”na katılan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, bankanın yeni hedefleri konusunda açıklamalarda bulundu. Ziraat Bankası'nın yaptığı atakların iyi gittiğini belirten Çağlar, “İyi günde de zor günde de bir bankam var ülkemde” sloganıyla yola çıktıklarını ve onun gereğini yerine getiren bir banka olarak görevlerini yapmaya çalıştıklarını kaydetti.
Dünyada ve Türkiye'de de yaşanan ekonomik krizin, özellikle kamu bankalarının önemini bir kez daha ön plana çıkardığını belirten Çağlar, Eylül 2008-Haziran 2009 arasında Türkiye'de krizin en ağır hissedildiği dönemde, ülkede 49 bankanın toplam verdiği kredi miktarının 7,5 milyar lira olduğunu söyledi. Bunun 5 milyar lirasının Ziraat Bankası tarafından verildiğini ifade eden Çağlar, şunları kaydetti:
“Bu kriz döneminde banka olarak (İyi günde zor günde bir banka var ülkemde) hikayesinin somut ifadesinin bir göstergesidir. Haftalık kredi kullandırmamız 1 milyar liranın altına hiç düşmedi. Bunun 600 milyon lirası ticari, 245 milyon lirası bireysel, 139 milyon lirası tarımsal kullandırdığımız krediler. Düşünebiliyor musunuz? her hafta aşağı yukarı 140 milyon lira veya ayda yarım milyar lira çiftçiye kredi kullandırıyoruz. Yine bu kriz döneminde tüccarın kredisini hiç kesmedik. Kriz döneminde özellikle tarımdan söz etmek gerekirse 4,2 milyar lira civarında çiftçimizin borcunu öteledik. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar yapılan en büyük yapılanmadır. Tabii ki bu sadece çiftçilere yönelik değil, Türkiye genelindeki bireysel ve ticari uygulamada da aynısını yaptık. Diğer işlemlerimizde de 1,7 milyar liralık yapılandırma yaptık. İnsanlarımızın sıkıştığı zaman nefes almasını sağlamak için 1,7 milyar lira krediyi yeniden yapılandırdık. Dolayısıyla Ziraat Bankası olarak bu dönemde üzerimize düşen görevi yaptık.”
Şu ana kadar tarım kredilerinde 7,1 milyar lira kullandırıldığını anlatan Çağlar, bu rakamın yıl sonu itibariyle 7,2 milyar lira veya 7,3 milyar liraya, 2010 yılında da 9 milyar liraya ulaşacağını dile getiren Çağlar, “Son dört yılda çiftçiye kullandırdığımız kredi 22,7 milyar lira. Bu kriz döneminde sanayicisi, ihracatçısı, müteahhidi, yurt dışı müteahhidi, denizcisi, krediye ulaşma konusunda şikayet ederken, Türk çiftçisi krediye erişim konusunda şikayetini dile getirmedi. Her hafta ortalama 139 milyon lira kredi veriyoruz. Ziraat Bankası olarak hem Türk çiftçisinin ihtiyaçlarını karşıladığımızı hem de Ticari ve bireysel krediler konusunda üzerimize düşen sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
YUNANİSTAN'DA ÜÇÜNCÜ ŞUBE
Ziraat Bankası'nın Türkiye'nin en büyük bankası olduğunu vurgulayan Çağlar, yerel gücü bölgesel güce çevirmek için yeni stratejiler geliştirdiklerini bildirdi. Yunanistan'da açtıkları şubelerin performansının çok iyi olduğuna dikkati çeken Çağlar, 428 ilçe ve beldede sadece Ziraat Bankası bulunduğunu söyledi. 5 bin 800 şubeden, 8 bin 900'ü aşan şubeye ulaştıklarını anlatan Çağlar, şöyle devam etti:
“Dünyada 17 ülkede 65 hizmet noktasında faaliyet gösteriyoruz. Özellikle Balkan ve Orta Doğu coğrafyasında etkin olma gayreti içerisindeyiz. Yurt dışında 11 şubemiz var, Makedonya'da 3 şubeli bankamız var. Bulgaristan'da 5 şube açtık. Türkiye'nin en büyük bankasıyız. Yerel gücümüzü bölgesel güç haline çevirmeye çalışıyoruz. Bunun için yeni stratejiler geliştiriyoruz. Özellikle Balkan coğrafyasında yeni şubeler açma gayretindeyiz. Bulgaristan'da bir kaç şubemizin inşası sürüyor. Suudi Arabistan şubemizi bu yılın sonuna doğru açabileceğiz. Belki Bağdat'ta, Irak'ta ikinci şubemizi açacağız. Suriye'de yeni bir çaba içindeyiz. Yakın coğrafyamızda sloganımız (Türk iş adamının gittiği her yerde onunla birlikte olmak). Türk iş adamlarının yatırımlarına ve ülke ile olan ticaretlerine destek olmak istiyoruz. Yunanistan'da beklediğimizin üzerinde bir performans sergileniyor. İyi noktaya geldi. Gümülcine'de, Atina'da şube açmıştık şimdi İskeçe'de açmayı planlıyoruz. Fizibilitesi iyi gelirse, uygun gelirse Yunanistan'da üçüncü şubemizi de açacağız. Bulgaristan'da da şube sayısını 5'e çıkarmayı hedefliyoruz. Makedonya'da, Bosna'da da yeni şubeler açıyoruz. Bosna'daki şube sayımız 20'ye ulaştı.”
Bankacılık sektörünün bu dönemdeki karının yüzde 40'a ulaştığını, Ziraat Bankası'nın karının ise yüzde 60'ı aştığını belirten Çağlar, karın bu kadar artmasının nedenlerinden birinin, kriz döneminde kredileri hiç kesmemeleri olduğunu söyledi. Bu süre içinde kredi oranı artışının devam ettiğini vurgulayan Çağlar, ikinci nedenin ise yaygın network ağı ve büyüklükleri olduğunu bildirdi. Bunun karlılığı getirdiğini ifade eden Çağlar, “En önemlisi ise bu süre içerisinde bir çok bankanın kredilerde frene bastığı, yavaşladığı dönemlerde banka olarak biz kredilerde frene basmadık ve yeni pazar payları kaptık” dedi.
Geçen bahar döneminde seçim öncesinde bir kampanya başlattıklarını hatırlatan Çağlar, bu kampanyada 300 bin müşteri kazandıklarını vurguladı. Bunun çok ciddi bir rakam olduğuna işaret eden Çağlar, bu kampanya döneminde 2,4 milyar lira kredi kullandırdıklarını söyledi. Çağlar, bu sene 9 aylık karlarının 2 milyar 670 milyon lira, yıl sonu beklentilerinin ise 3 milyar liranın üzerinde olduğunu kaydetti.
GERİ DÖNMEYEN KREDİLER
Bankaların verdiği kredilerin geri dönmeme oranının yüzde 51 arttığına dikkati çeken Çağlar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Geri dönmeyen kredilerin oranı yüzde 51 arttı. Bankaların tahsil edilemeyen kredisi bugün 21 milyarlık rakama ulaştı. Takipteki krediler yüzde 3'lere kadar gerilemişti. Yani verdiğimiz kredilerin yüzde 3'ünü tahsil edemiyorduk. Bugün büyük sıkıntı yaşamamıza rağmen bu oran yüzde 5'ler seviyesinde kendisini koruyor. Bu oranın yüzde 3'ten ten yüzde 5'e çıkması bankacıları çok rahatsız eden bir husus değil. Toplam mevduat ise yüzde 8 artarak 500 milyar liraya çıktı.
2008'den bugüne kadar sektördeki kredi artışı sadece yüzde 2 iken, Ziraat Bankası'nda bu yüzde 10 oldu. Türkiye'de en fazla kredi kullandıran ikinci banka konumuna geldik. Bireysel kredilerde Türkiye'de her dört kişiden biri ihtiyaç kredisini bankamız tarafından karşılıyor. Son beş yılda 237 bin kişiyi konut sahibi yaptık.”